menu: rubrieken, zoeken & meer

Kerstmis en feestdagen corona-maatregelen in Spanje

Kerstmis en feestdagen corona-maatregelen in Spanje
Beeld: Freepik

Kerstmis en feestdagen corona-maatregelen in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op woensdag hebben het Ministerie van Volksgezondheid en de vertegenwoordigers van de regionale overheden van de autonome regio’s een nieuwe bijeenkomst gehad om afspraken te maken voor de corona-maatregelen rondom de feestdagen. Daarbij hebben bijna alle autonome regio’s de plannen van de centrale regering aangenomen nadat deze enige aanpassingen had doorgevoerd maar de Madrid regio en Catalonië hebben de maatregelen niet geaccepteerd.

Terwijl in dit geval praktisch alle autonome regio’s eindelijk eens op eenzelfde lijn zitten met het Ministerie van Volksgezondheid wat betreft de corona-maatregelen met de feestdagen, zijn het de regio’s Madrid en Catalonië die opnieuw dwars liggen. De Madrid regio is het niet eens met de centraal georganiseerde maatregelen en stemde tegen terwijl Catalonië zich heeft onthouden van stemmen omdat ze eigen maatregelen willen invoeren. 

Maatregelen

Tussen 23 december en 6 januari is het niet toegestaan door Spanje te reizen tenzij dat is voor de gebruikelijke uitzonderingen (die we al vaker gemeld hebben) tijdens de actuele noodtoestand of als dat is om familie en naaste vrienden (familiares o allegados) te bezoeken voor de feestdagen. Het is zeker niet de bedoeling om op vakantie te gaan in eigen land.

Voor het verlaten of binnenkomen van een autonome regio heeft men geen document nodig en er zal niet door de autoriteiten actief op gecontroleerd worden. Het Ministerie gaat er vanuit dat de mensen gezond verstand gebruiken en hun verantwoordelijkheid nemen tijdens de feestdagen. Alleen op die manier kan men een derde fatale corona-golf voorkomen, aldus de minister van Volksgezondheid.

Alle bijeenkomsten mogen plaatsvinden met maximaal 6 personen behalve op 24 (nochebuena), 25 (navidad), 31 (nochevieja) december en 1 (nieuwjaar) januari wanneer dat maximaal 10 personen mag zijn, inclusief kinderen. Over het maximaal aantal personen tijdens Driekoningen op 5 en 6 januari is niets bekend.

Avondklok

De avondklok blijft ook tijdens de feestdagen bestaan zoals de autonome regio’s nu ook al hebben ingevoerd. Deze tijden zijn over het algemeen tussen 23 en 6 uur maar er zijn ook varianten per regio’s zoals tussen 22-7, 22-6, 00-6 uur. 

Maar er is afgesproken dat op 24 december (nochebuena) en op 31 december (nochevieja) in heel Spanje de avondklok verlengd wordt tot 1.30 uur. Daarna moet iedereen binnenshuis zijn.

Jaarwisseling

Voor wat betreft de jaarwisseling is afgesproken dat er niet op straat gedronken en gerookt mag worden en dat mensenmassa’s en grote bijeenkomsten vermeden moeten worden. 

Ook tijdens ‘nochevieja’ en ‘año nuevo’ mogen maximaal 10 personen bijeenkomen in huis en indien mogelijk zoveel mogelijk in een open en goed geventileerde ruimte zoals met de ramen open of in een tuin of op een terras. Die bijeenkomst moet eindigen om 1.30 uur want daarna moet iedereen in zijn/haar eigen woning zijn.

Driekoningen

Met Driekoningen is het normaal dat er optochten zijn, de zogenaamde ‘cabalgatas’ maar deze mogen niet doorgaan om mensenmassa’s te voorkomen. Aangeraden wordt om in plaats van rijdende en bewegende optochten dit jaar te kiezen voor een ‘stilstaande’ optocht, ofwel een plaats waar de Drie Koningen te zien zullen zijn voor alle kinderen.

6m-regel

Eerder maakte de minister van Volksgezondheid al de zogenaamde 6M-regel bekend die iedereen aan kan houden om een veilige en corona-vrije kerst te hebben dit jaar.

  • Mascarilla (mondkapje) – altijd verplicht
  • Manos (handen) – vaak de handen met zeep wassen en desinfecteren
  • Metros (meters) – altijd de anderhalve meter social distance handhaven
  • Máxima ventilación (maximale ventilatie) – houd de ramen en deuren open tijdens bijeenkomsten
  • Minimizar contactos (contact minimaliseren) – probeer zo min mogelijk contact met anderen te hebben
  • Me quedo en casa (ik blijf thuis) – blijf thuis als je symptomen hebt of als een contact positief is getest