skip to Main Content
Vlag halfstok hangen vanwege de dood van Christus is verkeerd gevallen in Spanje

Vlag halfstok hangen vanwege de dood van Christus is verkeerd gevallen in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Er is een dispuut uitgebroken nadat het Spaanse ministerie van Defensie een bevel had gegeven waarin alle militaire installaties de vlag halfstok moesten hangen om de dood van Jezus Christus afgelopen Witte Donderdag te herdenken. Een woordvoerder van het ministerie zei dat het bevel was gegeven omwille van religieuze redenen en dat zo de traditie in ere werd gehouden.

Maar de nationale ombudsman bekritiseerde het bevel omdat volgens de grondwet Spanje een niet-confessionele staat is en er daarom geen religieuze uitingen bij openbare gelegenheden gehouden mogen worden. Mensen kunnen nu denken dat de overheid een religie boven de andere religies stelt, iets wat volgens de Grondwet verboden is in Spanje.

Het is trouwens niet de eerste keer dat het ministerie van Defensie een dergelijk bevel geeft. Ook vorig kwam er een dergelijke verordening maar daar klaagde toen niemand over. Het ministerie zegt dat de beslissing gebaseerd is op een besluit van vorig jaar waarin staat dat militairen mogen deelnemen aan religieuze vieringen wanneer er een militaire traditie in ere wordt gehouden.

Overigens was er dit jaar ook veel kritiek op het feit dat er verschillende minister van de Partido Popular (PP) aanwezig waren in Málaga bij de processie van Jueves Santo ofwel Witte Donderdag. Dat is de dag dat het Legión Española ofwel het Spaanse vreemdelingenlegioen het beeld “Cristo de la Buena Muerte” dragen en het lied “El novio de la Muerte” zingen. Volgens critici mogen leden van de overheid niet bij dit soort evenementen aanwezig zijn.

Roger Frans Lauryssen

Dit artikel is geschreven door Roger Frans Lauryssen en geplaatst door de redactie in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele of delen van deze tekst is zonder toestemming niet toegestaan.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. Dit is dus zonder enige twijfel een overtreding van de grondwet in tegenstelling tot de organisatie van een referendum waarover in de grondwet (voor zover ik weet) met geen woord wordt gerept.
  Voor Rajoy en zijn bende is blijkbaar duidelijk: het nationaalkatholicisme is terug van nooit weggeweest !!
  Ter info: het nationaalkatholicisme was de synthese van de unitaristische nationalistische ideologie van één volk, één taal, één godsdienst, één leider. Het regelde het leven tot in de kleinste details, van de wieg tot het graf (Wikipedia).

 2. Zoals Hans goed opgemerkt heeft er is nog steeds een scheiding van kerk en staat in de Spanse constitutie ,De Spanjaarden die ik zie ,vinden dat Spanje nog steeds een catholique staat is .
  Dit betekend dat de constitutie geen betekenis heeft .Afgezien van de inmenging van burgemeesters en alle ambtenaren die op het eerste rang paraderen .

 3. Het is toch logisch dat het ministerie van defensie in Spanje zoiets doet. Hel leger is net als zo veel organisaties in Spanje nooit gezuiverd van`het groot Falangistische gedachtengoed.`De minister van defensie – dezelfde die zich bij de Catalaanse crisis op een tank liet fotograferen, zong nu een cabaretliedje dat door het Spaanse vreemdelingelingenlegioen tot hymne verheven is.
  Tja de democratie in Spanje is echt in alle geledingen doorgedrongen.

 4. Waarschijnlijk gold de vlaginstructie niet voor Witte Donderdag maar voor Goede Vrijdag, want dat is de dag waarop de Katholieke Kerk de kruisdood van Jezus Christus herdenkt. Op Witte Donderdag wordt het Laatste Avondmaal herdacht.

 5. toch merkwaardig hoe , en vooral bij ons , weinigen nog verdragen dat anderen in iets geloven ….en dat stoort sommigen gewoon omdat ze niet verdragen dat er dinges bestaan waar ze nooit macht over krijgen ….de benauwdheid dat het dan overwaait over ‘ hun ‘ domein en het objecten van hun ‘ possessie ‘ beinvloedt …..

 6. Moet men die minister nu ook niet opsluiten voor inbreuken tegen de grondwet? Let the Catalan bashing begin! 😉

 7. Merkwaardig. Ik heb altijd geleerd dat Jezus Christus op Goede Vrijdag is gestorven en niet op Witte Donderdag.

 8. Spanje een niet-confessionele staat………………………… Alleen als het uitkomt. Om zieltjes te winnen, want de partij staat er niet zo goed voor in de peilingen, gaan de zwaar corrupte ministers meekraaien op het lied van de geit / bok. Dat soort dingen schijnen het goed te doen bij España Profunda. Heel veel geweldige mensen hier in Spanje hoor maar er is een hele grote club bij die nog niet helemaal in de gaten heeft dat we inmiddels 21e eeuw leven.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken