Uitzonderingen om met de auto te rijden tijdens noodtoestand in Spanje

Uitzonderingen om met de auto te rijden tijdens noodtoestand in Spanje
Beeld: Europa Press

MADRID – Spanje bevindt zich alweer bijna vier weken in een noodtoestand en alle inwoners van het land moeten verplicht binnenshuis blijven tot tenminste 12 april. Je mag alleen de straat op als je met de hond moet wandelen, als je naar de supermarkt, apotheek, bank of arts dient te gaan en als je een essentieel/vitaal beroep hebt. 

De Spaanse verkeersdienst DGT zegt dat de onderstaande uitzonderingen de enige zijn die het met de auto op straat rijden rechtvaardigen. Ben je aan het rijden en valt jouw reden niet onder deze 7 vermelde uitzonderingen, dan is de kans groot dat je moet terugkeren en in het ergste geval dat je een bekeuring krijgt.

Uitzonderingen

 1. Het rijden naar een supermarkt, apotheek of een winkel voor eerste levensbehoeften.
 2. Het rijden naar een ziekenhuis, arts of voor medische hulp
 3. Het rijden naar je werk maar alleen als dat een essentieel/digitaal beroep is en in diverse andere beroepen. Let op dat je een document bij je moet hebben dat de reden waarom je met de auto rijdt uitlegt.
 4. Het terugkeren naar je gebruikelijke woonplaats
 5. Assistentie voor ouderen, kinderen, hulpbehoevenden en personen met beperkte mobiliteit. Ook voor mantelzorg is het rijden toegestaan.
 6. Het rijden naar een bank of pinautomaat of verzekeringskantoren.
 7. Het rijden door overmacht of een noodsituatie.

LEESTIP: Wat mag wel en wat niet tijdens de noodtoestand in Spanje

Inzittenden

In eerste instantie mocht je maar met één persoon in de auto zitten maar de regering heeft de regels wat betreft het aantal mensen in de auto tijdens de noodtoestand op 25 maart aangepast. 

Sindsdien is het toegestaan om met twee personen in één auto te zitten MAAR naast de bestuurder voorin dient de tweede persoon op de achterbank plaats te nemen om zo de minimum veiligheidsafstand van 1 meter te garanderen. 

Dit is echter alleen toegestaan als men naar de apotheek, arts of medisch centrum dient te gaan, voor ouderenzorg of als men terugkeert naar de gebruikelijke woonplaats. Het gaat dus om een absolute noodzaak en daar valt het met zijn tweeën naar de supermarkt rijden niet onder.

UPDATE: Er is veel onduidelijkheid over de regels wat betreft het in de auto zitten. De regels zijn niet helemaal duidelijk en kunnen op verschillende manieren geïnterpreteerd worden, iets dat ook voor de Spanjaarden onduidelijk is. De Nederlandse ambassade omschrijft het als volgt: Voor families op weg naar huis in Nederland is er geen bijzondere beperking. Voor het doen van boodschappen e.d. is de regel dat u dat alleen moet doen. Dus dan geldt: maximaal 1 persoon in de auto. En als er een absolute noodzaak is (medische reden, werk, overmacht) dan mogen er net zoveel mensen in de auto zitten als er rijen stoelen zijn, dus meestal twee (inclusief de bestuurder). Wij denken dat wegbrengen naar het vliegveld hier ook onder valt, maar we hebben ook van een enkeling gehoord die daarvoor bekeurd is. Dus indien enigszins mogelijk: vraag het na bij de lokale politie / Guardia Civil.

Uitleg 2 personen: Blijkbaar zorgt het feit dat je met twee personen in bepaalde omstandigheden in een particulier voertuig mag zitten voor enige verwarring, net zoals bij de Spanjaarden. De reden daarvoor is dat in het oorspronkelijke artikel van 14 maart (artikel 7 Real Decreto 463/2020) staat dat men slechts met één persoon in een auto mag zitten. Dat artikel is later op 18 maart aangepast (artikel 3 A-2020-3863) en weer later verder aangepast (BOE-A-2020-4028) op 25 maart. Daarin staat dat zowel in publieke als privé voertuigen (transporte público, privado complementario y particular de personas en vehículos) er slechts één persoon per rij stoelen mag zitten. In een normale auto zou dat dus twee personen zijn (voor- en achterbank) maar in het geval van grotere auto’s zou dat tot maximaal drie personen kunnen zijn (voor- achterbank en derde rij stoelen)

Elke andere activiteit moet individueel worden gedaan, dus met maar één persoon in de auto tenzij het om begeleiding van mensen met een handicap gaat.

LEESTIP: Aantal boetes en arrestaties stijgt in derde week noodtoestand Spanje

Boetes liggen tussen de 300 en 1.000 euro per overtreding. Het is verstandig altijd een paspoort of identiteitskaart bij je te hebben en ook alle bewijzen over waarom je in de auto rijdt. De politie kan daar naar vragen. Houd er rekening mee dat men streng is omdat het handhaven van de regels en genomen maatregelen verplicht is.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

48 reacties op “Uitzonderingen om met de auto te rijden tijdens noodtoestand in Spanje”

 1. In dit artikel zeg je dat er 2 personen in een auto mogen zitten en in een ander artikel heb je het weer over 1 persoon. Erg verwarrend allemaal!

  1. En het is ook verwarrend, daarom hebben we het artikel meerdere keren aangepast. En zoals te zien als aan het Twitterbericht van de Guardia Civil mogen er in bepaalde gevallen wel twee personen in een auto zitten. Het beste is om het gewoon niet te doen.

 2. Piet Eerland

  Ik ben met m’n Spaanse vriendin in Nederland met m’n Spaanse auto. Ben resident in Nederland en heb ook een normale bungalow in Spanje. Wij willen graag terug naar Spanje , kom ik erin ? Vriendin heeft ook eigen won ing.

  1. Wij zitten in het zelfde schuitje wij zijn in Spanje in ons eigen appartement wanneer we terug gaan heeft de Spaanse ambassade mij verteld kunnen we Spanje niet meer in omdat we geen resident zijn.

 3. Victor Munster

  In Spanje heeft de minderheidsregering zich door diverse lobby-groepen (zakelijk zowel als politiek) laten onder druk zetten om bepaalde maatregels die zich opdrongen door te zetten. Zo herinner ik mij nog levendig dat hier, in Gran Canaria, nog altijd Italiaanse toristen toegelaten werden uit Noord Italië terwijl daar eigenlijk al een lockdown afgekondigd was (Europese vrijheid van personen verkeer). En dan die fameuze manifestatie op Vrouwendag in Madrid waar meer dan 100.000 mensen betoogden. Om een paar dagen daarna een noodtoestand af te kondigen. Net als in Italië weten ze niet waar gebleven met de lijken. En de begrafenisondernemers mogen geen lijken weg halen als ze niet door een (militaire) sanitaire ploeg begeleidt zijn. Dan krijg je dus verhaaltjes als “het Spaanse leger treft x-aantal doden aan in rusthuis”.

 4. Op 21 maart zijn we vanuit Benissa naar België vertrokken met onze volgeladen auto. Ik had mij toen al voorzien van de nodige papieren om door Spanje en Frankrijk te rijden. De 1ste controle hadden we reeds in Benissa, we mochten verder rijden, maar ik had eigenlijk op de (stampvolle) achterbank moeten gaan zitten van de politie. Toen ik (in het Spaans) zei dat we ook naast elkaar slapen mochten we toch door rijden.
  In Frankrijk ook geen noemenswaardige problemen gehad.
  Voor degenen die overwegen om nu toch met de auto naar hun woonst in België of Nederland te rijden: wij sliepen 1 x in Frankrijk aan de rand van Bordeaux, in een Ibis Hotel. Het was wel opgeëist door de Franse gendarmerie, maar er waren wel ook kamers voorzien voor andere reizigers zoals wij. Ik las ergens dat iemand van Benissa zei dat hij niet terug kon naar België met de auto omdat de rit in één keer te lang is! Uiteraard is dat te ver voor ons 70-plussers. Kijk eens op Booking.com, er zijn wel nog enkele hotels open, wel allemaal van een keten zoals Accor Hotels. Op voorhand reserveren uiteraard!

  1. Patrick De Pauw

   Ik vertrek nu woensdag uit Benissa,heb document v/d Ambassade.Vraag? niet gemakkelijker om via Calpe richting Altea en daar snelweg op. Rij over Lyon,dijon,Reims.

 5. Wat ik mij afvraag tav boodschappen doen : moet je perse naar dichtstbijzijnde supermarkt of mag je ook bv naar de Aldi 12 km verderop ??

  1. Dichtstbijzijnde supermarkt en altijd met maar één persoon in de auto. Er zijn gevallen bekend dat mensen boetes hebben gekregen … het naar de supermarkt gaan is immers geen uitje.

 6. Willy Heiler

  Er is een aanpassing/verduidelijking gekomen op artikel 7 van het decreet van 14 maart 463/2020, waar sprake was van 1 inzittende.
  Artikel 3 aanpassing MA/254/2020 van 18 maart, waarin duidelijk staat dat er 1 inzittende per bank mag plaatshebben.
  Een privé voertuig mag dus maximum 3 inzittende hebben, sommige voertuigen hebben 3 zitbanken.
  De 10 km beperking staat nergens vermeld.
  Zorg er wel voor dat je ID, NIE, rijbewijs ed kunt tonen.
  Ga niet naast elkaar zitten.
  Tip druk hoger vernoemd artikel af en toon aan de politie.
  Indien toch beboet schriftelijk klacht indienen, bekeuring zal geschrapt worden.

 7. Beste redactie, u schrijft: Uitzonderingen: Het rijden naar een supermarkt (niet verder dan 10 km) … wilt u mij laten weten in welk artikel (of in welk decreet) vermeld staat: “niet verder dan 10 km”.
  Dank voor de toelichting !

  1. Dat staat nergens geschreven maar dat hebben we vernomen van lezers die daarmee te maken gehad. Zij plaatsten dit in reacties. De regel is eigenlijk de dichtsbijzijnde supermarkt. Om verwarring te voorkomen hebben we het verwijderd.

   1. Wim Ruygrok

    Lijkt me ook onzinnig. Dan zouden alle mensen uit ons dorpje verhongeren. De dichtstbijzijnde super is 15km ver….

    1. In jullie geval wel maar er zijn ook mensen die kunnen kiezen uit veel supermarkten en dus niet zomaar mogen kiezen voor een supermarkt verder weg. De bedoeling is om naar de dichtstbijzijnde supermarkt te gaan en er geen uitje van te maken.

   2. JC Hemmerechts

    Die aanpassing aan het artikel had wel via een rechtzetting mogen gebeuren! Ik had over die 10km-limiet een vraag gesteld via de groep “We love Albir” en daarmee heel wat controverse gecreëerd. Kreeg zelfs het verwijt fake news te verspreiden. Op “de vrienden van Altea” is iets gelijkaardigs aan de gang. Erg vervelend

 8. Rik Lesperoy

  Sedert wanneer wordt een limiet op de afstand van de winkel bepaald (10km).
  Ik begin een beetje ‘schrik’ te krijgen van de omschrijving ‘ eerste levensbehoeften’ .
  Bij welke instantie(s) kan ik duidelijke bepalingen hieromtrent vinden?

  1. Denk dat je niet alles zó letterlijk moet nemen.
   Ik rij naar het dorp en dat is 15 km.
   “instanties en duidelijkheid” vegeet het !

  2. Zoals Lucia aangeeft, je moet niet alles te letterlijk nemen want op alle regels zijn uitzonderingen. De 10 km is ons verteld dor lezers die daarmee te maken hebben gehad. Om verwarring te voorkomen hebben we de tekst weggehaald maar houd er rekening mee dat de politie streng zal optreden tijdens de Semana Santa.

 9. Wij willen terugvlucht naar Nl kunnen we met eigen auto naar vliegveld Malaga rijden met overleg terugvlucht ticket

  1. In principe niet maar dit zou kunnen vallen onder overmacht, Hangt helemaal af van de situatie maar we hebben lezers gehoord die om moesten keren.

