Search
menu
Search

Maak kennis met het nieuwe ‘droge’ kanaal dat de Atlantische oceaan met de Middellandse zee verbindt

Maak kennis met het nieuwe ‘droge’ kanaal dat de Atlantische oceaan met de Middellandse zee verbindt
Beeld: Canva

Maak kennis met het nieuwe ‘droge’ kanaal dat de Atlantische oceaan met de Middellandse zee verbindt

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Met een kwinkslag verwijst men er naar als de ‘natte droom’ van velen, een droog kanaal dat zowel door Spanje als Portugal loopt en de Atlantische Oceaan met de Middellandse zee verbindt. Men heeft het dan over een netwerk van spoorlijnen, niet over een waterloop, dat op dit ogenblik gebouwd wordt tussen de Portugese stad Évora en Valencia.

Waar de droom het meeste leeft is in Portugal en in het zuiden van Spanje. De hoop is de twee buurlanden Spanje en Portugal beter te verbinden, omdat die volgens velen helemaal niet hun gedeelde potentiële economische kracht vervullen. Het gaat om een ‘canal seco’ of droog kanaal, een netwerk van spoorwegen vanuit de haven van SInes in Portugal naar Badajoz in Extremadura (Spanje) en van daaruit verder tot in Madrid. In de toekomst zou men de lijn dan verder trekken tot in Valencia, tot aan de middellandse kust. Men hoopt zo de belangrijke Portugese haven beter te verbinden met het Oosten.

Vooral voor Portugal is het plan een belangrijke pijler. Tijdens de vorige verkiezingen dweepten de partijen er met een modernisering van de spoorlijnen, en als bij wonder waren ze het daarover unaniem eens. Het droge kanaal tot aan de Middellandse zee is dus een belangrijk agendapunt in het buurland van Spanje.

Zien we dan binnenkort ook effectief honderden konvooien vol goederen die het Iberische schiereiland aan hoge snelheid doorkruisen? Het ziet er naar uit van wel. In de vlakte rond Badajoz schieten de werken goed op, en de Portugese regering hoopt de spoorlijn tegen 2023 effectief in gebruik te nemen.  De lijn zou dagelijks 30 konvooien van elk 750 meter lang aankunnen, en dat aan een snelheid van maar liefst 300 kilometer per uur.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?