menu: rubrieken, zoeken & meer

Europol waarschuwt voor toename valse negatieve PCR-testuitslagen

Europol waarschuwt voor toename valse negatieve PCR-testuitslagen
Beeld: Freepik

Europol waarschuwt voor toename valse negatieve PCR-testuitslagen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De multinationale onderzoeksorganisatie en samenwerkingsverband van de politiediensten van de Europese Unie Europol heeft gewaarschuwd voor een toename van valse negatieve PCR-testuitslagen. Nu steeds meer landen de PCR-test-eis hebben ingevoerd neemt de fraude van de negatieve testuitslagen ook toe, aldus Europol.

Om de verspreiding van het COVID-19-virus tegen te gaan, zijn er steeds meer landen in de EU en daarbuiten die reizigers verplichten om een bewijs van een negatieve PCR-test te tonen om toegang te krijgen wanneer ze reizen vanaf een hoog risicogebied. De maatregel geldt over het algemeen vliegtuigpassagiers maar in diverse gevallen/landen ook internationaal trein- en touringcarverkeer en eigen vervoer reizigers.

Deze negatieve PCR-test-eis heeft ertoe geleid dat er een toename is van valse testuitslagen die voor bedragen tussen de 150 en 300 euro verkocht worden. Diverse politie-eenheden uit EU-lidstaten hebben aan Europol gemeld dat ze personen hebben aangehouden die geprobeerd hebben deze valse PCR-testuitslagen te verkopen. 

Daarnaast hebben de grensbewakers in diverse landen ook een toename gemerkt van valse PCR-testuitslagen en worden ook boetes gegeven aan de reizigers die proberen met een valse PCR-testuitslag een land binnen te komen waarbij men de toegang kan weigeren aan die personen die proberen met valse documenten te reizen.

Europol meldt in een bericht (PDF) dat er diverse gevallen bekend zijn zoals in Spanje waar een vrouw voor 40 euro valse testuitslagen probeerde te verkopen en bij het vliegveld van Barcelona waar recent 10 personen zijn gecontroleerd met valse documenten zoals we HIER al melden. 

Ook in Nederland werd in november 2020 al melding gedaan van een geval van valse PCR-testuitslagen die voor 50 tot 60 euro via chat apps verkocht werden zoals HIER te lezen is.

Er zijn ook gevallen bekend in Groot Brittannië, Frankrijk, Italië en Portugal. Europol is ook op de hoogte van een Ierse criminele organisatie die zich bezig houdt met de vervalsing van documenten.

Europol waarschuwt alle EU-lidstaten ervoor dat zolang deze negatieve PCR-testuitslag blijft bestaan binnen de EU er een toename zal zijn van vervalsingen. Daarom wordt aan alle politie eenheden gevraagd extra te controleren.