  1. Eerst was dat zo, maar nu lijkt het erop dat ze problemen kunnen maken.
   Ik voer en trof de Guardia, die zei dat dat 1x pw. zou mogen…
   ( Wie eet er maar 1x pw ? )
   Nogmaals, ik heb het idee dat ze het te pas/ onpas veranderen, ter plaatse…..( ? )

 10. heb een gasfles nodig om te koken en te verwarmen gasdepot is 3 km ver ze komen niet aan huis leveren wat te doen?

 11. Waarschuwing! Zojuist bij de LIDL op de bon voor €400. Mijn vrouw zat achterin om boodschappen te doen, (zoals geadviseerd in jullie update artikel van 26 maart). Policia zei: “Kranten kunnen schrijven wat ze willen, maar de wet is de wet. Je mag alleen voor echte noodsituaties met zijn tweetjes in de auto, niet voor boodschappen!” Zal ik de bekeuring maar doorsturen……..

  1. Men wil toch altijd anders doen dan voorzien. Ik ga alleen boodschappen doen en mijn echtgenote heeft daar geen enkel probleem mee, integendeel.

  2. Toen deze gegevens voor het eerst verschenen in Spanjevandaag, heeft mijn man de dag erna de Guardia Civil gevraagd hoe het nu zat en het mag NIET. Ik heb hier vroeger al over geïnformeerd maar er kwam geen reactie!

   1. Kwam er geen reactie? Dat kan en daar zijn we ook niet toe verplicht volgens ons. Wij proberen de lezers te voorzien van zoveel mogelijk nuttige informatie en als er iets niet klopt is het altijd aardig van lezers om ons dat te melden zodat alle lezers ervan op de hoogte zijn. Samen weten we veel meer.

  3. Zoals altijd veranderen regels en daar zijn wij uiteraard ook niet altijd van op de hoogte. Daarnaast is het vaak afhankelijk van de situatie en waar dit gebeurt etc. Er is veel onduidelijkheid over het autorijden en het verstandigste is om het niet te doen en gewoon met één persoon in de auto te zitten. Het artikel stamt van 26 maart en sindsdien zijn er wellicht alweer wijzigingen en aanpassingen geweest. Wij hebben ons o.a. op deze krant gebaseerd: https://www.elmundo.es/motor/2020/03/27/5e7dad44fc6c834a698b4699.html

   1. u hebt de geschreven wet en de politie die hun interpretatie aan de wet geven, met alle mogelijke onduidelijkheden/verschillen. iest wat duidelijk in de wet staat, interpreteren zij op hun eigenzinnige manier, doet mij een beetje denken aan de tijd van 50 jaar geleden.

    1. Criticaster

     Juist , het is precies maar welke achterlijk je treft. Mij eega trof zo’n man in pak die haar vrtde dst ze maar max. 40 mtr van haar domicilie de hond mocht uitlaten. Frankotijden herleven dn sommigen onder hun genieten daar van

     1. Nou ja zeg, wat een vreselijk land! Franco nog wel! Ik neem aan dat u na deze crisis u boeltje pakt, jokke op de achterbank zet, weggaat uit Spanje en nooit meer terugkomt? Is echt het beste.

   2. Mag ik misschien toch nog het volgende aangeven: wij zijn erg voorzichtig geworden met hetgeen dagbladen schrijven! De zondag waarop de lockdown begon, schreef De Standaard, idd een Belgisch dagblad.., dat die lockdown pas inging op maandagmorgen om 8u!!!! Wij werden natuurlijk tegengehouden door de politie, maar ze waren erg vriendelijk. Wat later stond terug een blunder in de electronische Standaard. Sedertdien vertrouwen wij de kranten niet meer.

    1. De eerste bedoeling van de regering was inderdaad om de noodtoestand in te laten gaan op maandagmorgen 8 uur. Later is dat bijgesteld en ging de noodtoestand in op zondag 15 maart.

    2. Een op commercie gebaseerd medium vertrouwen is nooit verstandig, een publiek medium nog minder daar deze zoiezo gedicteerd krijgen wat ze moeten/ mogen melden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.