Protest tegen mishandeling jachthonden in Spanje (+Amsterdam)

Protest tegen jachthonden mishandeling in Spanje
Beeld: Dutch Galgo Lobby

MADRID – Zondag zijn in 39 Spaanse steden en ook in Amsterdam duizenden mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen het dierenleed van de honden en dan met name de jachthonden. De demonstranten willen een betere wet om jachthonden zoals de galgo’s en podenco’s te beschermen en men wil over het algemeen strengere wetten tegen de jacht met honden, de mishandeling, het in de steek laten en het doden van jachthonden.

Sinds 2011 wordt elke eerste zondag van de maand februari gedemonstreerd in tientallen Spaanse en buitenlandse steden. Dit jaar waren er demonstranten in 39 Spaanse steden en was men ook met honderden deelnemers actief in bv. Amsterdam. 

In Spanje waren er demonstraties in o.a. La Coruña, Alicante, Almería, Arrecife (Lanzarote), Badajoz, Barcelona, Burgos, Cáceres, Cádiz, Cartagena (Murcia), Castellón, Ciudad Real, Cuenca, Gijón, Gerona, Granada, Guadalajara, Jaén, Las Palmas de Gran Canaria, León, Logroño, Lérida, Madrid, Mérida, Murcia, Pamplona, Puerto del Rosario (Fuerteventura), Salamanca, San Sebastián, Santa Cruz de Tenerife, Santander, Segovia, Sevilla, Tarragona, Toledo, Valencia, Valladolid, Vigo en Zaragoza.

Bij de beëindiging van de jachtperiode (begint in oktober) in februari in Spanje zullen 12.000 jachthonden waaronder galgo’s (hazewindhonden), podenco’s, setters en pointers in de steek worden gelaten omdat de jagers de honden niet meer nodig hebben. Een deel daarvan wordt in koelen bloede verdronken, neergeschoten of opgehangen door sommige (dus niet alle) jagers.

Jacht in Spanje

In Spanje is de jacht een zeer lucratieve sector, met een jaarlijkse totaal omzet van 6,4  miljard euro. Volgens de Spaanse politieke partij PACMA hebben 190.000 jagers een vergunning voor de hazenjacht; 120.000 galgo’s zijn geregistreerd maar volgens schattingen zijn er tussen de 500.000 en 1 miljoen hazewindhonden. Bij de podenco’s liggen de berekeningen rond de 1,4 tot 1,8 miljoen. 

Dweilen met de kraan open

Momenteel barsten de Spaanse opvangcentra uit hun voegen. Het is dweilen met de kraan open. Alhoewel het in Spanje verboden is om honden te mishandelen of te doden, wordt er amper gehandhaafd en doet de Spaanse overheid vrijwel niets om een einde te maken aan de misstanden. Het lot van de honden ligt volledig in handen van burgers die uit eigen beweging de dieren vangen, verzorgen én op zoek gaan naar een gouden mandje, veelal in het buitenland. 

Toch is er hoop dat het een en ander verandert: de nieuwe linkse coalitieregering van Podemos en PSOE richtte in januari een directoraat-generaal op voor een betere bescherming van dieren in Spanje. Tegelijkertijd valt de bescherming van jachthonden veelal onder de verantwoordelijkheid van de regio regeringen, die in sommige regio’s zoals Murcia, Andalusië, Madrid en Castilië en León bestaan uit rechtse partijen die de jacht juist beschermen. Het is maar de vraag hoe dit zal uitpakken.

Beeld: Dutch Galgo Lobby

Protest in Amsterdam

Op zondag 2 februari protesteerden 150 mensen met 100 galgo’s en podenco’s in Amsterdam tegen de misstanden bij jachthonden in Spanje. Traditiegetrouw eindigt op 1 februari het jachtseizoen, waarna vele jagers zich van hun jachthonden ontdoen. Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) en schrijvers Yvonne Kroonenberg en Jeroen Siebelink spraken op de Dam het publiek toe. 

Tegelijkertijd met Amsterdam werd er in Gent, Milaan, Toulouse en 39 Spaanse steden gedemonstreerd. Het protest werd georganiseerd door Greyhounds In Nood Nederland, GreyhoundFriends, GalgoProject, Stichting Podencoworld en Stichting DutchGalgolobby in samenwerking met het Spaanse Platform No a la Caza.

Spaanse honden op de Dam

Voor eventjes werd de Dam overgenomen door geredde Spaanse honden die in Nederland een gouden mandje en een nieuwe kans kregen. Stuk voor stuk hebben zij hun eigen tragische verhaal. Veel jachthonden in Spanje overleven de periode na het jachtseizoen niet: ze eindigen in een waterput, opgehangen in een boom, gedumpt in een kloof zonder uitweg. Andere honden worden in de steek gelaten, waardoor ze gaan zwerven. Velen worden overreden of eindigen in dodingsstations. De honden die meer geluk hebben eindigen in opvangcentra (in de zogenaamde rescue shelters). 

Anja Hazekamp, Europarlementariër voor de Partij voor de Dieren, zei tijdens het protest:

“Je zou maar een Spaanse windhond zijn en in Spanje voor de jacht worden gebruikt. Je wordt getergd, gemarteld en wanneer je niet snel genoeg bent, wordt je gedumpt en gedood. Dit is dierenmishandeling van het ergste soort en het zou voor eens en altijd verboden moeten worden.”                                 

Ondertussen wordt er vanuit Europa amper actie ondernomen om de Spaanse galgo’s en podenco’s te beschermen, twee van de meest mishandelde hondenrassen in Europa. Hazekamp:

“De manier waarop dieren in Europa behandeld worden is ronduit schandalig. Spanje is het enige land ter wereld waar de jacht met honden nog plaatsvindt. En de rest van Europa kan niet langer stilletjes toekijken, de andere kant opkijken en wachten tot het zichzelf oplost. Tot nu toe is er door Europa nog helemaal geen actie ondernomen om het leven van deze dieren te verbeteren. En dat, terwijl schending van dierenrechten, een kernwaarde van de Europese Unie zou moeten zijn.”

En de noodzaak voor een oplossing is hoog. Vorige week nog werden twee nog levende, uitgehongerde galgo’s gevonden in een diepe put. Wachtend op hun dood. Zij werden gered. Zij hadden geluk.

NOTA: Delen van dit artikel zijn ingezonden door de Dutch Galgo Lobby (Persbericht)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

11
Reageer op dit artikel

9 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Rene

Goedemiddag,

Wij hebben hulp nodig bij het opstarten van een Caza Rescue Shelter in de provincie Murcia, Spanje!!!

We hebben een team van vrijwilligers die helpen te zoeken naar financiële- en fysieke middelen en netwerken om ons initiatief op te bouwen.
De website wordt gebouwd en druk gezocht naar een kavel waar een professionele kennel gebouwd kan worden. Nu onze vraag hier is. Kunnen wij hier hulp vragen en/of -verwachten voor donaties?

Gaarne uw reactie en/of ideeën.

Met vriendelijke groet,

Rene

Rosalie

Ik heb in 2010 als dierverzorgster stage gelopen in het dierenasiel in La línea de la Concepción in Andanusía. Maar wat voor impact dit op me heeft achtergelaten is enorm! In positieve zin omdat er, zeldzaam in de regio maar vooral van buitenaf, mensen zijn die bijdragen en honden adopteren om ze een warm thuis te geven! Daarnaast is er de andere zijde die meer dan triest is, helaas 🙁 just shocking.. geen andere woorden voor, een heleboel nare dingen gezien wat je hart breekt.. Maar hoe de eigenaar van dit asiel heeft gestreden tegen ‘het lokale volk’, zoals hij… Lees verder »

Kristien

Ook in Gent was er op 2/2/2020 een protest tegen het misbruik van de jachthonden in Spanje. Er waren 500 manifestanten, en evenveel honden. En in wel 5 andere Europese steden. Het is fantastisch dat het protest door heel Europa groeit. Dus aan alle dierenliefhebbers: volgend jaar, eerste zondag van februari , wees aub paraat, en kom mee de straat op, in Spanje of ergens in Europa !!
https://www.facebook.com/sjors.ferrari/videos/780776599086226/

https://m.hln.be/in-de-buurt/gent/massale-protestactie-tegen-mishandeling-windhonden-in-spanje~a42cd30e/?fbclid=IwAR0DOXSO1S7M3C5ye-d4P4SUPQENjROvWnD6FuOpM0EufFIvZNjOOiDeqFQ

HubM

Het is diep triest dat je moet demonstreren voor het welzijn van de dieren in een ander land, ook in België en Nederland is dierenleed. Dat iedere postduif een kampioen is onmogelijk, wat gebeurt er met postduiven wat vaker te laat naar huis komen ? Wij lopen zelf al dik 5 jaar met een Podenco door heel Spanje, veel dierenvrienden komen ons bedanken dat wij hebben gekozen voor een Spaanse hond een goed dierwaardig leven te bieden. Zelf zien wij ook Spaanse jagers met Galgos en Podencos aan het werk, ze zien goed verzorgt uit en hebben lol aan het… Lees verder »

lucia

Het is te erg voor woorden en als je het gezien hebt, raak je het beeld nooit meer kwijt….
In mijn omgeving worden ze vnl.in de steek gelaten en zwerven.
Gelukkig hebben we een goede privé “galgo opvang” hier , ze worden goed verzorgd, opgepept, gesteriliseerd en herplaatst.
Er moet nou toch eindelijk eens een snoei hard beleid komen, met hoge boetes, om dit duivels gedrag tegen te gaan.
èn veel meer druk vanuit Europa,svp
Hoe meer aandacht in de pers, hoe beter.

Agnes

Mijn buurvrouw hier in Spanje vangt honden op. Zij zegt dat de wet moet worden aangepast podenco’s en galco’s vallen niet onder de hondenwet. Dit moet dus aangepast worden…..

Ellen

Ik was aanwezig op de actie in Gent, samen met mijn podenco die uit een dodingsstation is gered. We waren er met 500! Op de krant Het Laatste Nieuws staat er een videoreportage over. Top van iedereen om er te zijn geweest, met steun vanuit de hele wereld!

hannah

neem kontakt op met Francisco J. Barbero, hij is een Spaans-Nederlandse psychotherapeut die voor deze honden opkomt tot aan het hoogste gerechtshof … ik hoop dat hij nog leeft … ik leerde hem 12 jaar geleden kennen …

anna

ik woon op Tenerife en hier is het ook verschrikkelijk. nog gezien dat een podenco met een ijzerdraad om zijn nek achter een auto gebonden was … en bezopen eigenaars lachen daar ook nog om … arme dieren

Hilde de bruin

Het is schandalig dat zoiets gebeurd , wat een schoften en de EU moet zich doodschamen dat zoiets wordt toegestaan !!!

lhbezem@gmail.com

Ik heb een mishandelde greyhound uit Spanje nog 9 mooie jaren kunnen geven. Ze hebben zo’n lief karakter, zit niets kwaads bij! De wet moet nu snel aangepast worden, het jagen met deze lieverds moet snel ophouden!!! Wat ik wel zie dat in Catalonië veel van deze honden worden geadopteerd, de mensen die ik daar sprak waren heel lief en dol op hun galo’s, greyhounds en andere honden die voor de jacht gebruikt waren.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.