Het verhaal van de torrefacto koffie in Spanje

Het verhaal van de torrefacto koffie in Spanje
Beeld: Freepik

MADRID – Recent plaatsten we een video op onze website waarbij een YouTuber een Spaanse supermarkt binnenwandelde en liet zien wat er anders is aan winkelen in Spanje. Daarbij werd ook gesproken over koffie, om precies te zijn de torrefacto koffie. Maar wat is dat eigenlijk en waarom zijn Spanje en Portugal de enige landen in Europa waar men nog torrefacto koffie drinkt?

In Spanje wordt veel en vaak koffie gedronken in verschillende varianten zoals de café solo, de cortado, café con leche of de carajillo. Maar wellicht is het je al eens opgevallen dat de koffie soms een andere bittere nasmaak heeft. Dat komt dan vaak door de torrefacto, aanwezig in de in Spanje populaire ‘mezcla’ koffie.

Mezcla

‘Mezcla’ wil niets anders zeggen dan ‘een mix’ van koffiebonen. In de meeste gevallen gaat het dan om een variant van 50% ‘natural’ bonen en 50% ‘torrefacto’ bonen. In andere gevallen gaat het om een ‘100% café arabica’ wat te maken heeft met koffie van oorsprong uit Midden-Afrika en Azië.

Arabica koffie is de meest gedronken koffie ter wereld en bevat zo’n 70% van de huidige koffiemarkt. De rest is voornamelijk robusta met als doel om te gebruiken voor het melangeren.

Torrefacto

Maar wat is dan eigenlijk torrefacto en waarom is dat zo populair in Spanje. Simpel gezegd is torrefacto het eindresultaat van het proces dat ‘torrefacción’ heet waarbij de koffiebonen na het verwarmen in het laatste proces suiker toegevoegd krijgen om een dun laagje te vormen op de koffiebonen om deze een zwart glanzend effect te geven.

De oorspronkelijke reden voor het ‘torrefacción’ proces was om de kwaliteit van de koffiebonen (groene koffie) te verlengen. Maar het proces zorgt er ook voor dat de koffie er beter en mooier uitziet, een langdurige smaak in de mond heeft, een bittere nasmaak en daarnaast tweemaal zoveel cafeïne bevat als de 100% arabica-koffie.

Het verhaal van de torrefacto koffie in Spanje
Freepik

Oorsprong

De oorsprong van de torrefacto koffie ligt in Latijns Amerika maar het is de Spanjaard José Gómez Tejedor die begin 19e eeuw het proces naar Spanje en later ook naar Portugal bracht onder de nog steeds bestaande naam Cafés La Estrella.

Gedurende jaren was de café torrefacto de standaard in Spanje en zeker na de Burgeroorlog toen koffie schaars en duur was. Daarom werden de koffiebonen gemengd met torrefacto wat dus de huidige mezcla op heeft geleverd.

Pas in 2012 werd via een Koninklijk decreet (Real Decreto 1676/2012) vastgelegd wat café torrefacto is: ‘café tostado en grano, con adición de sacarosa o jarabe de glucosa, antes de finalizar el proceso de tueste, en una proporción máxima de 15 kilogramos de dichos azúcares (expresados en sustancia seca) por cada 100 kilogramos de café verde’.

Anno 2019

Spanje en Portugal zijn praktisch de enige landen binnen Europa waar nog de torrefacto koffie wordt gedronken. Ondanks de sterk opkomst van andere koffiesoorten die meer ‘natural’ zijn en ‘100% arabica’ zoals bij de Nespresso en Starbucks ketens (die geen torrefacto hebben) wordt er in de horeca nog steeds gebruikt gemaakt van de torrefacto koffie.

Terwijl in de winkels en supermarkten de mezcla koffie uit 50% ‘natural’ bonen en 50% ‘torrefacto’ bonen bestaat zijn die verhoudingen in de Spaanse bars vaak 70/30% , 65/35% of 80/20% waarbij het laagste cijfer de torrefacto bonen is.

Volgens de horeca vinden de Spanjaarden de torrefacto koffie lekker en is dat een van de belangrijkste redenen om deze koffiesoort nog aan te bieden. Aan de andere kant is de torrefacto of mezcla koffie 8% tot 10% goedkoper dus dat zal ook zeker meespelen.

Daarbij moet men als men in Spanje koffie koopt opletten met de mezcla koffie aangezien er vaak voor 50% gebruik gemaakt wordt van de robusta koffiebonen en niet de arabica koffiebonen. Wil je in de Spaanse winkel dus ‘echte’ koffie kopen dan moet je zoeken naar de term ‘100% natural’ of ‘100% arabica’ om er zeker van te zijn dat je niet een mix-koffie koopt.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

8
Reageer op dit artikel

5 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
mina

wie herinnert zich niet het blikje ‘Buisman’ ? = gebrande suiker….
een schepje van dit spulletje werd toegevoegd aan de gemalen koffie,
voor n sterkere smaak …

Pierre

Veel zal men in horeca de 100 % robusta koffie krijgen.. te maken met natuurlijk de goedkope prijs van een kilo….

Martine

Ik deed die in mijn koffiemachine en die bonen plakten aan elkaar en werden grote brokken die niet door het machien geraakten ..?? ..ik wist niet dat het gesuikerde bonen waren …ondertussen weet ik het dus wel

Henk

Hallo, toen we pas in Spanje waren komen wonen deze koffie gekocht(zonder te weten dat) , in het espresso apparaat gedaan.
Alles zat na 1 pak verstopt en moest ik het apparaat helemaal schoonmaken.
Dus nooit deze koffie in een apparaat doen, jammer was wel veel lekkerder..

Judith

Hi, er zit zoals beschreven een gebrand suikerlaagje om de bonen. Als die in aanraking komen met stoom van het espresso apparaat gaat het aan elkaar plakken. Wat je kan doen, en dat geldt ook voor de schoonmaak, er rijst tussen gooien. Dat houdt alles gescheiden. Schoonmaken dus ook gewoon een pak rijst door malen, dan is alles weer schoon! Of zoals ik gedaan hebt, een goedkope bonen maler kopen, en als die vastloopt gewoon weer een nieuwe halen

Judith

Torrefacto is de allerlekkerste koffie die er bestaat! Speciaal hiervoor een piston machine met aparte molen gekocht ( doordat de bonen in de zomer aan elkaar plakken, gaat je molen snel kapot) Heerlijk!!

Piet Paëlla

Judith, kan je iets meer vertellen over die machines ?
Klinkt interessant !

Pierre

Piston machine is wat de horeca vaak heeft.. zo een hendel waar je de koffie in het bakje doet aan het uiteinde welke je dan ” in” de machine klikt om dan koffie te zetten….

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.