Vanaf half december covid-zelftests te koop in Spaanse apotheken

Vanaf half december covid-zelftests te koop in Spaanse apotheken
Beeld: Primalab

Vanaf half december covid-zelftests te koop in Spaanse apotheken

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als het aan de Spaanse leverancier ligt zal tussen 10 en 15 december de covid-zelftest bij de Spaanse apotheken te koop zijn. Het gaat om een kit van het merk Primacovid van het bedrijf Primalab welke in het Spaans de naam ‘test de autodiagnóstico Covid’ heeft gekregen.

Elix Pharma gaat binnenkort een deel van de 500.000 covid-zelftest die de komende drie maanden bij de apotheken in Spanje te koop moeten zijn distribueren. Dat doet het bedrijf uit Valencia na overeenkomsten met de grootste distributiebedrijven voor de ruim 22.000 apotheken in Spanje, te weten Cofares, Unnefar, Bidafarma, Fedefarma, Centro Farmacéutico en Hefame.

De Primacovid zelftests krijgt een verkoopprijs van 25,50 euro en men gaat er vanuit dat naarmate er meer zelftests beschikbaar zullen komen deze verkoopprijs ook zal dalen. De zelftest zullen alleen te koop zijn bij de apotheken en alleen te verkrijgen zijn met een doktersrecept.

CE-markering

De zelftest heeft geen goedkeuring nodig van het Ministerie van Volksgezondheid en het Spaans Agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (AEMPS) omdat de zelftest de CE-markering heeft gekregen wat aangeeft dat het product voldoet aan de daarvoor geldende regels binnen de Europese Economische Ruimte (EER).

Verschil laboratoriumtesten en zelftesten

Geaccrediteerde laboratoria gebruiken testen die kunnen vaststellen of het coronavirus aanwezig is bij een patiënt. De zelftesten die thuis gebruikt kunnen worden laten, via een andere methode, zien of iemand in aanraking is geweest met het virus. Deze zelftesten kunnen echter niet bepalen of iemand op het moment van testen het virus bij zich draagt.

Werkwijze

Volgens de fabrikant van de Primacovid zelftests zijn deze tests serologisch met een gevoeligheid van 95,7% en detecteren ze IgM-antilichamen die duiden op een recente infectie maar niet noodzakelijk een actieve infectie. Om de zelftest uit te voeren heb je een bloed- of plasmamonster nodig dat uit een vinger wordt genomen. 

Resultaten

15 tot 20 minuten later weet je het resultaat maar pas op want zelftesten kunnen een foutief resultaat opleveren, positief of negatief. Gebruikers raken dan onnodig ongerust of ze worden juist ten onrechte gerustgesteld.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.