menu: rubrieken, zoeken & meer

Kan Spanje na Oostenrijk en Duitsland ook een vaccinatieplicht krijgen?

Kan Spanje na Oostenrijk en Duitsland ook een vaccinatieplicht krijgen?
Beeld: Canva

Kan Spanje na Oostenrijk en Duitsland ook een vaccinatieplicht krijgen?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op donderdag werd bekend dat Duitsland waarschijnlijk vanaf februari 2022 net zoals Oostenrijk al eerder aankondigde als tweede EU-land een vaccinatieplicht gaat invoeren. Tot die datum hebben niet-gevaccineerden de tijd om zich alsnog vrijwillig te laten vaccineren. Doen ze dat niet dan worden ze vanaf februari volgend jaar gedwongen om zich te laten vaccineren. Maar de vraag is, kan zoiets ook gebeuren in Spanje?

In Oostenrijk en Duitsland doet men er alles aan om het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames onder controle te krijgen maar het lijkt erop dat een deel van de inwoners niet mee wil helpen. En dus zit er niets anders op om moeilijke en vergaande corona-maatregelen te nemen. Oostenrijk was het eerste land waar de 2G-regel werd ingevoerd en waar een nieuwe lockdown geldt. In Duitsland worden de regels nu ook veel strenger, met name voor de niet-gevaccineerden met wellicht in februari 2022 een vaccinatieplicht.

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, doet mee met de discussie over een Europese vaccinatieplicht, iets wat ze gepast en begrijpelijk vindt nu het coronavirus weer overal om zich grijpt en de nieuwe omicron-variant op de loer ligt. het is echter niet aan de Europese Commissie om een beleid per land te bepalen maar ze wil wel dat er over gediscussieerd wordt.

Maar de vraag is, krijgt Spanje ook te maken met een vaccinatieplicht? Het antwoord is ronduit nee, iets wat op donderdag nogmaals bevestigd werd door de minister van Volksgezondheid Carolina Darias. Spanje heeft het voordeel dat de bereidheid tot vaccinatie groter is dan in andere EU-landen wat resulteert in 89,3% van de inwoners vanaf 12 jaar die volledig gevaccineerd zijn. Er is alleen een ‘kleine’ groep tussen de 20 en 40 jaar die nog niet overtuigd zijn, al is die ‘kleine’ groep wel ongeveer 4 miljoen mensen groot.

Ook bij het zetten van de derde corona ‘boosterprik’ lijkt de bereidheid erg groot want er zijn inmiddels meer dan 5 miljoen mensen die een derde prik hebben gekregen, iets wat gebeurt bij alle inwoners vanaf 60 jaar. Het lijkt er dus op dat Spanje geen vaccinatieplicht zal krijgen omdat dit niet nodig is en er een hoge vaccinatiebereidheid is. Wel wil Spanje er alles aan doen om de niet-gevaccineerden te overtuigen alsnog twee corona-prikken te laten plaatsen.