skip to Main Content

Duizenden eisen legalisatie van Baskische partij ‘Sortu’

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BILBAO – (Else Beekman) Tienduizenden personen demonstreerden zaterdag verspreid door heel Baskenland voor legalisatie van de nieuwe politieke partij ‘Sortu’. De pro-onafhankelijkheidsbeweging Sortu werd op 24 maart door het Spaanse hooggerechtshof uitgesloten van de gemeenteraadsverkiezingen aanstaande mei. Het hof achtte de onafhankelijkheid van de nieuwe partij van de politieke vleugel van de ETA onvoldoende bewezen.

Velen vrezen dat de ETA via de nieuwe partij weer toegang wil krijgen tot de politiek om zo te strijden voor Baskische onafhankelijkheid. Dit ondanks dat de partij openlijk alle vormen van geweld afwijst.

In stilte

Sortu kan wel in beroep gaan bij het grondwettelijk hof, maar die kan pas na de komende verkiezingen uitspraak doen.  Demonstranten droegen spandoeken met teksten als ‘ voor normalisatie van de Baskische regio, legalisatie nu’. In stilte liepen de duizenden personen naar het gemeentehuis in Bilbao.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend