Worden mondmaskers verplicht en wordt de noodtoestand verlengd in Spanje?

Worden mondmaskers verplicht en wordt de noodtoestand verlengd in Spanje?
Beeld: Europa Press

MADRID – De geruchtenmachine draait overuren in Spanje en ondanks dat het merendeel van de geruchten niet meer zijn dan geruchten, zijn sommige opmerkingen en/of geleverde informatie toch belangrijk om te melden. Een van de geruchten is door de directeur van het Centrum voor gezondheidswaarschuwingen en noodsituaties Fernando Simón de wereld in gebracht terwijl de andere geopperd werd door de minister van Volksgezondheid als antwoord op een vraag tijdens een persconferentie.

Gerucht 1 gaat over het verplicht stellen van mondmaskers als iemand buitenshuis gaat. Buiten de vraag of dit wel nuttig en effectief is (waar veel theorieën over zijn) is het ook een idee dat niet gerealiseerd kan worden op dit moment omdat er simpelweg niet genoeg mondmaskers zijn.

Er zijn al niet genoeg ‘mascarillas’ voor het medisch personeel, politie en ander personeel dat in de frontlinie staat van deze corona-crisis, dus laat staan dat er genoeg mondmaskers zijn voor 47 miljoen inwoners van Spanje.

Fernando Simón plaatste een opmerking over het feit dat men in de Aziatische landen al jaren met mondmaskers rondloopt. In Japan is het bijvoorbeeld verplicht om tijdens een uitbraak van het griepvirus mondmaskers te dragen. Ook de minister van Volksgezondheid heeft laten weten dat hij open staat voor het dragen van mondmaskers.

Bij een mogelijke beslissing over het dragen van maskers houd de Spaanse regering rekening met de beslissingen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Deze heeft tot nu toe altijd aangegeven dat het dragen van mondmaskers niet noodzakelijk en zelfs niet effectief is tenzij je al besmet bent. Maar uit een recent onderzoek is gebleken dat het coronavirus zich tot wel acht meter door de lucht kan verplaatsen na bijvoorbeeld hoesten of met name niesen. Daarom heeft de Wereldgezondheidsorganisatie nu het criterium aangenomen om mondmaskers wél aan te bevelen. En dus heeft de regering daar naar geluisterd.

In catalonië heeft men ook geopperd om het dragen van mondmaskers te verplichten als men naar de markt of supermarkt gaat.

Gerucht 2 gaat over een tweede verlenging van de noodtoestand. Want volgens de experts is er weliswaar enige vooruitgang in de resultaten wat betreft besmettingen, sterfgevallen en ziekenhuisopnames maar men is er nog lang niet. 

De eerste noodtoestand zou duren van 15 maart tot 30 maart maar dat werd na een week al verlengd naar 12 april. Nu is er een kans dat er een tweede verlenging komt tot 26 april. 

Net zoals bij de eerste verlenging heeft de Spaanse regering daarvoor goedkeuring nodig van het parlement en dus dienen alle politieke partijen een verlenging van de noodtoestand goed te keuren. Maar de PP en VOX partijen geven op dit moment aan dat ze de regering niet vertrouwen en weten nog niet of ze hun steun geven. 

Het risico van niet verlengen is dat er weer een stijging komt in besmettingen en met name ziekenhuisopnames en intensive care patiënten en dat kan Spanje waarschijnlijk niet aan.

Op zaterdag zou de Spaanse premier een telefoonronde doen en bellen met de oppositieleiders om zijn beslissing mede te delen en naar hun mening te vragen. Daarna zou eventueel volgende week een beslissing genomen kunnen worden over een mogelijke verlengingen maar, zoals we al aangeven, in beide gevallen gaat het om geruchten.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

42 reacties op “Worden mondmaskers verplicht en wordt de noodtoestand verlengd in Spanje?”

 1. Rudy Puister

  Verplichte maskers? Tja, dan moeten ze wel te verkrijgen zijn. Ik kan ze niet krijgen terwijl mijn personeel vanwege het werk nog wel op pad is.
  Daarnaast, ondanks dat; ‘een slecht masker is beter is dan niets’ is het verplichten zonder goede gebruiks discipline onzin natuurlijk.
  Want de meeste mensen gebruiken ze volledig verkeerd. De buitenkant mag absoluut niet aangeraakt worden met de handen als je zelf nog gezond bent. (Ben je dat niet dan geldt het ook voor de binnenkant. Maar dan is het de vraag wat je nog in de winkel doet….)
  Vanaf het moment dat een eventueel besmette druppel afkomstig van iemand anders op de buitenkant van het kapje opgevangen wordt is het masker dus besmet. Eén keer met de handen aanraken (om het af te doen, recht te trekken, omdat je jeuk hebt, je bril niet goed zit etc.) en het virus verspreid zich.
  Vaak zetten mensen hem in de auto ook ff af of laten hem aan hun nek ‘bungelen’. Het afdoen gaat natuurlijk met de in handschoenen gestoken (of niet) handen die daarna weer naar het stuur of de versnellingspook gaan….

  Of men komt thuis en gooit het in de hier door iemand genoemde emmer met alcohol (waar haal ik dat nu weer in godsnaam vandaan?). Ondertussen hem je hem wel weer in je handen gehad, de deurklink van je auto en huis aangeraakt, je evt. bril recht gezet… etc. etc. en zit het virus dus overal in huis waar het iedereen kan besmetten.
  Dit terwijl je zonder masker misschien in de supermarkt alleen zelf besmet bent geraakt maar er minder kruisbesmetting met je lichaamsdelen en gebruiksvoorwerpen plaatsvindt.

  Verder zie ik personeel in de Mercadona met kapjes op die lekker onder hun neus bengelen, of die worden aangeraakt door diezelfde handschoenen die ook mijn boodschappen over de scanner trekt… of die handschoenen waarmee ze de schappen lopen te vullen. Dat schiet toch echt niet op!

  En ik schat dat er hier, een goed bevolkte regio in de buurt van Alicante, buitenlanders en Spanjaarden gelijk, maar ongeveer 50% of minder van de bevolking een kapje op heeft. Als er mensen zijn die zeggen “bijna iedereen”, dan geloof ik dat eigenlijk niet…

  Als ik boodschappen doe zorg ik zelf dat ik mijn kar ontsmet, dan de aangeleverde plastic handschoen na de desinfectie van mijn handen goed aan doe. En goed aanhouden tijdens het shoppen! Dat is nog best lastig…) Verder probeer ik zo ver mogelijk van een ieder vandaan te blijven en draai mijn hoofd af als er toch iemand bij me in de buurt komt. Daarna bij de kassa de boodschappen gewoon na de scan weer in de kar en betalen met de pas. Mijn tassen liggen nog ‘schoon’ in de auto.

  Daarna in de parking ontsmet ik mijn handen, mijn pas, mijn portemonnee en de deur en klep handgreep van de auto en gooi de gebruikte handschoenen weg. Met een nieuw paar handschoenen laad ik de kar uit in de tassen en probeer zoveel mogelijk een ‘schone hand’ en een ‘vuile hand’ te houden. (Immers de boodschappen zelf zijn nog ‘vuil’)
  Als alles in de tassen zit gaat de 2e set plastic handschoenen uit, ontsmet ik de kar handgrepen (voor de volgende klant) en mijn handen en nogmaals de deurgrepen voordat ik in de auto plaats neem.

  Aangekomen thuis wederom handschoenen aan, alles in de kamer stuk voor stuk afspoelen (zo ver mogelijk) met een desinfectiemiddel en afnemen met een schone handdoek door mijn vrouw. Pas daarna gaan de spullen pas de kast, koelkast of wat dan ook in….
  Verse groenten, fruit e.d. gaan in de schaal en die raken we de 1e 24 uur niet aan….
  Na deze exercitie de tafel afdoen, de doeken in de was en de tassen naar buiten in de opslag voor volgende week. (Dat is dus 7 dagen verder…..

  Pas dan hebben wij het gevoel er alles aan gedaan te hebben… zonder mondkapje… ik zie daar namelijk weinig heil in als ik me realiseer hoe vaak ik nu al de neiging heb om mijn bril aan te raken, aan mijn neus te zitten, mijn oren, jeuk in mijn ogen, jeuk aan m’n wang etc. etc..
  Beter zorgen dat je handen niet besmet raken dan de valse veiligheid van een kapje… die ik al niet eens kan krijgen….

  1. Als iedereen een masker op heeft kan uw buitenkant niet besmet raken door een nies of hoest van een ander. Het masker dient in eerste instantie om te voorkomen dat u iets verspreidt. Boodschappen zijn inderdaad aan te merken als besmet. Als je de boodschappen 3x24h in de schuur zet zijn ze te gebruiken zonder moeilijke schoonmaakacties, immers sterft het virus na deze 72 uur. Datzelfde geldt voor kleding en de auto. Blijft over handschoendicipline, na het boodschappen doen omkleden en een douche (haar en hoofd). Niet aan je gezicht friemelen kan je heus leren. Het linkste is gedoe met besmette handschoenen de bediening van deurklinken, telefoon, ab van het hek, sleutels, slotjes etc, met name als je thuis komt heb je assistentie nodig al was het alleen maar om op te letten. Succes en sterkte.

   1. Inderdaad, een mondkapje draag je hoofdzakelijk ter bescherming van anderen. Als jij zelf het virus hebt, maar nog asymptomatisch bent gedurende de incubatietijd, dan kun je al wel het virus verspreiden. Een mondkapje voorkomt dat je alles onderhoest of niest, je neus of mond aanraakt en vervolgens alles om je heen besmet in bijv de supermarkt.

  2. Ah, nabrander. Je schoenen! Niet rondlopen of wat dan ook. Boodschappen voor diepvries en koeling is ook tricky omdat er geen duidelijke richtlijn voor is. Verpakking verwijderen is direct handen wassen.

 2. Waar ik niet veel mensen over hoor is dat je bij het dragen van een mondkapje veel bewuster omgaat met het aanraken van je gezicht. Dus ook een eigen gemaakt mondkapje dat maar matig filtert, draagt zeker bij aan de reductie van verspreiding. Mits je er uiteraard goed mee omgaat.
  In nederland is het gros van de mensen inmiddels overtuigd dat mondkapjes onzin zijn, want ja dat is ze aangepraat door het RIVM. En dat is erg jammer, want ieder praktisch denkend mens kan begrijpen dat ze wel degelijk nut hebben.
  Om te reinigen kun je de kapjes ook onderdompelen in 70% alcohol, of isopropyl alcohol. Daarna uit laten dampen en klaar voor hergebruik. Het alcoholbad kun je opnieuw blijven gebruiken want dat blijft steriel. Zo verbruik je nauwelijks alcohol.

  1. Beste Roel, gisteren was er een Engelse wetenschapper op TV die een onderzoek heeft gedaan naar mondkapjes . Dit onderzoek is gepubliceerd in de Lansett, het meest vooraanstand medich tijdschrift. Daar komr uit dat mondkapjes wel beschermen in tenstelling tot die sufferts van het RIVM. Het lijkt me logisch als er een druppel op het mondkapje valt met een virus, dat dat anders op je gezicht was gevallen. Natuurlijk moet je dan ook plastic handschoenen dragen zodat je veilig je kapje kan afzetten en ontsmetten of vervangen.

  2. Mensen ga aub is iets leren over virussen ga naar youtube zat virologen die op dit moment een video hebben gemaakt over virussen ipv te roepen en hou op met rivm te geloven die zeggen precies wat de world heald orginsatie hun vertel die weer beheerd wordt door de bill en melissa gates foundation

  3. Rudy Puister

   En waar haal ik die alcohol vandaan? De enigste alcohol die ik in huis heb zit in de flessen wijn….. Er is verder nergens in de super of bij de apotheek alcohol te krijgen.
   Wat je opmerking tov. de RIVM aan gaat. Tja, die houden zich weer vast aan de WHO. Als jij nu zegt dat die 2 instanties de verkeerde adviezen geven…. wie moeten we dan nog wel geloven? Trump misschien? Bolsenara? Iemand prikken van de vele honderdduizenden adviezen die we op het internet tegenkomen? Ik weet het dan ook niet meer…. “Gezond verstand!” Tja, lees mijn andere post hier maar. Het gezonde verstand zegt dat als je ze draagt het wel goed moet doen.. en daar mankeert het bij de meeste wel aan. Met gezond verstand moet je hele andere dingen doen, zoals je boodschappen ontsmetten en bij iedereen uit de buurt blijven… Iedereen een kapje laten dragen heeft volgens mij weinig met gezond verstand te maken maar alles met irrationeel denken in het creëren van valse schijn veiligheden zodat de bevolking denkt dat met goed bezig is…

   1. Isopropyl alcohol of normale alcohol 70% en hoger kun je in ieder geval in Nederland bij een hoop webshops online kopen. Zo te zien is er nog voldoende voorraad van bij diverse webshops, dus mensen zijn dit nog niet gaan hamsteren. Lijkt me dat dit in spanje ook op een dergelijke manier verkrijgbaar moet zijn?

    1. Larios gin kopen, als dat er nog is, zonder gein.
     Gebruikten de mensen vroeger in Spanje ook om mee te ontsmetten.
     Misschien is Dettol of Lysol ook een idee, ben ik aan het uitzoeken.
     Halometh als dat nog verkrijgbaar is .
     Agua oxigenada, voor je lichaamsdelen.

 3. Wim Ruygrok

  Hier in Alcala la Real (Jaen) en omliggende dorpen zie je echt niemand meer zonder mondkapje. Vaak zelf gemaakt. Verplicht stellen hoeft dus niet. De mensen zijn zelf wel zo verstandig. Bij Mercadona heeft het personeel sinds deze week ook brillen op omdat besmetting via de ogen kan gaan. Ook in Mercadona: handschoenen en ontsmettingsvloeistof krijg je gratis bij de kassa.

 4. Wij verblijven in Almuñėcar.. De plaatselijke naaister verkocht mondmaskers, die hebben we daar kunnrn krijgen, weliswaar doir dazr aan te kloppen. .Phamacias hebben er inderdaad geen.Mischien een tip!

 5. Heb vanmiddag tijdje naar debat van Sanchez gekeken en het lijkt mij duidelijk dat de verlenging er komt,
  zèlfs liet hij doorschemeren dat er ná 26/4 nòg meer verlenging kan komen…. ( doffe ellende ! )

  1. Maar je mag na 17 april wel weer vliegen, neem anders contact op met de Nederlandse ambassade, misschien weten die nog wat waar je wat mee kunt

 6. Het verplichten van een mondmasker had m.i. reeds weken geleden moeten gebeuren. Zelfs indien ze weinig of geen bescherming bieden voor de drager helpt het toch om te verhinderen dat een besmette drager anderen besmet. Misschien waren de lockdown en de huidige economische disaster dan niet nodig geweest! Als deze verplichting er nu wél komt betekent dit dat men weken geleden de verkeerde beslissing heeft genomen en niet alleen in Spanje !! De vraag is dan: hoe is dat mogelijk ?

  1. Zoals te lezen is houd Spanje zich aan de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie en die heeft pas recent aangegeven dat het toch beter is om een mondmasker te dragen. Praktisch alle beslissingen, net zoals in NL en BE, worden genomen na informatie en aanbevelingen van de ‘specialisten’

   1. Dat is niet helemaal waar de WHO zegt testen en nog eens testen, maar het gebeurd nauwelijks, mijn dochter draait dubbele diensten op de i.c maar is nog niet getest.
    Ze was verkouden maar thuisblijven was geen optie, men heeft gewoon te weinig test mogelijkheden.
    Ook is in de aanvang alles gebagatelliseerd.

