Search
menu
Search

Zo geeft Heineken 500 miljoen liter water terug aan een rivier in Madrid

Zo geeft Heineken 500 miljoen liter water terug aan een rivier in Madrid
Beeld: @Heineken_ESCorp / twitter

Zo geeft Heineken 500 miljoen liter water terug aan een rivier in Madrid

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het bekende biermerk Heineken zet opnieuw een stap in zijn ambitie om het meest groene biermerk te worden. Het heeft onder meer projecten rond water in Doñana in Andalusië, in de Albufera in Valencia en nu ook in de Jarama rivier in Madrid. De ambitie? Jaarlijks 500 miljoen liter water terug naar de rivier leiden.

“Over de hele wereld aanwezig zijn als bedrijf vereist ook voor die wereld zorg te dragen”, klinkt het bij Heineken. “We zijn bewust en garanderen een positieve impact op onze omgeving, waar ook het milieu deel van is, en in het bijzonder het water.” Daarom heeft Heineken een drievoudig doel: een nul uitstoot van broeikasgassen, de circulaire economie aanmoedigen en het water beschermen.

Een van de meest opvallende acties is dat het bedrijf nu 500 miljoen liter water terug wil geven aan de Jarama rivier in Madrid. Dat is een hoeveelheid equivalent aan 2.000 miljoen cañas de cerveza (glazen bier) en zal de fabriek van Heineken in San Sebastián de los Reyes dit jaar een neutrale waterbalans geven. 

Om dat doel te bereiken liet Heineken 140 meter van een muur weghalen die de natuurlijke overstroming van de vlakte van Belvis del Jarama tegenhield. Dat was een artificiële constructie die eind de vorige eeuw gebouwd werd. Zonder de muur zal die vlakte weer een lagune worden, waardoor ook de ondergrondse waterdepots aangevuld zullen worden. Naar schatting met maar liefst 500 miljoen liter water per jaar.

En dat heeft heel wat voordelen. Er is minder overstromingsgevaar, de waterkwaliteit verbetert en de biodiversiteit neemt toe. Op dit moment heeft Heineken voor haar merken Amstel, Cruzcampo, El Aguila en Heineken zelf 3.37 liter water nodig om een liter bier te brouwen. Ook daar blijft zij streven naar een hogere efficiëntie.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?