skip to Main Content

Merkel in Spanje voor bezoek aan Koning en Zapatero

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) De bondskanselier van Duitsland, Angela Merkel, zal donderdag 3 februari op bezoek zijn in Spanje waar ze ontmoetingen zal hebben met Koning Juan Carlos en premier José Luis Rodriguez Zapatero. Merkel is slechts voor zes uur in Spanje en zal niet verder komen dan het Palacio Moncloa, de ambtswoning van Zapatero. Samen zullen ze praten over de economische situatie, werkeloosheid en de nieuwe Spaanse hervormingen, ondertekend slechts een dag voor dit bezoek.

De verschillen tussen Spanje en Duitsland kunnen niet groter zijn. Daar waar Spanje te maken heeft met een werkloosheidspercentage van boven de 20% is dat in Duitsland 7,9% en een PIB van 0,2% in Spanje tegenover een stijging van 3,6% in Duitsland. Het blijkt goed te gaan met Duitsland, iets wat ook blijkt uit het feit dat er de laatste weken gesproken wordt over de mogelijkheid voor 500.000 tot 800.000 Spaanse werkelozen jongeren om te gaan werken in Spanje. Hier wordt zeker over gesproken in het Palacio Moncloa tussen Merkel en Zapatero.

Tijdens de traditionele lunch in het Moncloa paleis, zullen naast Zapatero en Merkel ook diverse ministers van beide landen aanwezig zijn en vertegenwoordigers van grote Spaanse bedrijven die zo hun diensten en producten aan Duitsland laten zien in de hoop zaken te kunnen doen, net zoals de laatste grote ontmoeting met vertegenwoordigers van China wat toen miljarden opleverde.

Interview Spaanse radio en televisie

“Wij geven niet meer uit dan we verdienen”, is de samenvatting van Merkel’s recept. Angela Merkel heeft als bondskanselier van Duitsland, de ‘motor’ achter het Europese herstel, een oplossing voor de Spaanse crisis: voortdurende hervormingen en bezuinigen. Dit deelde zij tijdens een interview met RTVE aan de vooravond van de Spaans-Duitse top over de Europese crisis en de inspanningen van Spanje om deze te boven te komen. Volgens Merkel heeft de Duitse regering een wettelijk maximum voor de overheidsschuld ingesteld, die voor de centrale overheid vanaf 2015 geldt en voor de ‘länder’ (enigszins vergelijkbaar met de Spaanse deelstaten) vanaf 2020.

Niet gemakkelijk

Merkel gaf aan te beseffen dat het voor de Spaanse premier Zapatero niet gemakkelijk geweest is de hervormingen door te voeren. Echter het sociaal akoord is volgens haar wel de beste beslissing geweest omdat ‘de politiek niet alles alleen kan doen, dit soort belangrijke zaken moeten met andere sociale partners geregeld worden’. (Bron: InSpanje.nl)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend