menu: rubrieken, zoeken & meer

Spanje heeft drie bevestigde omicron-besmettingen in Madrid en op Mallorca (UPDATE)

Spanje heeft drie bevestigde omicron-besmettingen in Madrid en op Mallorca
Beeld: Freepik

Spanje heeft drie bevestigde omicron-besmettingen in Madrid en op Mallorca (UPDATE)

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op het moment van schrijven zijn er in Spanje drie gevallen bekend van personen die besmet zijn met de omicron-variant van Covid-19. Twee daarvan werden ontdekt in Madrid en een op het eiland Mallorca. In Barcelona worden nog twee personen onderzocht en wacht men op een bevestiging, net zoals een geval in Castilië en León.

UPDATE: Op Mallorca is op donderdag een tweede persoon positief getest op de omicron-variant van Covid-19, al wordt de definitieve uitslag nog onderzocht. Op de Canarische Eilanden en in Madrid worden nog drie besmettingsgevallen onderzocht.

Het derde omicron-besmettingsgeval is een vrouw op Mallorca die naar Zuid-Afrika was geweest en vanuit Frankfurt in Duitsland naar Mallorca was gevlogen. De persoon waarmee de vrouw reisde is niet besmet met de omicron-variant. Het gaat in dit geval om een 20-jarige bewoonster van Mallorca afkomstig uit Zwitserland.

De vrouw is de derde omicron-besmetting in Spanje op dit moment terwijl er nog drie onderzocht worden. De eerste bevestigde besmetting is een 51-jarige man die via Amsterdam-Schiphol vanuit Zuid-Afrika naar Madrid was gevlogen afgelopen zondag 28 november. Deze man is volledig gevaccineerd met het Pfizer-vaccin. 

Het tweede Spaanse besmettingsgeval is een 61-jarige vrouw die ook via Amsterdam-Schiphol vanuit Zuid-Afrika naar Madrid was gevlogen en daar op dinsdag positief op de omicron-variant werd getest.

Ondertussen worden in Barcelona twee personen onderzocht die mogelijk ook de omicron-variant in hun lichaam hebben nadat zij vanuit Zuid-Afrika naar Duitsland waren gevlogen en daarna naar Barcelona-El Prat. In Castilië en León wordt een derde mogelijke besmetting onderzocht.

In Barcelona heeft men nu ook tijdens rioolwateronderzoek sporen van de nieuwe Afrikaanse Covid-variant gevonden. Die vondst werd al twee weken geleden gedaan, eerder dus dan de bekendmaking van deze nieuwe variant van Covid-19.