skip to Main Content
Pedro Sánchez (PSOE) niet gekozen tot nieuwe premier van Spanje
Foto: El Pais

Pedro Sánchez (PSOE) niet gekozen tot nieuwe premier van Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Foto: El Pais

Foto: El Pais

MADRID – Woensdag heeft het Spaanse parlement, na een hele dag heftig discussiëren, geen nieuwe premier kunnen kiezen. Tijdens het debat probeerde Pedro Sánchez van de PSOE genoeg stemmen te krijgen om een regering te vormen maar alleen de Ciudadanos partij gaf hem steun. Hierdoor kreeg Sánchez slechts 130 van de 350 stemmen terwijl er 176 zetels nodig zijn.

De PSOE partij van Pedro Sánchez werd tijdens de verkiezingen van 20 december vorig jaar als tweede grote partij gekozen. Officieel moest de premier in functie Mariano Rajoy van de PP als formateur optreden en proberen een regering te vormen maar Rajoy gaf de bal terug aan de Koning van Spanje omdat hij niet genoeg steun zou krijgen. Hierdoor moest Sánchez zichzelf wel als formateur kandidaat stellen om zo tenminste te proberen met andere partijen een coalitie te vormen om zo een regering te creëren.

Pedro Sánchez heeft geprobeerd een coalitie te vormen met onder andere de Podemos, IU en Ciudadanos partijen waarbij uiteindelijk alleen Ciudadanos van Albert Rivera hem zijn steun heeft gegeven. De PSOE en Ciudadanos hebben samen 130 zetels en dat is niet genoeg om te regeren (daar zijn 176 zetels voor nodig). Men heeft nog de hoop dat Podemos mee gaat in de nieuwe “coalitie voor de verandering” in Spanje maar Podemos wil eigenlijk niets met Ciudadanos te maken hebben dus de keus voor hen is of Ciudadanos of Podemos.

Pedro Sánchez heeft deze vrijdag een nieuwe kans om tijdens een vertrouwensstemming steun te vragen voor zijn programma en coalitie. Overtreft daarbij het aantal voorstemmen het aantal tegenstemmen, dan zal Pedro Sánchez de nieuwe socialistische premier van Spanje worden. Waarschijnlijk zal het hem echter niet lukken om meer voorstemmen te krijgen waardoor er nieuwe verkiezingen zullen moeten komen, iets wat dan op 26 juni zal moeten gebeuren.

Nieuwe verkiezingen zullen echter het probleem niet oplossen. Op dit moment zijn er vier grote partijen, de PP, PSOE, Podemos en Ciudadanos die, volgens peilingen, nagenoeg dezelfde stemmen zullen gaan krijgen bij een komende verkiezing. Stiekem hoopt de PP op nieuwe verkiezingen om zo meer zetels te kunnen winnen maar de aaneensluitende berichtgevingen over corruptie binnen de PP partij zullen hen geen goed doen. Verwacht wordt dan ook dat de PP zetels zal verliezen, Podemos en Ciudadanos zetels zullen winnen en PSOE nagenoeg gelijk zal blijven, De situatie is dan uiteindelijk toch weer hetzelfde en er zal een coalitie gevorm moeten worden om zo een regering te creëren – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken