menu: rubrieken, zoeken & meer

Balearen krijgt toestemming voor coronapas maar Andalusië (nog) niet

Balearen krijgt toestemming voor coronapas maar Andalusië (nog) niet
Beeld: Mockup Photos

Balearen krijgt toestemming voor coronapas maar Andalusië (nog) niet

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA/SEVILLA – Terwijl het regionale Hooggerechtshof in Andalusië geen toestemming heeft gegeven voor de invoering van een coronapas, is dat op de Balearen eilanden wel goedgekeurd. Terwijl de regionale overheid in Andalusië opnieuw een aangepaste aanvraag moet doen, zal het gebruik van de coronapas op de eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera worden uitgebreid vanaf 4 december 2021 tot 24 januari 2022.

In Andalusië heeft men aan de rechters toestemming gevraagd voor de invoering van de coronapas voor ziekenhuisbezoek en bezoek aan bejaardencentra en verzorgingshuizen. Die toestemming hebben ze deze donderdag niet gekregen omdat er geen einddatum van deze tijdelijke maatregel vermeld wordt in de aanvraag. De regionale overheid zal opnieuw een aanvraag indienen met als einddatum na 6 januari 2022.

Balearen

Op dit moment geldt op de Balearen de coronapas of ‘pasaporte Covid’ alleen in het nachtleven op Mallorca en Ibiza en samen met Menorca om bejaardencentra en verzorgingshuizen binnen te mogen komen. Maar daar komen de binnenruimtes van bars en restaurants bij. Vanaf zaterdag 4 december tot tenminste 24 januari 2022 wordt het gebruik van de coronapas uitgebreid.

Om te bepalen welke coronapas-maatregel geldt op een eiland heeft men de corona-situatie verdeeld in drie niveaus: 1,2 en 3. Op dit moment bevinden alle vier de eilanden zich in niveau 1 maar op vrijdag 3 december wordt er gekeken naar de situatie alvorens de coronapas-maatregel in moet gaan. 

Niveau 1: De coronapas is vereist in discotheken, feest- en danszalen en bij alle activiteiten die verband houden met het nachtleven, ook bij feesten in woningen. Bovendien wordt het gebruik van de ‘pasaporte Covid’ uitgebreid tot het interieur van bars, restaurants en andere horecagelegenheden met een capaciteit van meer dan 50 personen binnen. In bars en restaurants met overdekte terrassen wordt het gebruik van de coronapas apart bekeken: dit is binnen verplicht voor meer dan 50 personen en voor meer dan 50 op het overdekte terras.

Niveau 2: Alles wat geldt in niveau 1 en de coronapas zal ook vereist zijn in accommodaties waar klanten een kamer delen: hostels, herbergen of lodges en andere toeristische etablissementen met gedeelde ruimtes.

Niveau 3: Naast wat al geldt in niveau 1 en 2 wordt het gebruik van de coronapas uitgebreid naar bioscopen, circussen met feesttenten, dansacademies en sportscholen.

Wat is de ‘pasaporte Covid’?

De coronapas of ‘pasaporte Covid’ waarover gesproken wordt is niets meer of minder dan het Europees digitaal coronacertificaat of ‘Certificado COVID Digital de la UE’ dat in Nederland en België aangemaakt kan worden via de smartphone apps (internationale QR-code). Bewoners van de Balearen eilanden kunnen hun ‘Certificado COVID Digital de la UE’ via DEZE WEBSITE downloaden en uitprinten of als PDF opslaan op de smartphone. Om het document aan te vragen heb je een CIP-nummer nodig van de Sociale Zekerheidskaart, moet je de geboortedatum invullen en krijg je een SMS om je identiteit te bevestigen. BELANGRIJK: alleen een Spaans mobiel nummer is geldig.

In het geval van Spanje gaat het bij de coronapas om het 3G-model. Dat wil zeggen volledig gevaccineerden mensen, als je de afgelopen 6 maanden hersteld bent van Covid-19 of als je een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur of een antigeentest van maximaal 48 uur kunt laten zien voor niet-gevaccineerde mensen.