Catalaanse politie gebruikt Stroomstootwapen bij man die later is overleden bij Barcelona

Catalaanse politie gebruikt Stroomstootwapen bij man die later is overleden bij Barcelona
Beeld: @mossos / twitter

Catalaanse politie gebruikt Stroomstootwapen bij man die later is overleden bij Barcelona

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

BARCELONA – De Catalaanse politie Mossos d’Esquadra maakt gebruik van zogenaamde stroomstootwapens of in het Spaans ‘pistolas táser’ om in bepaalde gevallen een persoon te neutraliseren. Maar in dit geval is het misgegaan en is na een politieactie in de stad Badalona nabij Barcelona een man overleden.

Het voorval deed zich afgelopen vrijdag 26 november voor toen een familie de politie belde omdat een van de zoons hen bedreigde met messen. De politie moest via de woning van een buurman bij het familiehuis naar binnen gaan omdat de zoon de deur had geblokkeerd. 

Eenmaal binnen maakte een politieagent gebruik van zijn stroomstootwapen om de aanvallende man te neutraliseren. Toen deze eenmaal op de grond lag werd hij in de boeien geslagen maar raakte daarbij onwel. De man werd naar het ziekenhuis gebracht en is daar later overleden. De exacte doodsoorzaak moet nog onderzocht worden.

De politie koos voor de ‘pistola táser’ om de veiligheid van de familie en dreigende man te waarborgen maar iets is er fout gegaan. In Catalonië mag de Mossos d’Esquadra gebruik maken van de stroomstootwapens om in zeer moeilijke gevallen een oplossing te zoeken voor een conflict. Deze wapens mogen ook gebruikt worden als het leven van de agent zelf of anderen in gevaar wordt gebracht.

Een stroomstootwapen, ook wel elektroschokwapen genoemd, is een wapen waarmee elektrische schokken kunnen worden toegediend. Dit kan gebruikt worden om het slachtoffer een pijnprikkel toe te dienen, of om de spieren van het lichaam tijdelijk te verlammen. Stroomstootwapens van het laatste type worden wel taser genoemd, naar de merknaam van het bekendste wapen van dat type. 

De politie kan een op verlamming gebaseerd stroomstootwapen gebruiken in situaties waarin het gebruik van geweldsmiddelen zoals een wapenstok, pepperspray of een stunbag niet effectief is en waarbij het gebruik van zwaardere geweldsmiddelen zoals een vuurwapen of een politiehond niet wenselijk is vanwege risico’s voor de te overmeesteren persoon of omstanders.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.