Search
menu
Search

Gaan de Spanjaarden een minimum inkomen krijgen om de armoede te bestrijden?

Oeps ... foto ontbreekt!

Gaan de Spanjaarden een minimum inkomen krijgen om de armoede te bestrijden?

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Afgelopen donderdag werd in het Spaanse congres een motie aangenomen met 177 stemmen voor en 165 stemmen tegen om de Spanjaarden die een risico hebben om in de armoede te belanden, een gegarandeerd minimuminkomen te geven van 426 euro per maand. Dit voorstel werd in het Spaanse congres behandelt nadat de vakbonden meer dan 700.000 handtekeningen wisten op te halen. Het voorstel zal nu naar het parlement gaan waar verder gekeken zal worden of het haalbaar is of niet.

Bijna alle politieke partijen stemden voor het plan behalve de Partido Popular (PP) en Ciudadanos (C’s) die beiden er van overtuigd zijn dat dit plan niet haalbaar is op financieel vlak. Er is simpelweg geen geld om de 12 miljard euro per jaar te kunnen betalen en dus heeft het voor stemmen geen zin, aldus de politici van de PP en C’s partijen. Toch zien de overige politieke partijen wel mogelijkheden tot financiering al is niet helemaal duidelijk hoe dat dan zou moeten gebeuren.

Het minimale inkomen zou dan moeten gelden voor werklozen die langdurig werkloos zijn en geen andere vorm van inkomen hebben. In Spanje zouden 700.000 families hier profijt van kunnen hebben. Het gaat dan om personen die 18 jaar of ouder zijn en jonger dan 65 jaar. Daarnaast dient men ingeschreven te staan als werkzoekende, minstens zes maanden in Spanje gewoond (en ingeschreven) te staan en tenminste 12 maanden op zoek te zijn naar werk. Deze financiële hulp zou dan moeten duren totdat iemand weer werk vindt en meer dan 75% van het minimumloon gaat verdienen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?