Spanje geen voorstander van Europees plan voor groen label gas en kernenergie

Spanje geen voorstander van Europees plan voor groen label gas en kernenergie
Beeld: Canva

Spanje geen voorstander van Europees plan voor groen label gas en kernenergie

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje heeft zich bij de EU-landen gevoegd die het Europese plan om gas en kernenergie een groen label te geven afkeuren. Als het aan de Europese Commissie ligt dan zouden investeringen in gas en kernenergie een groen label krijgen waardoor beleggers geld kunnen investeren zonder zich schuldig te hoeven voelen, iets wat milieuverenigingen afkeuren. Maar er zijn ook veel EU-landen die het er niet mee eens zijn, waaronder dus nu ook Spanje.  

Als het aan de Europese Commissie ligt moet kernenergie het label groen krijgen als een centrale aan allerlei technische eisen voldoet en een geloofwaardig plan heeft voor de verwerking van het nucleaire afval. Gascentrales worden alleen als groen erkend als zij onder een limiet aan CO2-uitstoot (tot 270 gram CO₂ per kW/h) blijven, aldus het voorstel van de Europese Commissie.

Het officiële Spaanse antwoord op het voorstel kwam van Teresa Ribera, vicepremier en minister voor de ecologische transitie en de demografische uitdaging: “Ongeacht of er geïnvesteerd mag worden in gas en kernenergie, is de Spaanse regering van mening dat het geen groene of duurzame energiebronnen zijn”. Ook de tweede vicepremier Yolanda Díaz reageerde negatief op het Europees voorstel.

De Europese Commissie ziet dat echter anders want om uiteindelijk klimaatneutraal te worden, is de gas en kernenergie belangrijk en onvermijdbaar. Het label groen is volgens de Europese Commissie dan ook tijdelijk; voor gas tot 2030 en voor kernenergie tot 2045. Spanje meent echter dat een groen label voor gas en kernenergie een stap achteruit is en niet vooruit naar een groene toekomst met hernieuwbare energie. 

Er wordt al lange tijd gesproken over deze plannen maar de EU-landen zijn het nog lang niet met elkaar eens. Frankrijk heeft veel kerncentrales (56 centrales) en is voor de plannen terwijl Polen voorstander is van de plannen voor de gascentrales. Duitsland (6) wil helemaal niets weten van kernenergie terwijl Spanje (5), Ierland, Denemarken en Luxemburg als hebben aangegeven tegen de plannen te zijn.

Kerncentrales in Spanje

Spanje heeft op dit moment 5 kerncentrales met 7 reactoren die actief zijn en 3 centrales die niet meer actief zijn. De kerncentrales die nog in gebruik zijn: Almaraz I en II (Extremadura), Asco I en II (Catalonië), Vandellos II (Catalonië), Cofrentes (Comunidad Valenciana) en Trillo (Castilla-La Mancha).

Er zijn reeds 3 kerncentrales gesloten, te weten Vandellos I in 1990 (na een brand), José Cabrera in 2006 en Santa María de Garoña in 2017. De sluiting van de kerncentrale Vandellos II (van Iberdrola en Endesa) stond gepland voor 2020 maar er kwam een verlenging tot 2030. 

De sluiting van de Asco II (Endesa en Iberdrola) staats gepland voor 2024 maar deze zal wellicht een nieuwe licentie krijgen tot 2031. De sluiting van Asco I (Endesa) staat gepland voor 2029. De centrale van Cofrentes (Iberdrola) stond gepland voor 2020 maar er kwam een verlenging tot 2030. De kerncentrale Trillo zal als laatste sluiten in Spanje, in het jaar 2035 na de sluiting van Asco II in 2031.

Ga naar de inhoud