De omstreden wereld van het jachttoerisme in Spanje

De omstreden wereld van het jachttoerisme in Spanje
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Veel mensen weten het wellicht niet maar in de wereld van de jagers staat Spanje binnen Europa bekend als een van de beste jacht landen en staat het niet ver weg van landen in Afrika. Het is dus ook niet vreemd dat Spanje een van de aantrekkelijkste landen is wat betreft het jachttoerisme waarbij jaarlijks miljarden euro’s worden omgezet, meer dan 54.000 mensen een baan hebben maar ook dat er miljoenen dieren worden afgeschoten … voor plezier.

Terwijl het jagen in Europa en ook Spanje steeds meer bekritiseerd wordt heeft er de afgelopen vier jaar toch een flinke stijging plaatsgevonden in het jachttoerisme in Spanje van meer dan 40%. Spanje blijkt een van de belangrijkste en grootste jacht bestemmingen ter wereld te zijn. Net zoals in Afrika en Groot Brittannië kan er in Spanje dus nog steeds naar hartenlust gejaagd worden waarbij deze vorm van toerisme voor de landelijke gebieden vaak een belangrijke bron van inkomsten is.

Politiek

Volgens de Oficina Nacional de la Caza zijn er meer dan 54.000 mensen werkzaam in de jachtsector die dankzij onder andere het jachttoerisme werk hebben. Zoals altijd in gecompliceerde gevallen gooit men met cijfers van arbeiders die uiteraard hun werk zouden verliezen mocht er een verbod komen op het jagen in Spanje, iets wat er overigens voorlopig nog lang niet aan zit te komen. De reden voor het uitblijven van een verbod op de jacht in Spanje is heel simpel: de politici en het Koningshuis doen ook aan jagen dus … dat verbied je niet zomaar.

Daarnaast meent de sector dat er alleen al in 2018 voor tenminste 5 miljard euro is omgezet in het jachttoerisme. Dus, er zijn duizenden mensen die dankzij de sport van dieren doodschieten een baan hebben en er komt veel geld binnen. Ook meent de Nationale Spaanse Jagersbond dat dankzij het jachttoerisme de landelijke gebieden op veel plaatsen kunnen overleven.

Daarbij moet ook gezegd worden dat de jacht soms noodzaak is aangezien er bijvoorbeeld steeds meer wilde zwijnen zijn. Maar toeristen komen meestal niet naar Spanje om de verhouding in de natuur te verbeteren maar om tegen betaling dieren dood te schieten als sport.

Hete adem

De jagers voelen wel de hete adem in hun nek omdat er in het land steeds meer verzet komt tegen het jagen in het algemeen, de jagers die potentieel gevaarlijk zouden kunnen zijn zoals in 2017 in Lleida waar een jager twee agenten doodschoot en de politiek die het liefst de jacht als iets cultureels wil laten vastleggen om deze vorm van “sport” te beschermen. Uiteraard zijn dat uitzonderingen maar de tegenstanders grijpen alles aan om de jachtwereld zwart te maken.

Ook komt er steeds meer verzet tegen het jagen met honden zoals de galgo’s en podenco’s die door de jagers vaak (niet altijd) slecht behandeld worden, in de steek worden gelaten of nog erger gewoonweg vermoord. Het zijn daarbij niet alleen de Spanjaarden die klagen maar ook steeds meer de internationale gemeenschap en Europese politici.

Einde?

Hoe dan ook, voorlopig zal er nog geen einde aan het jagen komen wat slecht nieuws is voor de miljoenen dieren die jaarlijks vanwege een “sport” of “hobby” en dus niet uit noodzaak vermoord worden maar goed nieuws voor diegene die van de jacht leeft. Het leed is ook nog niet voorbij voor de duizenden honden die of in de steek worden gelaten of vermoord worden door hun baasjes omdat ze “niet goed genoeg” meer zijn.

Daarnaast kan men de vraag stellen, is het leven van de mensen in gevaar? Vorig jaar werden er twee agenten vermoord door een jager in Lleida en kort daarna werden er twee honden van een argeloze wandelaar doodgeschoten omdat een jager zich verveelde. Nog niet zo lang geleden overleed ook een vierjarig kind tijdens het jagen toen deze per ongeluk geraakt werd door een kogel. Maar dit zijn losstaande feiten.

Toekomst

Feit is echter dat Spanje steeds populairder lijkt te worden voor jagers waarbij het toerisme de laatste vier jaar met 40% is toegenomen. Er komen dus jaarlijks duizenden jagers naar Spanje waarbij ook de Spaanse jagers door het hele land reizen om op wild te jagen.

De politiek in Spanje houdt zich rustig en wil de jagers niet in het harnas jagen waarbij het erop lijkt dat de enige partij die zich verzet tegen de jacht de Partij voor de Dieren is, deze is helaas landelijk gezien niet groot genoeg om veel invloed te kunnen uitoefenen.

Maar met de opkomst van de extreemrechtse partij VOX die het jagen juist beter wil beschermen (net zoals het stierenvechten) en de Partido Popular en eigenlijk ook de Ciudadanos partij die hand in hand Andalusië regeren, is een einde aan de jacht in Spanje waarschijnlijk nog ver te zoeken.

Ondertussen zullen ook dit jaar weer meer dan 80 miljoen buitenlandse toeristen naar Spanje gaan komen waarbij er dus ook een paar miljoen jagers zijn die niet voor de zon, strand, cultuur en gastronomie naar Spanje komen maar voor het opjagen en doodschieten van in het wild levende dieren.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
35 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Beland per ongeluk op deze pagina en lees de onvoorstelbare reacties….
Ben zelf jager en weet dat er excessen zijn, maar om iedereen over een kam te scheren….
Vind het overigens ook geen probleem dat dieren, waarvan de populatie in de hand gehouden moet worden, door gekwalificeerde jagers, voor geld worden geschoten.

Met velen eens, jagen is GEEN sport. En dan er plezier bij hebben is helemaal ziek. De slachthuizen zijn 9 van de 10 wreed, daar lopen van die randdebielen rond die zowiezo – al weinig hersenen hebben en de dieren schoppend etc. etc. naar de plek des onheils brengen. Allemaal zaken die NIET nodig zijn, maar toch nog steeds gebeuren in de zgn. moderne 21ste eeuw. Kijk o.a. naar die verdomde arabische landen en of aziatische landen, die weten er raad mee. Het is een heel klein stapje om dan ook wreed te zijn tegenover je medemens. Maar ja over… Lees verder »

Maar van waar blijft die onzin komen ?? Uiteraard weet ik dat er wanpraktijken zijn, zeker in de wedstrijden met honden, maar waarom zou een JAGER zijn DURE opgeleide jachthond martelen en ophangen?? Waarom zijn er nog steeds mensen die zoiets geloven en verspreiden. Maak aub eens een verschil met de te vele wanpraktijken in de omgeving van hondenweddenschappen en jagers. Die twee hebben met elkaar NIETS te maken. Niemand is verplicht jagers of jacht sympathiek te vinden maar blijft objectief.

Hallo allemaal
Ook nederland is nog steeds gekker aan het worden met dierenleed.
Maar die jagers zijn hier gestoord vergiftigen honden en slopen alle jachthonden na het jachtseizoen breken de poten hangen ze op
Martelen ze en of hangen ze op .
Compleet geen respect voor de dieren!
En we hebben het nu over de jagers in dit artikel waar 99 procent een stel sadisten zijn ik zou niet graag zien hoe ze een dier vergiftigen of slopen zoals hun eigen werkhond die hun te goede trouw is in geen 1 land !!!

doen wij het niet erger varkens levend in kokend water, koeien nog levend aan ketting meegesleurd voor de slacht ,kippen in kleine kooien daarna levend opgehangen dan langs het mes ,en ga zo door laten we eerst de hand in eigen boezem steken voor we naar andere landen kijken o ja de poolvosjes die van binnen stroom krijgen en ook levend gevild worden want de vacht moet mooi blijven en vergeet de nertsen niet zo goed is ons land niet voor dieren ,en vergeet de mestkalveren niet die staan in een hokje en als ze eruit mogen is t voor… Lees verder »

Ach, het is te veel gevraagd om enig nuance te verwachten, en er is inderdaad een deel van de bevolking tegen de jacht en vooral de politieke linkerzijde, die er een klassenstrijd van maken. Maar ik kan begrip opbrengen voor de tegenstanders. Als de wetten worden gerespecteerd zie ik geen probleem, liever als everzwijn geschoten worden op een jacht dan na een jaar opgefokt te zijn in enge kooien en enkele dagen van stress tijdens het transport, geslacht te worden in de slachterij. Enkel vegetariërs hebben recht van spreken. Die zijn ten minste consequent.
Beantwoorden

Hoe kan je het doden van een levend onschuldig wezen een sport noemen ?
Zonder de noodzaak om als voeding te dienen maar voor het plezier ?
Ronduit walgelijk !!!
Voor geld danst de beer.

Jagers noemen zich jagers omdat het anders gewoon waardeloze sukkels zijn.Een beetje te vergelijken met pedo karakters.Ik zal niet ontkennen dat er eens moet ingegrepen worden om geen plaag te vormen maar 1% van de huidige jagers is nog te veel

Over 1% gesproken! Met je opmerkingen over jagers bewijs je eens te meer dat je zelf ook niet veel meer hersenen hebt dan 1%! Ik heb je al eens eerder gezegd dat je niet alle jagers over een kam moet scheren. En jagers vergelijken met pedo karakters. Ach man, je weet absoluut niet waarover je praat. Verdiep je toch eens in deze zaken en kom dan terug met een plausibel antwoord of verhaal over jagers. Blijf anders weg van dit forum met je sukkelige en beledigende opmerkingen aan het adres van de jagers.

Heel goed artikel!
Graag e-mail contact met Michiel uit de buurt van Girona!?

Ik woon in buurt van Girona. Het is hier absoluut geen elitaire “sport” . Het zijn de locale middenstanders en personeel. En de de jacht op de wilde zwijnen is écht nodig. 1 zeug kan 2 keer baren per jaar. 2 x 7 stuks?
Het is het buiten zijn in de natuur en het afsluiten met een
gezamelijke maaltijd. Ook vaak buiten in het bos. En ja, het is nuttig.

Het gaat hier niet alleen over zwijnen…

Als het gaat om het buiten zijn in de natuur en met elkaar eten kun je toch ook lekker een boswandeling gaan maken en afsluiten met een picknick..

Jacht voor noodzaak of jacht voor plezier…..het eerste is begrijpelijk…..het tweede is voer voor psychiaters.

Remco, een prima artikel. Ga zo door

volledig met je eens noodzakelijk jacht overschot aan wild is legale jacht.
Maar om vergunningen te geven aan aan zogenaamde haantjes die geld hebben om een erectie te krijgen als zij een zwijn hebben geschoten, is niet goed te praten. Leve PP en Vox.

Doden en afschieten voor plezier en hobby direct verbieden met extra grote cel straffen minimaal 10jaar per dier dat men dood voor hobby en plezier

Wat een hoop onzin en vooringenomenheid staat hier in één artikel. En wat voor een sensatiebeluste journalistiek is dit ? Wellicht is dit ook nog in andere artikels het geval ? Gelieve mij van dit forum te verwijderen aub!

Traditioneel is dit natuurlijk dé reactie: plots is het sensatiebeluste journalistiek. en vooringenomenheid? Laat me niet lachen, feiten spreken voor zichzelf
Inderdaad, ga alsjeblief van dit forum weg en ga nog maar wat uit verveling dieren doden of naar het stierenvechten kijken waar het voorlopig nog toegelaten is.

Meneer “Anoniem” ik haat stierengevechten…Wat slachthuizen betreft, in Spanje is het nog erger dan in België, dus dat kan tellen. Maar u bent uiteraard vegetariër ?
Zolang je goedkoop vlees kan kopen, zal er dierenleed blijven. De jacht is nog het minste.. Wees objectief aub. Dierenmishandeling is blijkbaar een Spaans probleem en heeft objectief gesproken niets met jacht te maken. Natuurlijk ook daar is kaf onder het koren, ik ben niet blind.

Wat schrijft u nu? Zo lang er goedkoop vlees te koop is zal er dierenleed zijn? Maak het vlees duurder en de illegale jacht neemt exponentieel toe want dan is er grof geld mee te verdienen, zie maar naar het voorbeeld van o.a. ivoor.
ik ben geen vegetariër, ik wens enkel vlees te eten van dieren die humaan gedood zijn, niet van dieren die voor de “sport” gedood zijn

Jij bent toch vrijwillig naat dit forum gegaan?

Luc, fijn dat je op vrijwillige basis deze site verlaat.
Waarschijnlijk ben je zelf voor ingenomen of passen meningen niet in jou visie.

Ik heb nog nooit deelgenomen aan een jacht en ik weet dus ook niet hoe het er daar aan toe gaat. Ik vraag me wel af wat er met die dode dieren gebeurt. Ik vermoed dat ze (meestal) worden opgegeten en dan rijst ook de vraag : Is het afschieten van een everzwijn dan gruwelijker dan wat in vele slachthuizen gebeurt of wat vele vissen moeten ondergaan ? Moet ik nu geloven dat sommige mensen zich schuldig voelen met een stuk wild op hun bord maar niet met een kerstkalkoen of een ‘sole meunière’ die hen verwijtend aankijkt ? Ik… Lees verder »

Misschien moet u voordat u oordeelt eens kijken naar de film Broken spirit, the galgo’s last run. Elk jaar! worden er in Spanje 50.000 galgo’s en podenco’s op gruwelijke wijze vermoord en verlaten door jagers als het jachtseizoen sluit. Geen platte sensatiepers maar waarheid.

Het is een puur ethische kwestie: men dood niet dieren enkel voor de sport om “iets” te kunnen doden! Velen komen dan ook af dat het is om het op te eten. Apekool: wil je vlees? Koop het dan in de winkel waar vlees ligt van dieren die op humane wijze (lees: snel en pijnloos) gedood zijn en niet voor iemand zijn pleziertje

meneer “anoniem” gelieve dan maar eens een slachthuis te gaan bezoeken !

Heb ik gedaan…in 3 landen!
Meneer “Luc” ook daar ooit geweest? Of behoor je toevallig bij dat “helden”-clubje?

Mijnheer Luc nu ben ik het wel met u eens, vaak genoeg in slachthuizen geweest
Dat is afschuwelijk.

Ooh ja? In wélke dan wel?
In zo wat alle abattoirs worden de dieren op humane wijze PIJNLOOS en SNEL gedood.
Er zijn in elk land echter slachthuizen die het niet zo nauw nemen met de voorschriften en deze worden vroeg of laat gesloten en moeten zich eerst in regel stellen vooraleer ze terug een vergunning krijgen. Voorbeelden genoeg (vooral in België)

Eerlijk gezegd zou ik toch liever een wild konijn zijn dat zijn leven in de vrije natuur heeft kunnen doorbrengen met heerlijk groen voedsel en dat op een onverwacht moment wordt doodgeschoten door een jager, dan een met walgelijk eten volgepropt en in een minuscule ruimte vetgemest kweekkonijn dat uiteindelijk wordt gedeporteerd naar het slachthuis en na uren van angst voor wat komen gaat ‘humaan’ wordt afgemaakt.

Ach, het is te veel gevraagd om enig nuance te verwachten, en er is inderdaad een deel van de bevolking tegen de jacht en vooral de politieke linkerzijde, die er een klassenstrijd van maken. Maar ik kan begrip opbrengen voor de tegenstanders. Als de wetten worden gerespecteerd zie ik geen probleem, liever als everzwijn geschoten worden op een jacht dan na een jaar opgefokt te zijn in enge kooien en enkele dagen van stress tijdens het transport, geslacht te worden in de slachterij. Enkel vegetariërs hebben recht van spreken. Die zijn ten minste consequent.

Jacht voor noodzaak of jacht voor plezier…..het eerste is begrijpelijk…..het tweede is voer voor psychiaters.

Deze afschuwelijke jacht- moorden op weerloze dieren die worden afgeschoten voor hun plezier, dit moet per direct verboden worden. Hopend dat die moordlustige jagers die plezier hebben in een ander zijn dood, hun eigen Karma flink tegen komen.

Inderdaad: “helden” die weerloze dieren afmaken voor het plezier, voor hun persoonlijke kick en dat durven ze dan nog sport noemen

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.