Uitzonderingen om met de auto te rijden tijdens noodtoestand in Spanje

Uitzonderingen om met de auto te rijden tijdens noodtoestand in Spanje
Beeld: Europa Press

Uitzonderingen om met de auto te rijden tijdens noodtoestand in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje bevindt zich alweer bijna vier weken in een noodtoestand en alle inwoners van het land moeten verplicht binnenshuis blijven tot tenminste 12 april. Je mag alleen de straat op als je met de hond moet wandelen, als je naar de supermarkt, apotheek, bank of arts dient te gaan en als je een essentieel/vitaal beroep hebt. 

De Spaanse verkeersdienst DGT zegt dat de onderstaande uitzonderingen de enige zijn die het met de auto op straat rijden rechtvaardigen. Ben je aan het rijden en valt jouw reden niet onder deze 7 vermelde uitzonderingen, dan is de kans groot dat je moet terugkeren en in het ergste geval dat je een bekeuring krijgt.

Uitzonderingen

  1. Het rijden naar een supermarkt, apotheek of een winkel voor eerste levensbehoeften.
  2. Het rijden naar een ziekenhuis, arts of voor medische hulp
  3. Het rijden naar je werk maar alleen als dat een essentieel/digitaal beroep is en in diverse andere beroepen. Let op dat je een document bij je moet hebben dat de reden waarom je met de auto rijdt uitlegt.
  4. Het terugkeren naar je gebruikelijke woonplaats
  5. Assistentie voor ouderen, kinderen, hulpbehoevenden en personen met beperkte mobiliteit. Ook voor mantelzorg is het rijden toegestaan.
  6. Het rijden naar een bank of pinautomaat of verzekeringskantoren.
  7. Het rijden door overmacht of een noodsituatie.

LEESTIP: Wat mag wel en wat niet tijdens de noodtoestand in Spanje

Inzittenden

In eerste instantie mocht je maar met één persoon in de auto zitten maar de regering heeft de regels wat betreft het aantal mensen in de auto tijdens de noodtoestand op 25 maart aangepast. 

Sindsdien is het toegestaan om met twee personen in één auto te zitten MAAR naast de bestuurder voorin dient de tweede persoon op de achterbank plaats te nemen om zo de minimum veiligheidsafstand van 1 meter te garanderen. 

Dit is echter alleen toegestaan als men naar de apotheek, arts of medisch centrum dient te gaan, voor ouderenzorg of als men terugkeert naar de gebruikelijke woonplaats. Het gaat dus om een absolute noodzaak en daar valt het met zijn tweeën naar de supermarkt rijden niet onder.

UPDATE: Er is veel onduidelijkheid over de regels wat betreft het in de auto zitten. De regels zijn niet helemaal duidelijk en kunnen op verschillende manieren geïnterpreteerd worden, iets dat ook voor de Spanjaarden onduidelijk is. De Nederlandse ambassade omschrijft het als volgt: Voor families op weg naar huis in Nederland is er geen bijzondere beperking. Voor het doen van boodschappen e.d. is de regel dat u dat alleen moet doen. Dus dan geldt: maximaal 1 persoon in de auto. En als er een absolute noodzaak is (medische reden, werk, overmacht) dan mogen er net zoveel mensen in de auto zitten als er rijen stoelen zijn, dus meestal twee (inclusief de bestuurder). Wij denken dat wegbrengen naar het vliegveld hier ook onder valt, maar we hebben ook van een enkeling gehoord die daarvoor bekeurd is. Dus indien enigszins mogelijk: vraag het na bij de lokale politie / Guardia Civil.

Uitleg 2 personen: Blijkbaar zorgt het feit dat je met twee personen in bepaalde omstandigheden in een particulier voertuig mag zitten voor enige verwarring, net zoals bij de Spanjaarden. De reden daarvoor is dat in het oorspronkelijke artikel van 14 maart (artikel 7 Real Decreto 463/2020) staat dat men slechts met één persoon in een auto mag zitten. Dat artikel is later op 18 maart aangepast (artikel 3 A-2020-3863) en weer later verder aangepast (BOE-A-2020-4028) op 25 maart. Daarin staat dat zowel in publieke als privé voertuigen (transporte público, privado complementario y particular de personas en vehículos) er slechts één persoon per rij stoelen mag zitten. In een normale auto zou dat dus twee personen zijn (voor- en achterbank) maar in het geval van grotere auto’s zou dat tot maximaal drie personen kunnen zijn (voor- achterbank en derde rij stoelen)

Elke andere activiteit moet individueel worden gedaan, dus met maar één persoon in de auto tenzij het om begeleiding van mensen met een handicap gaat.

LEESTIP: Aantal boetes en arrestaties stijgt in derde week noodtoestand Spanje

Boetes liggen tussen de 300 en 1.000 euro per overtreding. Het is verstandig altijd een paspoort of identiteitskaart bij je te hebben en ook alle bewijzen over waarom je in de auto rijdt. De politie kan daar naar vragen. Houd er rekening mee dat men streng is omdat het handhaven van de regels en genomen maatregelen verplicht is.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.