Dit is het Spanje waar buitenlanders geen huizen kopen

Dit is het Spanje waar buitenlanders geen huizen kopen
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – In 2018 werden in totaal 516.680 woningen verkocht waarvan er 65.500 naar buitenlandse eigenaren gingen, aldus de jaarcijfers van de Registradores de España. Het merendeel van de buitenlanders die een woning kochten, hetzij als eerste hetzij als tweede residentie (vakantiewoning), deed dat in de provincies die men als toeristisch aantrekkelijk kan omschrijven. Er zijn echter delen van Spanje waar praktisch tot helemaal geen buitenlanders wonen.

Er werd de afgelopen week veel gesproken over de leegloop in het Spaanse binnenland waarbij er veel dorpen op het punt van verdwijnen staan vanwege het gebrek aan inwoners. Het zijn diezelfde gebieden in Spanje waar het zeer ongebruikelijk is dat een buitenlander daar een woning zal kopen.

Volgens Invertia zijn er een twaalftal provincies die bijna buitenlander vrij zijn en waar het aandeel buitenlandse woningbezitters niet boven de 2% komt. Maar er zijn nog eens 26 provincies waar dat percentage niet boven de 4% komt en waar dus ook bijna geen buitenlanders wonen of een woning bezitten.

Provincies

Om maar wat provincies te noemen: Ourense (0%) en Pontevedra (0,37%) of A Coruña en Lugo in de autonome regio Galicië zijn nagenoeg buitenlanders vrij. Datzelfde geldt ook voor de provincies Palencia, Salamanca en Zamora in Castilla y León of Teruel in Aragón, Badajoz en Cáceres in Extremadura en Sevilla en Córdoba in Andalusië.

Daartegenover staan andere provincies zoals Alicante (40% buitenlanders), Tenerife (34,5%), Balearen (34%), Málaga (28,9%), Gerona (24,9%), Murcia (22,8%), Almería (18,4%), Las Palmas (Gran Canaria, Fuerteventura en Lanzarote) (18,3%), Tarragona (13,8%), Melilla (13,3%) en Castellón (13,2%) waar wel veel buitenlanders wonen of een tweede woning bezitten.

Uit de cijfers kan men de conclusie trekken dat de regio’s en provincies die bij de meeste buitenlanders in trek zijn langs de zee liggen en een of meerdere stranden dichtbij hebben, ‘sol y playa’ gebieden dus.

Verkopen

93% van alle woningen kochten de buitenlanders in het laatste trimester van 2018 aan de Middellandse Zeekust en in de grote steden langs de costa mediterraneo. Daarbij waren de regio’s Balearen (34%), Canarische Eilanden (26%), Comunidad Valenciana (26%), Murcia (22,8%), Andalusië (13,4%) en Catalonië (12%) het populairst.

Naar provincies gekeken werden de meeste woningen verkocht in Alicante (41,3%), Tenerife (34,5%) en op de Balearen (34%).

Buitenlanders

Zoals eerder vermeld werden er in heel 2018 in totaal 65.500 woningen door buitenlanders gekocht, een 12,6% van het totaal aantal verkochte woningen van 516.680.

Van de buitenlanders waren het de Britten die de meeste woningen kochten (16,6%) gevolgd door Duitsers (7,7%) en de Fransen (7,4%) en dan de Belgen (5,7%) gevolgd door de Italianen (5,07%), Zweden (5,02%), Roemenen (5%), Marokkanen (4,67%), Chinezen (3,07%) en dan (pas) de Nederlanders (3,07%).

In aantallen zou dat ongeveer 3.733 woningen zijn die door Belgen werden gekocht en 2.010 woningen die door Nederlanders werden aangeschaft. Die aantallen liggen ver weg van de Britten met 10.873 woningen en de Duitsers met 5.056 woningen.

Lees hier (download PDF) meer informatie over de woningverkopen in Spanje.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
6 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

prima vertoeven in de Extremadura 🙂 Welkom met je camper

Als ik niet weduwe werd, op het moment dat we wilden kopen in Spanje, zat ik nu ook in één van die binnenlandse Spaanse plaatsen, i.p.v. het toeristisch onspaans gebied! Maar dat werd me afgeraden. Toch mis ik het.

Als je weet dat er 80 miljoen mensen in Duitsland wonen is 5056 percentueel in vergelijking met Belgen en Nederlanders heel laag

Aangezien de meeste buitenlanders zich vestigen in Spanje na hun pensionering , is dit logisch
Graag willen wonen dicht bij alle sociale voorzieningen, winkels en niet afhankelijk van een auto moeten zijn

Ja, de meeste buitenlanders wonen allemaal het liefst op een kluitje met voorzieningen in de eigentaal en altijd zon (of je daar nu zo vrolijk van wordt…. droog, droog, heet, heet). Ik woon 30km land inwaards van Alicante en helaas ook hier nog veel te veel buitenlanders. Maar sinds kort hebben we een Camper en dan trekken we zou gauw als ons werk het toelaat (en ik werk niet alleen voor buitenlanders. 50% zijn Spaanse klanten.) trekken we de binnenlanden van Spanje in. Hier veel meer rust, veel meer groen, rivieren, bergen, zon, stranden (prachtige strandjes aan meren en rivieren)… Lees verder »

Grappig want u bent toch ook een buitenlander in Spanje?

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.