Kort coronavirus nieuws uit Spanje (43)

Kort coronavirus nieuws uit Spanje (43)
Beeld: 123rf

MADRID – Hieronder staan enkele korte nieuwsberichten uit Spanje, berichten die in de Spaanse kranten verschijnen en waar geen lange artikels over te schrijven zijn maar wel interessant genoeg zijn om te melden. Deze SpanjeKort artikelen zullen we regelmatig plaatsen. Dit keer zijn het korte berichten over de coronavirus crisis in Spanje.

Uitvaartcentra Madrid kunnen aantal doden niet aan

MADRID – De uitvaartcentra in Madrid kunnen de hoeveelheid doden niet meer aan. In de Madrid regio zijn inmiddels meer dan 4.000 personen aan/door het coronavirus overleden waar men nog de normale sterfgevallen bij op moet tellen. Al die duizenden doden dienen voordat ze begraven of gecremeerd worden opgeslagen te worden en dat kan men niet meer aan. Daarom heeft de regionale overheid van Madrid reeds de ijsbaan van het winkelcentrum Palacio de Hielo, een ijsbaan in Majadahonda en het niet in gebruik zijnde rechtsgebouw Ciudad de la Justicia in gebruik genomen als tijdelijke mortuaria. Overigens geldt in heel Spanje nu een verbod op begrafenissen.

Premier Sánchez verlaat voor het eerst de ambtswoning

MADRID – Premier Pedro Sánchez heeft vrijdag voor het eerst sinds de corona-crisis en de noodtoestand is begonnen in Spanje de ambtswoning in Moncloa in Madrid verlaten. ALle ministerraden en vergaderingen gebeuren binnen in deze woning via speciale ruimtes of via videoconferentie maar op vrijdag besloot Sánchez een fabriek in Móstoles te bezoeken waar beademingsapparatuur wordt gemaakt. Dat deed Sánchez met plastic handschoenen aan en een mondmasker voor. En natuurlijk was er ook kritiek van met name de oppositiepartijen die zeggen dat de Spaanse premier zijn thuisisolement heeft onderbroken. Maar velen zien dit bezoek als onderdeel van een essentieel of vitaal beroep.

Spaanse treinen om corona-patiënten te vervoeren staan klaar

MADRID – Mocht het nodig zijn dan heeft de Spaanse regering in samenwerking met de Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe treinen klaarstaan die dusdanig zijn aangepast dat ze corona-patiënten tussen de verschillende steden kunnen vervoeren. Het gaat om 3 treinwagons waarin 54 patiënten (per wagon 18 personen) vervoert kunnen worden en die praktisch omgebouwd zijn tot een verrijdbaar medisch centrum. Volgens het ministerie van Volksgezondheid is het vervoer per trein nog niet nodig maar mocht het toch nodig zijn dan kunnen patiënten van het ene naar het andere ziekenhuis vervoerd worden.

Meer dan 3.000 doden in bejaardentehuizen Madrid

MADRID – Het aantal werd bevestigd door de regionale premier van de Madrid regio Isabel Díaz Ayuso, die zelf in quarantaine is omdat ze besmet is met het coronavirus. Volgens haar zijn er in de regio Madrid in maart meer dan 3.000 bejaarden in verzorgingstehuizen om het leven gekomen. Normaal gesproken is dat in een maartmaand zo’n 1.000 sterfgevallen wat dus inhoudt dat er 2.000 meer bejaarden zijn gestorven in hun opvangtehuis. 

Autoverkopen met 70% gedaald in Spanje

MADRID – De autoverkopen zijn in de maand maart met 70% gedaald. Op 16 maart moesten alle autodealers hun deuren sluiten in Spanje omdat toen de noodtoestand voor bedrijven van kracht ging. In de maand maart werden slechts 37.644 auto’s verkocht, een daling van 69,3% ten opzichte van maart 2019. Waar men normaal gesproken 4.500 auto’s per dag aflevert aan klanten is dat dit jaar gedaald naar slechts 200 auto’s, en het merendeel in de eerste twee weken van maart voordat de noodtoestand werd afgekondigd.

