skip to Main Content
Emblematische Cantabrische rots weggeslagen door 9 meter hoge golven

Emblematische Cantabrische rots weggeslagen door 9 meter hoge golven

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

SANTANDER – Deze week heeft de ruwe zee ervoor gezorgd dat een van de (bijna) meest gefotografeerde rotspunten langs de kust van de regio Cantabrië in Noord Spanje nagenoeg verdwenen is. De “Aguja de las Gaviotas” ofwel de de speld van de meeuwen is niet meer. Deze 30 meter hoge rots stond gedurende miljoenen jaren trots voor de Cantabrische kust maar dit keer kon de rots de kracht van de zee en wind niet meer aan en verdween hij in de Atlantische Oceaan.

De Aguja de las Gaviotas was niet alleen een zeer gewild natuurfenomeen voor de fotografen maar ook de rotsklimmers genoten altijd met volle teugen van deze rotsformatie. Er waren dan ook vaak klimmers die de top van deze 25 tot 30 meter hoge rots wisten te bereiken en konden genieten van een spectaculair uitzicht.

De hoge golven tot wel 9 meter hoog en de windsnelheden van meer dan 85 kilometer per uur hebben er echter voor gezorgd dat de rotspunt in tweeën is geknapt. Het onderste deel staat er nog maar het bovenste deel is in de oceaan verdwenen waardoor de rots nog meer enkele meters hoog is.

De Aguja de las Gaviotas is te vinden langs de Costa Quebrada, gelegen tussen de kustplaatsen Santa Cruz de Bezana met het La Arnia strand en het Playa de Portio in de gemeente Liencres. Deze bekende rots is echter niet de enige die langs deze kust te vinden is dus klimmers en fotografen kunnen nog op zoek naar andere even zo magische en spectaculaire rotspunten.

Experts meenden echter al dat dit ooit zou kunnen gebeuren en beklemtonen dat dit de brute natuur is, iets waar je niet veel aan kunt doen. Het nadeel is nu alleen dat men tenminste nog 90 miljoen jaar moet wachten voordat een soortgelijke rots op deze plaats te vinden zal zijn 😉

Om een idee te hebben hoe de rotspunt eruit zich deze korte video van enkele Spaanse klimmers.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken