Dit is het Spanje waar buitenlanders geen huizen kopen

Dit is het Spanje waar buitenlanders geen huizen kopen
Beeld: 123rf

Dit is het Spanje waar buitenlanders geen huizen kopen

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In 2018 werden in totaal 516.680 woningen verkocht waarvan er 65.500 naar buitenlandse eigenaren gingen, aldus de jaarcijfers van de Registradores de España. Het merendeel van de buitenlanders die een woning kochten, hetzij als eerste hetzij als tweede residentie (vakantiewoning), deed dat in de provincies die men als toeristisch aantrekkelijk kan omschrijven. Er zijn echter delen van Spanje waar praktisch tot helemaal geen buitenlanders wonen.

Er werd de afgelopen week veel gesproken over de leegloop in het Spaanse binnenland waarbij er veel dorpen op het punt van verdwijnen staan vanwege het gebrek aan inwoners. Het zijn diezelfde gebieden in Spanje waar het zeer ongebruikelijk is dat een buitenlander daar een woning zal kopen.

Volgens Invertia zijn er een twaalftal provincies die bijna buitenlander vrij zijn en waar het aandeel buitenlandse woningbezitters niet boven de 2% komt. Maar er zijn nog eens 26 provincies waar dat percentage niet boven de 4% komt en waar dus ook bijna geen buitenlanders wonen of een woning bezitten.

Provincies

Om maar wat provincies te noemen: Ourense (0%) en Pontevedra (0,37%) of A Coruña en Lugo in de autonome regio Galicië zijn nagenoeg buitenlanders vrij. Datzelfde geldt ook voor de provincies Palencia, Salamanca en Zamora in Castilla y León of Teruel in Aragón, Badajoz en Cáceres in Extremadura en Sevilla en Córdoba in Andalusië.

Daartegenover staan andere provincies zoals Alicante (40% buitenlanders), Tenerife (34,5%), Balearen (34%), Málaga (28,9%), Gerona (24,9%), Murcia (22,8%), Almería (18,4%), Las Palmas (Gran Canaria, Fuerteventura en Lanzarote) (18,3%), Tarragona (13,8%), Melilla (13,3%) en Castellón (13,2%) waar wel veel buitenlanders wonen of een tweede woning bezitten.

Uit de cijfers kan men de conclusie trekken dat de regio’s en provincies die bij de meeste buitenlanders in trek zijn langs de zee liggen en een of meerdere stranden dichtbij hebben, ‘sol y playa’ gebieden dus.

Verkopen

93% van alle woningen kochten de buitenlanders in het laatste trimester van 2018 aan de Middellandse Zeekust en in de grote steden langs de costa mediterraneo. Daarbij waren de regio’s Balearen (34%), Canarische Eilanden (26%), Comunidad Valenciana (26%), Murcia (22,8%), Andalusië (13,4%) en Catalonië (12%) het populairst.

Naar provincies gekeken werden de meeste woningen verkocht in Alicante (41,3%), Tenerife (34,5%) en op de Balearen (34%).

Buitenlanders

Zoals eerder vermeld werden er in heel 2018 in totaal 65.500 woningen door buitenlanders gekocht, een 12,6% van het totaal aantal verkochte woningen van 516.680.

Van de buitenlanders waren het de Britten die de meeste woningen kochten (16,6%) gevolgd door Duitsers (7,7%) en de Fransen (7,4%) en dan de Belgen (5,7%) gevolgd door de Italianen (5,07%), Zweden (5,02%), Roemenen (5%), Marokkanen (4,67%), Chinezen (3,07%) en dan (pas) de Nederlanders (3,07%).

In aantallen zou dat ongeveer 3.733 woningen zijn die door Belgen werden gekocht en 2.010 woningen die door Nederlanders werden aangeschaft. Die aantallen liggen ver weg van de Britten met 10.873 woningen en de Duitsers met 5.056 woningen.

Lees hier (download PDF ) meer informatie over de woningverkopen in Spanje.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.