skip to Main Content
Inwoner Ibiza vindt een gewonde en zeldzame genetkat in zijn tuin *UPDATE*

Inwoner Ibiza vindt een gewonde en zeldzame genetkat in zijn tuin *UPDATE*

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

IBIZA – Een inwoner van de gemeente Sant Josep op het eiland Ibiza heeft in zijn tuin een gewond exemplaar van de zeldzame en beschermde genetkat of gineta in het Spaans gevonden. De gineta komt sporadisch voor op de Balearen eilanden en het Spaanse vasteland, met name in de Pyreneeën op een hoogte van minstens 2.000 meter. Op Ibiza leven er kleine aantallen maar worden ze bijna nooit gezien omdat ze alleen ‘s-nachts leven en overdag hoog in bomen of tussen de rotsen in hollen slapen.

UPDATE: De gevonden genetkat is helaas overleden. De dierenartsen konden niets meer doen voor het kleine diertje aangezien zijn verwondingen te ernstig waren. De genetkat had diverse verwondingen aan een poot en de buik waarvan een wond 13 centimeter diep was. Het is nu wel bekend dat het om een ongeveer 3 jaar oud vrouwtje ging.

De eigenaar van de woning in de Cala Jodal in de gemeente Sant Josep op Ibiza vond het gewonde diertje naast de ligbedden die hij bij zijn zwembad heeft staan. Het dier was gewond en is waarschijnlijk door honden aangevallen maar kon ontkomen. De man wist uiteindelijk de genetkat in een hoge ton te krijgen waarna hij de politie belde. De lokale politie heeft de genetkat meegenomen en later afgegeven aan de Seprona dienst van de Guardia Civil die het dier zullen laten behandelen door een dierenarts en daarna weer loslaten in de natuur.

De genetkat of in het Spaans gineta is het enige vleesetende zoogdier wat geconserveerd is op Ibiza. De genetkat is essentieel om het ecosysteem te reguleren en de populatie van knaagdieren op het eiland te beheersen omdat de andere natuurlijke vijand, de marter of garduña in het Spaans, waarschijnlijk niet meer op Ibiza leeft aangezien er de laatste 20 jaar geen exemplaar gezien is. De genetkat is een beschermde diersoort op Ibiza en ook de rest van de eilanden en het Spaanse vasteland.

De genetkat (Genetta genetta) is een klein roofdier uit de familie der civetkatachtigen. De wetenschappelijke naam van de soort werd als Viverra genetta in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus. De genetkat is een goede klimmer en springt vaak van tak naar tak.

De genetkat heeft een slank katachtig lichaam met een lange staart. De poten zijn kort met halfintrekbare klauwen. De vacht van de genetkat is geel tot grijs gekleurd, met donkerbruine tot zwarte stippen op het lijf, die strepen lijken te vormen. Over de staart lopen afgewisseld donkere en lichtere ringen. De snuit is zwart, met een witte kleur rond de ogen en de bek. De genetkat wordt tussen de 47 en de 60 centimeter lang. Zijn staart meet tussen de 40 en de 51 centimeter. Zijn lichaamsgewicht ligt tussen 1 en 2,5 kilo. De schouderhoogte bedraagt 18 tot 20 centimeter.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken