2021 afgesloten met 43 slachtoffers huiselijk geweld in Spanje

2021 afgesloten met 43 slachtoffers huiselijk geweld in Spanje
Beeld: Canva

2021 afgesloten met 43 slachtoffers huiselijk geweld in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – 2021 is afgesloten met waarschijnlijk 43 vrouwen die door hun vriend, echtgenoot of ex om het leven zijn gebracht. Dat aantal is 2 minder dan de 45 vrouwen die in 2020 werden vermoord. Naast de vrouwen werden er het afgelopen jaar ook 6 minderjarige kinderen vermoord door hun eigen vader en werden minstens 30 kinderen wees.

Het huiselijk geweld of violencia machista (macho geweld) is nog steeds een groot probleem in Spanje en iets waar al jaren tegen gestreden wordt. Gedurende het afgelopen jaar overleden er in totaal 43 vrouwen die door hun echtgenoot, ex of vriend om het leven werden gebracht, aldus de gegevens van het Ministerie van Gelijkheid.

Van 2003 tot en met 2021 zijn er echter in Spanje alweer 1.121 vrouwen door hun partner of voormalige partner om het leven gebracht en werden er 38 minderjarigen vermoord binnen huiselijke kring. In 2020 werden er nog 47 vrouwen vermoord wat minder was dan de 55 vrouwen in 2019 en 53 vrouwen in 2018 en 30 minder dan de 73 vermoorde vrouwen in 2010.

Regio’s

In de autonome regio Catalonië werden de meeste vrouwen om het leven gebracht met 9 slachtoffers gevolgd door Andalusië met 8, Madrid regio met 7, Valencia regio met 6, Castilië en León met 3, Baskenland en Aragón met elk 2 en Asturië, Balearen, Cantabrië, Castilla-La Mancha, Galicië en Navarra met elk 1 vermoorde vrouw.

Nationaliteit

24 van de om het leven gebrachte vrouwen hadden de Spaanse nationaliteit terwijl 19 vrouwen uit het buitenland afkomstig waren. 21 van deze vrouwen woonden nog bij hun moordenaar in huis terwijl 22 overleden vrouwen in een scheiding verwikkeld waren of reeds ergens anders woonden.

Leeftijd

15 vrouwen hadden de leeftijden tussen 31 en 40 jaar en 10 van hen een leeftijd tussen de 41 en 50 jaar terwijl 8 vrouwen tussen 51 en 60 jaar oud waren, 3 vrouwen hadden de leeftijd tussen 71 en 84 jaar, 1 vrouw was tussen de 61 en 70 jaar oud en 1 vrouw was 16 jaar oud.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.