skip to Main Content
Koning van Spanje geeft Socialist Pedro Sánchez de opdracht op een regering te vormen
Foto: 20 Minutos

Koning van Spanje geeft Socialist Pedro Sánchez de opdracht op een regering te vormen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Foto: 20 Minutos

Foto: 20 Minutos

MADRID – Na meer dan een maand en diverse gesprekken met de leiders van de grootste politieke partijen, heeft Koning Felipe VI deze dinsdag een beslissing genomen en de PSOE-leider Pedro Sánchez als nieuwe formateur aangesteld om een regering te vormen. Het is opmerkelijk dat de leider van de tweede grote partij als formateur wordt aangesteld maar dat komt omdat de premier in functie, Mariano Rajoy van de PP, de opdracht eerder terug heeft gegeven aan de Koning omdat hij niet genoeg steun heeft van de overige partijen.

De bal ligt nu dus bij de leider van de socialistische PSOE Pedro Sánchez die met zijn partij bij de verkiezingen van 20 december 2015 weliswaar als tweede grootste partij uit de stembussen kwam maar meteen ook de slechtste resultaten ooit behaalde. De Partido Popular van zittend premier Mariano Rajoy wist bij die verkiezingen weer als grootste partij gekozen te worden met meer dan 7 miljoen stemmen maar de overige 18 miljoen stemmers kozen niet voor de PP maar voor andere partijen waaronder de PSOE, Podemos, Ciudadanos en IU.

Pedro Sánchez kan de nieuwe premier van Spanje worden maar zal eerst genoeg zetels moeten zien te krijgen om zo een nieuwe regering te kunnen vormen. Daarvoor moet hij met Pablo Iglesias van de radicaal-links partij Podemos en met Albert Rivera, leider van Ciudadanos, om de tafel gaan zitten. Ook zal bij de onderhandelingen Alberto Garzon, de leider van het veel kleinere IU, aanwezig zijn want de zetels van deze linkse partij zijn belangrijk om een mogelijke coalitie tussen PSOE, Podemos en IU te bewerkstelligen mochten de gesprekken met Ciudadanos op niets uitlopen.

Volgens de nationale pers kunnen deze onderhandelingen wel eens lang gaan duren aangezien de partijen onderling het niet met elkaar eens zijn over o.a. het Catalonië vraagstuk. Daarnaast wil Ciudadanos geen deel uitmaken van een regering met Podemos maar wel zegt Rivera dat er onderhandeld dient te worden om zo te kijken of er een nieuwe regering gevormd kan worden. Geen van de politieke partijen wil een nieuwe regering van de conservatieve Partido Popular (PP) steunen. De kans is dus groot dat de partij die de meeste stemmen kreeg geen deel zal gaan uitmaken van de nieuwe regering en in de oppositie terecht zal komen.

De premier in functie Mariano Rajoy sloeg eind januari het aanbod van Koning Felipe VI af om een nieuwe regering te vormen. Hij verwachtte niet dat hij genoeg steun zou krijgen om een nieuwe regering te kunnen vormen en wilde meer tijd hebben om tot een gewenste regeringsformatie tussen PSOE, Ciudadanos en PP te komen. De PSOE weigerde echter met de PP te praten waardoor er een patstelling ontstond en de Koning opnieuw met de leiders van de partijen moest gaan praten om tot een oplossing te komen.

Volgens de Spaanse wet moet er binnen twee maanden na verkiezingen een nieuwe regering gevormd worden. Als dat niet lukt dan moeten er nieuwe verkiezingen komen. De druk ligt dus nu niet meer zozeer bij de PP en Rajoy maar bij de PSOE en de overige partijen om zo snel mogelijk tot een overeenkomst te komen. Gebeurt dat dus niet dan zullen er nieuwe verkiezingen komen waarbij volgens de opiniepeilingen, de PP en Podemos nog sterker naar voren zullen komen en meer stemmen zullen krijgen dan bij de verkiezingen op 20 december vorig jaar – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken