skip to Main Content
Mercadona is in Spanje zonder dat ze dit wilden toch de grootste internet supermarkt

Mercadona is in Spanje zonder dat ze dit wilden toch de grootste internet supermarkt

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Ondanks het feit dat Mercadona eigenlijk een verouderd en een beetje in de steek gelaten online systeem heeft om via internet te verkopen, blijkt dat de klanten van Mercadona zo trouw zijn dat ze er toch voor gezorgd hebben dat de supermarktketen de grootste internet supermarkt van Spanje is. Dit ondanks alle moeite die andere supermarktketens in Spanje nemen om het winkelen online makkelijker te maken.

Mercadona is de grootste supermarktketen van Spanje met meer dan 1.610 eigen winkels en een 87% van de bevolking die wel eens wat bij Mercadona koopt. Dat is een ongelooflijk hoog aantal en zoals Mercadona zelf altijd zegt, hecht men veel waarde aan de “jefes” of chefs zoals zij de klanten noemen waardoor een groot deel van de Spanjaarden trouwe volgers zijn van de Mercadona.

Internet

Tot voor kort had Mercadona nog een oude website die niet echt modern was maar daar is sinds enkele weken verandering in gekomen met de lancering van een nieuwe website. Bovenaan die website staat een rode knop met de tekst “Compra online” die je nu nog naar de oude versie van de website brengt waar je kunt inloggen om daarna te winkelen en de spullen thuis te laten bezorgen. Mercadona heeft naar eigen zeggen nooit veel aandacht besteed aan dit systeem maar heeft dankzij de enorme grote groep trouwe klanten toch de nummer een positie weten te bereiken van de online supermarkten.

Amazon

Nadat Amazon in 2016 is begonnen met het aanbieden van supermarktproducten en daarnaast ook nog eens via Amazon Prime een extra snelle service van één of twee uur hebben in de steden Madrid, Barcelona en hun randgemeenten, voelt Mercadona aan dat ze meer hun best moeten gaan doen om de klanten niet te verliezen. Tot nu toe heeft de Valenciaanse supermarktketen echter vanwege de hoge kosten van een online winkel en de logistieke kant van de leveringen niet echt de moeite genomen om het online shoppen uit te breiden maar daar moet verandering in gaan vormen. Toch blijven voor de Mercadona de fysieke klanten in een winkel het belangrijkste en dat zal nooit veranderen.

Internet winkelen

Het aantal klanten wat via internet bij de Mercadona koopt is slechts 0,3% van het totaal en je zou bijna denken dat met zo’n laag percentage een hoge investering voor het online winkelen niet rendabel is. Maar Mercadona weet ook dat als ze dat wel doen de klantenbinding met 2,3% toeneemt want de klanten weten dat als ze een keer niet fysiek naar de winkel kunnen gaan, ze altijd nog online kunnen kopen. Desalniettemin heeft Mercadona toch 3,7 miljoen klanten die wel eens of regelmatig online kopen.

De toekomst moet laten zien of Mercadona meer aandacht gaat geven aan het online winkelen waarvoor ze wel eerst veel geld moeten gaan investeren om de website compleet te moderniseren, de levering van de producten te versnellen en verbeteren en het online verkopen zo aantrekkelijk te maken dat iedere klant daarvoor kan kiezen – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken