UPDATE 5: coronavirus besmettingen in Spanje boven de 110

UPDATE 5: coronavirus besmettingen in Spanje boven de 110
Beeld: 123rf

UPDATE 5: coronavirus besmettingen in Spanje boven de 110

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het aantal bevestigde coronavirus besmettingen, inclusief de eerste twee patiënten, een Duitse toerist op La Gomera en een Britse toerist op Mallorca die na 14 dagen quarantaine gezond naar huis terug zijn gekeerd, is op maandag gestegen naar meer dan 110. De meeste besmettingen zijn te vinden in de Madrid regio gevolgd door de de regio Valencia, Catalonië en Andalusië en Baskenland.

Het aantal besmettingen in Spanje is opgelopen naar meer dan 110 op maandagmiddag 2 maart terwijl dat zondagavond nog 79 was. Het aantal besmettingen is verdeeld over het land met 32 besmettingen in de Madrid regio, 15 besmettingen in de Valencia regio, 15 besmettingen in Catalonië, 12 in Andalusië, 12 in Baskenland, 10 in Cantabrië, 7 op de Canarische Eilanden, 6 in Extremadura, 3 in Castilië en León, 3 in Castilla-La Mancha, 2 op de Balearen, 1 in Aragón en 1 in Navarra.

Maatregelen

Volgens de directeur van het Centro de Coordinación de Alertas y Emergencias dat onderdeel is van het ministerie van Volksgezondheid, is de verspreiding van het coronavirus snel te noemen in Spanje nadat de eerste besmette personen bekend werden in Italië. Praktisch alle nieuwe besmettingen hebben plaatsgevonden nadat men in Italië is geweest of in contact is geweest met iemand die in Italië is geweest.

Voorlopig zijn er nog geen extra maatregelen genomen maar men schrijft er wel over in de Spaanse kranten dat met name in de regio’s Madrid en Baskenland men maatregelen kan gaan nemen als de besmettingen doorgaan. Dat kan onder andere inhouden dat men scholen en bedrijven sluit en men werkgevers en werknemers aan wil sporen om thuis te gaan werken.

De directeur van het Centro de Coordinación de Alertas y Emergencias zegt dat de kans groot is dat Spanje ook met dode patiënten te maken krijgt omdat drie patiënten er erg aan toe zijn maar hij herinnert eraan dat er jaarlijks duizenden mensen aan de normale griep overlijden waarbij hij opmerkt dat dit cijfer nu al meer dan 700 is.

Even wat feiten

Ter vergelijking: in 2019 waren er 525.300 gewone griep besmettingen waarbij er 6.300 personen om het leven kwamen. Dat is dus in één jaar tijd in Spanje al meer doden als gevolg van de gewone griep dan alle doden aan het gevreesde Covid-19 (corona) virus wereldwijd tot nu toe (op dit moment meer dan 2.800).

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gemeld dat het sterftecijfer voor coronavirus tussen 2 en 4% ligt in Wuhan (China) en ongeveer 0,7% buiten Wuhan. In China zijn er volgens de laatste gegevens meer dan 2.800 doden gevallen van in totaal iets meer dan 79.000 geregistreerde gevallen (3,4% van het totaal). Met andere woorden, ongeveer 97% van degenen die besmet zijn met coronavirussen genezen zonder problemen.

De meeste mensen die in China door een longontsteking veroorzaakt door het coronavirus stierven waren zeer oude mensen of hadden een aantal eerdere pathologieën. Net als bij griep en andere ziekteverwekkers kan het virus zich verspreiden naar mensen van alle leeftijden maar het treft met name mensen met een grotere zwakte in hun gezondheid en is ernstiger wanneer het samenvalt met andere ziekten (zoals astma, diabetes of hartaandoeningen).

Wat te doen in Spanje

Als er sprake is van onderstaande symptomen dan kun je bellen naar 112 of 061 (of in Andalusië 955 545 060 of Canarische Eilanden 900 112 061 of Madrid regio 900 102 112 en Valencia regio 900 300 555). 

Er wordt aangeraden om NIET naar een ziekenhuis of medisch centrum te gaan want dat is zelfs in verband met een mogelijke coronavirus in verband met besmetting niet aan te raden.

  • Tos seca – droge hoest
  • Fiebre y fatiga – koorts en vermoeidheid
  • Disnea – ademnood

Voorkomen

Het gebruik van een maskertje wordt niet aangeraden en is niet noodzakelijk want daar voorkom je in principe een besmetting niet mee. Wat je wel kunt doen is:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes

Meer informatie in het Nederlands is HIER na te lezen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.