menu: rubrieken, zoeken & meer

Bienvenido in het Covid-jaar III in Spanje

Bienvenido in het Covid-jaar III in Spanje
Beeld: Canva

Bienvenido in het Covid-jaar III in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Terwijl Spanje verwikkeld is in de zesde corona-golf is het land met een recordaantal positief op corona geteste inwoners het oude jaar uit en het nieuwe jaar ingegaan. 2022 is alweer het derde corona- of Covid-jaar en als we sommige experts moeten geloven is dit ook het laatste jaar van de corona-pandemie. Maar wat is er allemaal veranderd in 24 maanden corona-pandemie in Spanje.

In maart 2020 begon de corona-pandemie pas echt in Spanje met de eerste noodtoestand of ‘estado de alarma’ wat vertaald kan worden naar staat van alarm. Iedereen moest plots van de ene op de andere dag binnen blijven en men mocht alleen naar buiten voor de essentiële boodschappen en om de hond kort uit te laten. Het ging toen ook helemaal mis en Spanje werd, samen met Italië, een van de zwaarst getroffen landen binnen Europa. Ziekenhuisopnames stegen enorm, de intensive care afdelingen lagen propvol en het dodental bleef maar stijgen. Er waren geen of te weinig PCR-testen, er waren geen of te weinig mondkapjes en het verplegend personeel had geen of te weinig beschermende kleding.

De eerste noodtoestand duurde van 14 maart tot 25 juni 2020 en werd later in juli 2021 ongrondwettelijk verklaard. Eind juni 2020 kon men weer vanuit het buitenland naar Spanje reizen en het leek erop dat het ergste voorbij was. Niets was minder waar want enkele maanden later in oktober 2020 werd de tweede noodtoestand afgekondigd in Spanje. Dit keer echter zonder thuisblijfplicht zoals tijdens de eerste lockdown maar wel met veel meer regionale corona-maatregelen. De tweede lockdown duurde van 25 oktober 2020 tot 9 mei 2021. Ook de tweede noodtoestand werd later ongrondwettelijk verklaard.

De eerste noodtoestand vond plaats in Covid-jaar I terwijl de tweede noodtoestand begon in Covid-jaar I en eindigde in Covid-jaar II. Covid-jaar III is begonnen zonder noodtoestand maar wel met overal in Spanje andere regionale corona-maatregelen. Die uiten zich in een (tijdelijke) coronapas-verplichting in de horeca, nachthoreca en/of ziekenhuizen, bejaardenhuizen, sportscholen etc. In het hele land gelden in feite twee corona-regels: anderhalve meter afstand en mondkapjesplicht.

Maar Covid-jaar III begint echter in een heel ander scenario want inmiddels heeft men vaccins tegen Covid-19, inmiddels zijn in Spanje meer dan 37,8 miljoen mensen volledig gevaccineerd waardoor ondanks de hoge besmettingscijfers er veel minder mensen in de ziekenhuizen belanden en ook veel minder erg ziek zijn, hoofdzakelijk de mensen die volledig gevaccineerd zijn.

Het nieuwe Covid-jaar is in Spanje begonnen met (cijfers van 31 december 2021) 161.688 nieuwe positieve testen in 24 uur tijd, een dagrecord sinds maart 2020 waardoor het totaal is gestegen naar 6.294.745 personen of positieve coronatesten. Er zijn sinds aanvang van de corona-crisis 89.405 overledenen, een aantal dat waarschijnlijk veel hoger is maar het gaat hier om bevestigde overledenen aan de hand van coronatesten. Op maandag 3 januari zullen we weten hoe de feestdagen het aantal besmettingen heeft laten stijgen (of niet) wanneer de cijfers door het Ministerie van Volksgezondheid bekend worden gemaakt.

Ondertussen is het aantal volledig gevaccineerden personen in Spanje gestegen naar 37.869.504 mensen met twee prikken (een prik in geval van het Janssen-vaccin), dat is 89,9% als gekeken wordt naar inwoners van Spanje van 12 jaar en ouder en 79,8% als gekeken wordt naar alle 47.450.795 inwoners (dus ook die onder de 12 jaar). 

Er zijn daarnaast inmiddels ook meer 13.411.776 personen die een ‘boosterprik’ hebben ontvangen. Sinds 25 oktober krijgen alle 70-plussers een derde dosis net zoals 60-plussers en het zorgpersoneel sinds eind november, alleen als dat zes maanden na de tweede prikdatum is. Ook kwetsbare personen krijgen een derde ‘boosterprik’ van Pfizer of Moderna in Spanje. In diverse regio’s is men al begonnen met het zetten van de boosterprik bij de inwoners van 59-50 en 49-40 jaar.

Er zijn inmiddels ook 898.676 kinderen (26,8%) die de eerste corona-prik hebben gekregen. Op woensdag 15 december begon men in Spanje met de vaccinatiecampagne bij kinderen van 5 tot en met 11 jaar. Het gaat om iets meer dan 3,3 miljoen kinderen die ene speciale lichtere versie krijgen van het Pfizer-vaccin. De kinderen krijgen net zoals de 12-plussers twee prikken maar met een tussenperiode van acht weken in plaats van drie weken.