skip to Main Content
Regenval zorgt voor beter gevulde stuwmeren provincie Málaga maar niet genoeg

Regenval zorgt voor beter gevulde stuwmeren provincie Málaga maar niet genoeg

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MÁLAGA – De regenval van de afgelopen dagen heeft ervoor gezorgd dat de stuwmeren in de provincie beter gevuld zijn dan voorheen. De stuwmeren hebben samen 20 kubieke hectometer (hm3) gewonnen, de hoeveelheid water wat de hele provincie in twee maanden verbruikt of in vier maanden in de stad Málaga. Men is blij met het water maar het is nog lang niet genoeg.

De regenval van de afgelopen dagen was genoeg om voor problemen te zorgen zoals op vrijdag waarbij er op sommige plaatsen tot 140 liter per m2 is gevallen zoals in de Serranía de Ronda of aan de Costa del Sol. Al dat hemelwater zorgde voor problemen op de wegen en ondergelopen kelders en parkeergarages maar ook voor veel water in de normaal gesproken droge rivierbanken en uiteraard in de stuwmeren.

Volgens de website embalses.net waarop de staat van alle stuwmeren in Spanje te vinden is, zijn de waterreservoirs in de provincie Málaga samen voor 33,28% gevuld en is er een totaal van 205 kubieke hectometer aan water. Het grootste stuwmeer van de provincie Guadalhorce-Guadalteba met een capaciteit van 279 hm3 (kubieke hectometer) heeft op dit moment slechts 98 hm3 aan water. Het La Viñuela stuwmeer kan 165 hm3 huisvesten maar heeft op dit moment slechts 35 hm3 aan water.

Het La Concepción stuwmeer heeft een maximale capaciteit van 62 hm3 en heeft nu 31 hm3 aan water terwijl de Conde Guadalhorce met een maximale capaciteit van 66 hm3 nu slechts 22 hm3 heeft. El Limonero met een capaciteit van 22 hm3 heeft nu 10 hm3 en het Casa Sola stuwmeer met een capaciteit van 22 hm3 heeft nu 9 hm3. De andere stuwmeren die in de provincie te vinden zijn, hebben geen data bekend gemaakt.

Het is volgens de Junta de Andalucía goed nieuws dat er water bij is gekomen maar het moet om de stuwmeren te vullen en voor te bereiden op de zomer nog veel meer gaan regenen om zo te voorkomen dat er water restricties moeten gaan komen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 13 reacties
 1. Rajoy heeft totaal geen verstand van hoe er moet om worden gegaan betreft water/energie kwestie. Een buurland wat op papier vele malen armer is dan Spanje ( Marokko) maakt nu grote sprongen in de opwekking van duurzame energie. Spanje kan dit velen malen beter doen doordat er meer geld en meer goed opgeleide mensen wonen. Echter het ontbreekt bij de PP echt aan alle vormen van visie en daadkracht om er iets van te maken. daarbij komt nog een stapel corruptie die een enorme berg geld van de gewone hard werkende Spanjaarden hebben weg gestolen/weg gesluisd. Ik heb heel benieuwd wat de Spanjaarden gaan doen tijdens de volgende landelijke verkiezingen.. Misschien is een water crisis in deze zomer goed om een en ander nog scherper op het netvlies te zetten van menig bestuurder.

  1. Ongeacht of een land als Marokko hier verder in is dan Spanje, moet de overheid hier sowieso werk van maken. Er valt nog zoveel te winnen op dit gebied in Spanje. Investeringen zijn misschien hoog, maar zal uiteindelijk alleen maar profijt opleveren voor zowel overheid als inwoner.

 2. De reactie,s lezend merk ik dat er weer enkelen zijn die elkaar lopen af te katten !!! Het is helaas een veel voorkomend probleem en gaat vaak voorbij aan datgene wat behandelt wordt.
  Ik merk steeds meer dat de eerste 3-4 reactie,s echt over het onderwerp gaan maar al snel wordt hwt twitter achtige toestanden.
  Het is dan ook beter dat enkelen twitter gebruiken.

  Aan de redactie van deze site verzoek wat meer op te letten en degenen die vuil spuien te blokkeren.

 3. Is de regenval wel het grootste probleem?, en valt hier in Carhiguela zoveel water dat allemaal naar de zee stroomt dat er zelfs hele stukken strand wegspoelen, als al dat water naar de stuwmeren zou stromen zouden er nu vele honderden m3 meer in zitten.

 4. In Spanje wordt er veel water opgeslagen in meren en stuwmeren.
  Het grote nadeel ervan is dat er dan ook veel water verdampt door de zon en de wind. Zo is mijn zwembad 2 cm gedaald op één dag tijdens zware stormwind.
  Om deze verdamping te verminderen kan men gebruik maken zogenaamde schaduwballen, “shade balls”. (niet voor uw zwembad natuurlijk)
  In mijn technische ruimte van mijn “casa” heb ik in ieder geval al ruimte vrijgehouden om 10m³ water te kunnen opslaan. Dat er op termijn water te kort zal zijn in Spanje had ik snel door (opwarming van de aarde). Daarom was mijn eerste project toen ik hier gekocht had het plaatsen van een waterinstallatie.
  En ik heb er al plezier van gehad.

 5. Als ik de grafieken van website embalses.net zie, moet bij de meeste plaatsten nog veel meer regen komen om de stuwmeren vol te vullen. Watertekort is helaas nog niet verholpen.

 6. Hahaha idd Rob.
  Iedereen ff blij met regen, straks duurt het weer te lang.
  Maar het is echt heel hard nodig.
  Hier stond een manifestatie gepland om te protesteren tegen de oneerlijke verdeling van het water tussen gemeenten….hopelijk is dat na nog een paar dagen regen ff niet meer nodig, maar op termijn uiteraard wel.
  Onvoorstelbaar, dat de ene gemeente water over heeft, de andere tekort en ze dat onderling niet willen uitruilen.
  Let maar op, water wordt het nieuwe goud en op sommige plaatsen in de wereld is dat al zo

  1. Precies er komt de gehele week nog het 1 en ander aan wat regen betrefd, daarna kan Rajoy ook niet meer om het feit heen dat de eletriciteit rekening omlaag kan omdat er genoeg water is, want nu gebruikt hij dit continu als argument bij de eindeloze verhogingen.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken