skip to Main Content

Minder dan 1.000 euro per maand voor 17 miljoen Spanjaarden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Else Beekman) Bijna 17 miljoen Spanjaarden verdienen minder dan 13.400 euro bruto op jaarbasis, dat is minder dan 1.100 euro per maand. Met dit bedrag moeten ze hun kosten dekken: voeding, wonen, transport, kleding, licht en water. Vaak is dat nauwelijks te doen. Met zo’n laag maandelijks inkomen, komen de ‘mileuristas’ niet in aanmerking voor leningen, maar veelal wél voor producten op afbetaling met bijbehorende hoge rentes.

Onder de ‘mileuristas’ (met een inkomen van tussen het minimumloon en het gemiddelde nationala jaarsalaris van 18.087 euro) lopen velen achter met het betalen van hun hypotheek, gas, licht en kosten voor de comunidad.

De laatste 6 jaar is het percentage mensen dat niet meer in staat is zijn vaste lasten te betalen gestegen van 4,7% in 2005, tot 7,7% in 2010.

Een onderzoek uit 2009 door het ministerie van Belastingen, wees uit dat 16,7 miljoen Spanjaarden gezien konden worden als ‘mileuristas’ met een bruto jaarsalaris van minder dan 13.400 euro.

Deelstaten

Op deelstaatniveau bevinden de meeste ‘mileuristas’ zich in Extremadura, de Canarische Eilanden, Galicië, Andalusië, Murcia en Castilla-La Mancha.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend