skip to Main Content
2016 afgesloten met 437 verdrinkingsdoden in Spanje

2016 afgesloten met 437 verdrinkingsdoden in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het afgelopen jaar (2016) zijn er 437 personen in Spanje om het leven gekomen door verdrinking in de zee, rivieren, meren of zwembaden. Dat aantal is 5% meer dan gedurende het jaar 2015. Bij iets meer dan de helft van de gevallen vond de verdrinking plaats bij stranden, dus in de zee, terwijl 376 van deze verdronken personen overleden op plaatsen waar geen vigilantie aanwezig was op dat moment.

Het was een zwart jaar voor de overleden personen in het water in Spanje. In totaal overleden er 437 personen, een 5% meer dan in 2015 toen er 415 personen overleden door verdrinking. Het vreemde is dat gedurende de drukke zomermaanden juli en augustus er 26% minder verdrinkingen hebben plaatsgevonden terwijl er stijgingen van 12% en meer waren in de minder drukke maanden mei, juni en september en oktober.

Wat opvalt in de cijfers is de toename van 11% in het aantal verdrinkingen op die plaatsen waar geen vigilantie aanwezig is of dat er buiten de tijden dat deze wel aanwezig is werd gezwommen en waar het fout ging. In totaal verloren 376 mensen op die manier het leven terwijl dat in 2015 nog 321 personen was. Wat daarnaast opvalt is dat gedurende de drukke maanden juli en augustus er 26% minder doden waren in Spanje als het gaat om verdrinkingen.

De meeste mensen overleden toen ze verdronken in de zee maar er was ook een sterke toename bij de verdrinkingen in rivieren met 81 doden in 2016 terwijl dat in 2015 nog 47 personen was.

De meeste verdrinkingen vonden plaats bij de Canarische Eilanden met in totaal 71 doden gevolgd door Galicië met 69 doden, Andalusië met 66 doden, Comunidad Valenciana met 47 doden en de Balearen met 37 doden. De grootste daling van het aantal verdrinkingsdoden vond plaats in de regio Catalonië met 27 doden minder – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Sinds wij in Spanje wonen, valt het ons op hoe weinig mensen hier de zwemkunst echt beheersen. Bij de meesten lijkt het geploeter nog het meest op dat van een uitgeputte hond. Dat weerhoudt velen echter niet om toch de diepere stukken in zee op te zoeken, terwijl ze zich blijkbaar niet bewust zijn van de vaak gevaarlijke onderstroom. Ook kinderen op waterfietsen springen soms doodleuk in het diepere deel, terwijl ze amper kunnen zwemmen!? Alles bij elkaar behoorlijk onverantwoord gedrag.

  2. De overheden geven weinig aandacht aan de plekken des doods. Logisch vanuit een bloeiende toeristenindustrie. Op “mijn” Canarisch eiland zou een reddingslijn met drijvende boeien slachtoffers voorkomen. Er is altijd een onzichtbare gevaarlijke onderstroom die al verschillende doden heeft gemaakt. Men laat het bij de rode vlag op het strand geplaatst, die vaak door getijdenstromen verdwijnt.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken