Uitleg alle vrije dagen in Spanje in de maand december

Uitleg alle vrije dagen in Spanje in de maand december
Beeld: Freepik

MADRID – December is de feestmaand met kerstmis en de jaarwisseling en december is tevens de maand met verschillende vrije dagen. In ons jaaroverzicht hebben we daar al melding van gedaan maar hoe zien de vrije dagen er dit jaar (2019) uit in de maand december in de verschillende autonome regio’s.

Over het algemeen zijn er drie vrije dagen in december, te weten 6, 8 en 25 december. Aangezien 8 december in 2019 op een zondag valt is het geen vrije werkdag maar sommige regio’s in Spanje hebben ervoor gekozen deze vrije dag op te schuiven naar maandag 9 december. 6 december is een vrijdag en 25 december een woensdag.

Regio’s

De autonome regio’s Canarische Eilanden, Castilla-La Mancha, Galicië, Murcia, Navarra, Baskenland, Valencia regio en Ceuta hebben twee vrije dagen op 6 en 25 december.

De regio’s Andalusië, Aragón, Asturië, Cantabrië, Castilië en León, Extremadura, Madrid regio, La Rioja en Melilla hebben drie vrije dagen op 6, 9 (in plaats van zondag 8) en 25 december.

De regio’s Catalonië en Balearen hebben drie vrije dagen, te weten 6, 25 en 26 (San Esteban of Sant Esteve in het Catalaans) december.

LEESTIP: Arbeidskalender Spanje met vrije dagen (2020) 

Wat wordt er gevierd

6 december – Día de la Constitución Española

6 december is een nationale feestdag in Spanje, de dag van de Constitución. Op deze dag wordt herdacht dat er een grondwet op werd gesteld in het jaar 1978, een belangrijk feit dat elk jaar herdacht wordt. De grondwet, ook wel Carta Magna genoemd, werd opgesteld nadat de dictator Franco drie jaar daarvoor in 1975 overleed en er een nieuwe democratie werd gevormd in Spanje.

8 december – Inmaculada Concepción

8 december staat in het teken van de Inmaculada Concepción ofwel de Onbevlekte Ontvangenis van Maria wat een dogma van de Katholieke Kerk is dat met een hoogfeest gevierd wordt op 8 december, negen maanden voor het feest van de geboorte van Maria op 8 september. Het dogma bevestigt de bijzondere status van Maria door te stellen dat zij verwekt werd en ter wereld kwam zonder met de erfzonde te zijn bevlekt.

In Spanje en vele andere katholieke landen is deze dag een feestdag en dus ook een vrije dag terwijl dat in andere landen zoals België en Nederland niet zo is. Overigens wordt er op 8 december ook stilgestaan bij het zogenaamde ‘Wonder van Empel’ tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

25 december – Natividad del Señor

In Nederland en België staat 25 december synoniem voor eerste kerstdag, iets dat niet in Spanje geldt want men kent geen tweede kerstdag. De Natividad del Señor is de dag van de geboorte van Jezus volgens Lucas 2, het bekendste kerstverhaal waarbij het kerstfeest een herinnering is aan de geboorte van Jezus.

Weliswaar zijn er nog mensen die naar de kerk gaan op die dag maar in Spanje wordt deze dag gevierd met familie en/of vrienden waarbij de belangrijkste maaltijd de warme en zeer uitgebreide lunch is. Deze maaltijd volgt op de ‘nochebuena’ ofwel kerstavond dat gevierd wordt op 24 december waarbij het diner het belangrijkste is in Spanje.

26 december – San Esteban (Sant Esteve)

De Diada de Sant Esteve wordt alleen gevierd in de autonome regio’s Catalonië, Valencia regio en Balearen waardoor het lijkt alsof deze regio’s een eerste (25) en tweede (26) kerstdag hebben maar dat is dus niet zo. Sant Esteban is in het Nederlands Stefanus of Sint-Stefaan, een martelaar van het Christendom. 26 december is de naamdag van Sint-Stefanus.

Waarom men in Catalonië, de Balearen en in mindere mate in de Valencia regio op 26 december ook een vrije dag heeft, heeft te maken met de functionaliteit van het (vroeger te voet) terugkeren na de vrije dag 25 december die men bij de familie doorbracht. In Catalonië en op de Balearen is het traditie dat de familie tijdens de lunch samenkomt om de maaltijd te nuttigen.

Andere namen voor Sant Esteve zijn ‘Segon dia de Nadal’ in de Valencia regio of ‘Segona Festa de Nadal’ of ‘Mitjana Festa’ op de Balearen eilanden. 

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

5 reacties op “Uitleg alle vrije dagen in Spanje in de maand december”

 1. Anoniem, ik ben verheugd dat jezelf inziet niet meer te reageren. In de politiek heet dat “de eer aan zichzelf houden”. Die “eer” mag je van mij hebben.
  Nu je niet meer reageert zijn ik en anderen verlost van onbenullig gekwetter van een hersenloze eend.
  Dit wilde ik maar even uiten en verder wens ik je een vredelievend Kerstfeest waarbij het braadvet over je tafeldamast drijft. Bonne appétit.
  Jozef

 2. Actuel Spanje nieuws ??? Sport, politiek, economie, samenleving ? Nada !! Misschien is dat ooit de bedoeling geweest, maar nu lees ik hier alleen onnozele berichten waar niemand wat aan heeft zoals dit. Daaag, tot nooit meer.

  1. Kan iemand deze persoon een snickers geven? die hebben ze ook in Spanje toch???

   reageer dan niet en klik lekker gewoon weg in plaats van zo lekker negatief te lopen doen, of leer Spaans, en ga naar een Spaanse nieuwswebsite of zo…

   fijne feestdagen ofzo…

  2. Nog even Anoniem, in plaats het woord ‘anoniem’ te gebruiken had je ook je social security nummer kunnen schrijven of je BSN-nummer. Die staan borg voor anoniem! (Laat men tenminste weten)
   Jozef

  3. Anoniem, je was wel diegene die het meest reageerde, soms was ik het met je eens ook soms niet.
   Je neemt wel op een negatieve manier afscheid. Daarom misschien anoniem?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dag/nacht
Scroll naar top

Vanwege technische problemen bij de nieuwsbrief provider is de editie van 4 juni (nog) niet verstuurd. Excuses.

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.