Dit is het Spanje waar buitenlanders geen huizen kopen

Dit is het Spanje waar buitenlanders geen huizen kopen
Beeld: 123rf

MADRID – In 2018 werden in totaal 516.680 woningen verkocht waarvan er 65.500 naar buitenlandse eigenaren gingen, aldus de jaarcijfers van de Registradores de España. Het merendeel van de buitenlanders die een woning kochten, hetzij als eerste hetzij als tweede residentie (vakantiewoning), deed dat in de provincies die men als toeristisch aantrekkelijk kan omschrijven. Er zijn echter delen van Spanje waar praktisch tot helemaal geen buitenlanders wonen.

Er werd de afgelopen week veel gesproken over de leegloop in het Spaanse binnenland waarbij er veel dorpen op het punt van verdwijnen staan vanwege het gebrek aan inwoners. Het zijn diezelfde gebieden in Spanje waar het zeer ongebruikelijk is dat een buitenlander daar een woning zal kopen.

Volgens Invertia zijn er een twaalftal provincies die bijna buitenlander vrij zijn en waar het aandeel buitenlandse woningbezitters niet boven de 2% komt. Maar er zijn nog eens 26 provincies waar dat percentage niet boven de 4% komt en waar dus ook bijna geen buitenlanders wonen of een woning bezitten.

Provincies

Om maar wat provincies te noemen: Ourense (0%) en Pontevedra (0,37%) of A Coruña en Lugo in de autonome regio Galicië zijn nagenoeg buitenlanders vrij. Datzelfde geldt ook voor de provincies Palencia, Salamanca en Zamora in Castilla y León of Teruel in Aragón, Badajoz en Cáceres in Extremadura en Sevilla en Córdoba in Andalusië.

Daartegenover staan andere provincies zoals Alicante (40% buitenlanders), Tenerife (34,5%), Balearen (34%), Málaga (28,9%), Gerona (24,9%), Murcia (22,8%), Almería (18,4%), Las Palmas (Gran Canaria, Fuerteventura en Lanzarote) (18,3%), Tarragona (13,8%), Melilla (13,3%) en Castellón (13,2%) waar wel veel buitenlanders wonen of een tweede woning bezitten.

Uit de cijfers kan men de conclusie trekken dat de regio’s en provincies die bij de meeste buitenlanders in trek zijn langs de zee liggen en een of meerdere stranden dichtbij hebben, ‘sol y playa’ gebieden dus.

Verkopen

93% van alle woningen kochten de buitenlanders in het laatste trimester van 2018 aan de Middellandse Zeekust en in de grote steden langs de costa mediterraneo. Daarbij waren de regio’s Balearen (34%), Canarische Eilanden (26%), Comunidad Valenciana (26%), Murcia (22,8%), Andalusië (13,4%) en Catalonië (12%) het populairst.

Naar provincies gekeken werden de meeste woningen verkocht in Alicante (41,3%), Tenerife (34,5%) en op de Balearen (34%).

Buitenlanders

Zoals eerder vermeld werden er in heel 2018 in totaal 65.500 woningen door buitenlanders gekocht, een 12,6% van het totaal aantal verkochte woningen van 516.680.

Van de buitenlanders waren het de Britten die de meeste woningen kochten (16,6%) gevolgd door Duitsers (7,7%) en de Fransen (7,4%) en dan de Belgen (5,7%) gevolgd door de Italianen (5,07%), Zweden (5,02%), Roemenen (5%), Marokkanen (4,67%), Chinezen (3,07%) en dan (pas) de Nederlanders (3,07%).

In aantallen zou dat ongeveer 3.733 woningen zijn die door Belgen werden gekocht en 2.010 woningen die door Nederlanders werden aangeschaft. Die aantallen liggen ver weg van de Britten met 10.873 woningen en de Duitsers met 5.056 woningen.

Lees hier (download PDF) meer informatie over de woningverkopen in Spanje.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

6
Reageer op dit artikel

5 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
walter

prima vertoeven in de Extremadura 🙂 Welkom met je camper

farcietje@hotmail.com

Als ik niet weduwe werd, op het moment dat we wilden kopen in Spanje, zat ik nu ook in één van die binnenlandse Spaanse plaatsen, i.p.v. het toeristisch onspaans gebied! Maar dat werd me afgeraden. Toch mis ik het.

Krisvg

Als je weet dat er 80 miljoen mensen in Duitsland wonen is 5056 percentueel in vergelijking met Belgen en Nederlanders heel laag

Son

Aangezien de meeste buitenlanders zich vestigen in Spanje na hun pensionering , is dit logisch
Graag willen wonen dicht bij alle sociale voorzieningen, winkels en niet afhankelijk van een auto moeten zijn

Rudy R.

Ja, de meeste buitenlanders wonen allemaal het liefst op een kluitje met voorzieningen in de eigentaal en altijd zon (of je daar nu zo vrolijk van wordt…. droog, droog, heet, heet). Ik woon 30km land inwaards van Alicante en helaas ook hier nog veel te veel buitenlanders. Maar sinds kort hebben we een Camper en dan trekken we zou gauw als ons werk het toelaat (en ik werk niet alleen voor buitenlanders. 50% zijn Spaanse klanten.) trekken we de binnenlanden van Spanje in. Hier veel meer rust, veel meer groen, rivieren, bergen, zon, stranden (prachtige strandjes aan meren en rivieren)… Lees verder »

Roel

Grappig want u bent toch ook een buitenlander in Spanje?

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.