Krijgt Spanje in de eerste week van het jaar een nieuwe regering?

Krijgt Spanje in de eerste week van het jaar een nieuwe regering?
Beeld: Europa Press

Krijgt Spanje in de eerste week van het jaar een nieuwe regering?

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Dat is de vraag. Afgelopen 10 november waren er nationale parlementsverkiezingen in Spanje waarna de winnende partij PSOE meteen begon met onderhandelen om een regering te vormen. Alleen heeft de PSOE niet genoeg stemmen en dus dienen de socialisten steun te zoeken bij andere partijen. Nu lijkt het erop dat er overeenkomsten zijn gesloten waardoor Pedro Sánchez waarschijnlijk opnieuw gekozen kan worden tot premier van Spanje en de eerste coalitieregering gevormd kan worden.

Op zaterdag 4, zondag 5 en dinsdag 7 januari (Driekoningen 6 januari hebben de politici vrij) wordt er een poging gedaan om in het Spaanse parlement een regering te vormen. Om een regering te vormen heeft men 176 (van de 350) stemmen/zetels nodig maar het lijkt erop dat de PSOE en Pedro Sánchez dat niet bij elkaar kunnen sprokkelen. 

Daarom volgt er een tweede stemming waar een ‘simpele’ meerderheid van meer JA-stemmers dan NEE-stemmers al genoeg is om Pedro Sánchez tot nieuwe premier van Spanje te kiezen waarna een regering gevormd kan worden. 

De PSOE heeft de steun van Unidas-Podemos waarmee de partij direct na de laatste verkiezingen een overeenkomst sloot voor de eerste coalitieregering van Spanje. Maar deze twee partijen samen hebben niet genoeg zetels en dus werd er gezocht naar de steun van o.a. de Catalaanse ERC-partij, waar veel over te doen was. 

Gedurende zes weken heeft de PSOE met ERC onderhandeld en het lijkt erop dat beide partijen eindelijk een overeenkomst hebben kunnen afsluiten waarbij beide partijen water bij de wijn hebben gedaan. Zo komt er een onderhandelingstafel (mesa de negociación) tussen de Regering en de Catalaanse regioregering waar over alles gedebatteerd kan worden. Daarnaast erkennen beide partijen dat er een ‘politiek conflict’ is tussen beide overheidsinstanties en dat er gezocht dient te worden naar een oplossing binnen de grenzen van de grondwet (al wordt deze niet genoemd in de overeenkomst).

Maar de PSOE heeft met de steun van Unidas-Podemos en ERC nog niet genoeg zetels om te kunnen regeren. De PSOE heeft 120 zetels, Unidas-Podemos 35 zetels en ERC 13 zetels wat een totaal is van 168 zetels, niet genoeg voor de absolute meerderheid van 176 zetels. ERC heeft al aangegeven dat ze niet voor JA zullen stemmen maar zich onthouden van stemmen in de tweede stemronde, die van de simpele meerderheid (meer JA dan NEE).

De PSOE heeft inmiddels ook de steun kunnen krijgen van andere kleinere partijen zoals de Baskische PNV, Más País, Teruel Existe, Compromís en Nueva Canarias. De Cantabrische partij PRC heeft als verrassing de steun aan de PSOE opgegeven na de overeenkomst met de ERC-partij en over de steun van Coalición Canaria (CC) en Bloque Nacionalista Galego (BNG) wordt nog onderhandeld.

Terwijl de PSOE er alles aan doet om een regering te vormen, de eerste coalitieregering in de geschiedenis van Spanje, doen de rechtse partijen PP, Ciudadanos en VOX er alles aan om de vorming van een linkse op nationalistische steun gebaseerde regering te voorkomen. Volgens hen is Sánchez een verrader en heeft hij het land verkocht aan de duivel, te weten de Baskische en Catalaanse nationalistische partijen die ‘Spanje kapot willen maken’.

Ga naar de inhoud