Search
menu
Search

Catalaanse politie gebruikt Stroomstootwapen bij man die later is overleden bij Barcelona

Catalaanse politie gebruikt Stroomstootwapen bij man die later is overleden bij Barcelona
Beeld: @mossos / twitter

Catalaanse politie gebruikt Stroomstootwapen bij man die later is overleden bij Barcelona

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De Catalaanse politie Mossos d’Esquadra maakt gebruik van zogenaamde stroomstootwapens of in het Spaans ‘pistolas táser’ om in bepaalde gevallen een persoon te neutraliseren. Maar in dit geval is het misgegaan en is na een politieactie in de stad Badalona nabij Barcelona een man overleden.

Het voorval deed zich afgelopen vrijdag 26 november voor toen een familie de politie belde omdat een van de zoons hen bedreigde met messen. De politie moest via de woning van een buurman bij het familiehuis naar binnen gaan omdat de zoon de deur had geblokkeerd. 

Eenmaal binnen maakte een politieagent gebruik van zijn stroomstootwapen om de aanvallende man te neutraliseren. Toen deze eenmaal op de grond lag werd hij in de boeien geslagen maar raakte daarbij onwel. De man werd naar het ziekenhuis gebracht en is daar later overleden. De exacte doodsoorzaak moet nog onderzocht worden.

De politie koos voor de ‘pistola táser’ om de veiligheid van de familie en dreigende man te waarborgen maar iets is er fout gegaan. In Catalonië mag de Mossos d’Esquadra gebruik maken van de stroomstootwapens om in zeer moeilijke gevallen een oplossing te zoeken voor een conflict. Deze wapens mogen ook gebruikt worden als het leven van de agent zelf of anderen in gevaar wordt gebracht.

Een stroomstootwapen, ook wel elektroschokwapen genoemd, is een wapen waarmee elektrische schokken kunnen worden toegediend. Dit kan gebruikt worden om het slachtoffer een pijnprikkel toe te dienen, of om de spieren van het lichaam tijdelijk te verlammen. Stroomstootwapens van het laatste type worden wel taser genoemd, naar de merknaam van het bekendste wapen van dat type. 

De politie kan een op verlamming gebaseerd stroomstootwapen gebruiken in situaties waarin het gebruik van geweldsmiddelen zoals een wapenstok, pepperspray of een stunbag niet effectief is en waarbij het gebruik van zwaardere geweldsmiddelen zoals een vuurwapen of een politiehond niet wenselijk is vanwege risico’s voor de te overmeesteren persoon of omstanders.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?