Unidas-Podemos stelt voor dat politici 50% van loon inleveren

MADRID – De politieke partij Unidas-Podemos stelt voor dat alle politici in Madrid en de rest van Spanje de helft van hun salaris ten tijde de corona-crisis en de noodtoestand inleveren als donatie in de strijd tegen het coronavirus. Veel politici van de partij Podemos leveren reeds een deel van hun salaris in maar de vraag is of andere politici hetzelfde zullen doen. Zoals bekent ontvangen de politici die in Madrid werken onkostenvergoedingen tot maximaal 2.000 euro per maand. Na een oproep om deze ‘dietas’ in te leveren omdat er geen politieke activiteit is in het parlement en senaat, zijn er veel politici van alle politieke partijen die hebben besloten dit geld in te leveren.

Recordaantal televisie kijk minuten in maart

MADRID – In de maand maart hebben de Spanjaarden per persoon gemiddeld één uur meer televisie gekeken met gemiddeld 284 minuten per televisiekijker. Het gaat dan alleen om het tv kijken naar de Spaanse televisiekanalen waarbij het kijken naar o.a. Netflix of series en films bij Movistar+, Vodafone TV of Amazon Video’s niet zijn meegeteld. In februari keek men nog gemiddeld 224 minuten naar de televisie maar dat steeg naar 284 minuten in maart, een uur meer dus. De Spanjaarden keken het meest naar Telecinco met 14,3% gevolgd door Antena 3 met 11,5%, La 1 (TVE1) met 10,1% en La Sexta met 8,3%.

Mondmaskers en medische hulpmiddelen van Mango en Zara

MADRID – Een van de grootste privñé donateurs van medische hulpmiddelen is het bedrijf Inditex, het moederbedrijf van o.a. Zara en eigendom van de rijkste Spanjaard Amancio Ortega. Hij alleen heeft al 63 miljoen euro uitgegeven aan mondmaskers, beschermende kleding, beschermbrillen en beademingsapparatuur waarvan een groot deel ook al in Spanje is aangekomen. Zara maakt handig gebruik van het logistieke netwerk dat het bedrijf heeft in China door eigen vliegtuigen gevuld naar Spanje te sturen. Andere donateurs zijn o.a. Mango met meer dan 2 miljoen mondmaskers of de Chinese telefoonmaker Huawei met miljoen mondmaskers.

Zijn er in Catalonië meer dan 47.000 met coronavirus besmette personen?

BARCELONA – Volgens de regionale minister van de Catalaanse Volksgezondheid zijn er in Spanje minstens 47.373 inwoners die lichte symptomen hebben van het coronavirus. Officieel heeft Catalonië op 2 april 21.804 besmette personen en 2.093 corona-doden maar volgens de regionale autoriteiten is dat in beide gevallen veel hoger. Het probleem is dat niet iedereen corona getest wordt omdat er simpelweg niet genoeg tests zijn. De cijfers heeft het Catalaanse Volksgezondheid bij elkaar weten te halen door de speciale smartphone app waarin men een zelftest kan doen.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
3 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Dat 50% inleveren op hun lonen moet gewoon voor altijd zijn.Begrijp niet dat deze mensen zich niet schamen en rustig voort graaien

Dat is in heel de wereld zo en de beleidsmensen van de EU is nog veel erger . Als je die lonen ziet …. daar wordt je ziek van

Dat geld ook in de private sfeer , er zijn zoveel miljonairs uit het mn grote bedrijfsleven incl aandeelhouders in Nederland komt er elke week een miljonair bij , vaak ten koste van de gewone burgers die al jaren moeten bezuinigen ,en er vele gebruik moeten maken van oa. voedselbanken ! Over ongelijkheid en verdeeldheid gesproken !!

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.