Spanje bereidt zich voor op het verlies van de Russische toeristen en miljoenen euro’s

Spanje bereidt zich voor op het verlies van de Russische toeristen en miljoenen euro’s
Beeld: Canva

Spanje bereidt zich voor op het verlies van de Russische toeristen en miljoenen euro’s

MADRID – In 2021 kwamen volgens de jaarcijfers circa 134.000 toeristen uit Rusland naar Spanje. Dat is vergeleken met andere landen een klein aantal toeristen dat echter wel 228 miljoen euro uitgaf, 1.703 euro gemiddeld per persoon. In 2019 kwamen er nog 1,31 miljoen toeristen uit Rusland naar Spanje. Maar dit jaar wordt dat allemaal anders vanwege de oorlog in Oekraïne.

Als gekeken wordt naar het laatste normale pre-Covid jaar wat betreft toeristen in Spanje , dan zien we dat in 2019 er nog 1.314.078 toeristen uit Rusland naar Spanje kwamen. Dat is minder dan de 18 miljoen Britse, 11 miljoen Duitse, 11 miljoen Franse, 3,7 miljoen Nederlandse en 2.52 miljoen Belgische toeristen.

Maar dat relatief lage aantal Russische toeristen gaf wel veel meer geld uit in Spanje. De gemiddelde besteding per dag was voor de Russen 175 euro wat boven het gemiddelde van 155 euro ligt. Ter vergelijking, De Ierse toeristen gaven 152 euro uit per persoon terwijl dit 147 euro was bij de Nederlanders, 138 euro bij de Duitsers en 127 euro bij de Belgen.

Maar waar gaan de Russen dan hoofdzakelijk naartoe in Spanje en waar zal het gemis van de Russische toeristen dit jaar het grootst zijn? Er zijn drie regio’s in Spanje waar de meeste Russen op vakantie komen. Dat zijn de Valencia regio, Catalonië en Andalusië. Het merendeel (80%) verblijft in hotels, gaat het liefst shoppen (57%), steden bezoeken (54%) of doet aan culturele bezoeken (49%).

Voordat Poetin besloot om een oorlog te beginnen in Oekraïne, zag het er goed uit voor het toerisme uit Rusland. Er waren nieuwe vliegroutes en het aantal stoelen was gestegen naar 123.184 in totaal met 45.314 stoelen bij het vliegveld Barcelona-El Prat, 27.064 bij Alicante-Elche, 21.548 in Madrid-Barajas en 19.424 bij Málaga-Costa del Sol. Sinds 27 februari is het Europese luchtruim echter gesloten voor al het vliegverkeer uit Rusland.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.