Maak kennis met het nieuwe ‘droge’ kanaal dat de Atlantische oceaan met de Middellandse zee verbindt

Maak kennis met het nieuwe ‘droge’ kanaal dat de Atlantische oceaan met de Middellandse zee verbindt
Beeld: Canva

Maak kennis met het nieuwe ‘droge’ kanaal dat de Atlantische oceaan met de Middellandse zee verbindt

MADRID – Met een kwinkslag verwijst men er naar als de ‘natte droom’ van velen, een droog kanaal dat zowel door Spanje als Portugal loopt en de Atlantische Oceaan met de Middellandse zee verbindt. Men heeft het dan over een netwerk van spoorlijnen, niet over een waterloop, dat op dit ogenblik gebouwd wordt tussen de Portugese stad Évora en Valencia.

Waar de droom het meeste leeft is in Portugal en in het zuiden van Spanje. De hoop is de twee buurlanden Spanje en Portugal beter te verbinden, omdat die volgens velen helemaal niet hun gedeelde potentiële economische kracht vervullen. Het gaat om een ‘canal seco’ of droog kanaal, een netwerk van spoorwegen vanuit de haven van SInes in Portugal naar Badajoz in Extremadura (Spanje) en van daaruit verder tot in Madrid. In de toekomst zou men de lijn dan verder trekken tot in Valencia, tot aan de middellandse kust. Men hoopt zo de belangrijke Portugese haven beter te verbinden met het Oosten.

Vooral voor Portugal is het plan een belangrijke pijler. Tijdens de vorige verkiezingen dweepten de partijen er met een modernisering van de spoorlijnen, en als bij wonder waren ze het daarover unaniem eens. Het droge kanaal tot aan de Middellandse zee is dus een belangrijk agendapunt in het buurland van Spanje.

Zien we dan binnenkort ook effectief honderden konvooien vol goederen die het Iberische schiereiland aan hoge snelheid doorkruisen? Het ziet er naar uit van wel. In de vlakte rond Badajoz schieten de werken goed op, en de Portugese regering hoopt de spoorlijn tegen 2023 effectief in gebruik te nemen .  De lijn zou dagelijks 30 konvooien van elk 750 meter lang aankunnen, en dat aan een snelheid van maar liefst 300 kilometer per uur.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.