   2. Specialisten ? Wie zijn de echte specialisten ? De ene spreekt de andere tegen wel/ niet mondmaskers en dan 3 weken geleden: volgende week zullen we de piek hebben van de besmetting….het journaal van 13h vandaag….binnen 2 weken zullen we de echte piek krijgen etc. Zijn die allemaal naar een andere universiteit geweest waar diverse theorieen werden uiteengezet? En mondmaskers …………zijn die allemaal gekeurd en echt bestemd tegen het virus?Ook de self mades ? In Belgie is men proeven aan het doen in de labo,s om te kijken of de 5 miljoen toegekomen maskers voldoen aan de vereiste eisen en dat ………………..duurt 2 dagen! Prehistorie?

   3. In belgie worden de beslissingen genomen naar gelang wat ze hebben aan materiaal zo goed als niets
    Als ze binnen een paar weken Eindelijk maskers genoeg hebben zei maar zeker dat raden ze het ook aan.Zelfde met testen ze hebben er bijna geen zo dus testen ze niet

    1. de baetselier

     ja , juist ….een paar dagen voor de lockdown waren op VTM van Ranst en De Blok aanwezig .
     België was op alles voorbereid ….haha . De gewone mens wist beter want ze weten deze mensen ALTIJD LIEGEN

   4. Wim de Beer

    Allemaal goed en wel, maar heb al 5 bezoeken afgelegd bij een redelijk grote Farmacie in Benidorm die zegd ze ( nog ) niet te kunnen leveren. Wel leverbaar via advertenties op Marketplace hoe kan dat ? Commerciele bedoening dan ? Ik ben wel voorstander van het dragen van een mondkap ook al helpt het mogelijk weinig maar als ik ze nergens kan kopen houd het wel op. Het verkooppunt van de Marketplace kapjes ligt 5 km bij mij vandaan, terwijl ik mijn boodschappen mag halen ca 500 mtr van huis. Als er zo´n groot tekort is beslag leggen op die commerciele zaak, de inkoopprijs vergoeden en ze uitdelen bij de apotheken. ( NOODMAATREGEL ) Nog even dan zijn ze leverbaar als de crisis voorbij is !!

 7. Sinds de lock down probeerde ik diverse keren bij de verschillende Pharmacia in Torre del Mar en Velez Malaga een mondmasker te kopen. Steeds kreeg ik te horen “Hebben wij niet”. Ik verbaasde mij daarover. Ik zag dat Spaanse klanten wel maskers [ dun en groen] kregen / kochten] . Voor mij wat erg zuur om te ervaren. Open hart operatie gehad, acute spierreuma en een verwoest immuunsysteem. Dagelijks hoge dosis Prednison etc. Probeer me te beschermen door solo te zijn en dagelijks 7000 mg pure vitamine C te nemen en 4000 mg kurkuma. Het blijkt dat patiënten op de IC ook behandelt worden met hoge dosis vitamine C.

  Hier op straat zie ik elke Spanjaard met een masker. Gisteren heb ik het gefilmd omdat dit eigenlijk onmogelijk is. Toen ik een meneer vroeg waar hij zijn masker vandaan had vertelde hij “gewoon bij de Pharmacia”.

  Is het mogelijk dat – omdat ik een buitenlander ben – gediscrimineerd word.? Zelf heb ik dat gevoel helaas sterk. Mede omdat ik dit eerder meemaakte bij een bank [ Unicaja] in Velez Malaga- Die in eerste instantie bij het maken van een afspraak mij vertelde dat het paspoort en NIE nummer voldoende was. Maar bij de afspraak steeds opnieuw extreme en bizarre eisen stelde en waar ik 9 keer om nieuwe documenten werd verzocht. Het kostte me 2 dagen, veel heen en weer geloop naar huis en veel pijn en stress. Bizar.. De bankmedewerker had er duidelijk plezier in. Deze man heb ik ook gefilmd. Nadat hij bij de negende vraag ook nog om de naam van mijn ouders vroeg [beiden overleden] en een document / verklaring van goed gedrag van de Guardia civil in Malaga heb ik het opgegeven.

  Hoewel ik steeds correct, chill en vriendelijk blijf lachen had ik bij deze man erg veel zin om hem achter zijn bureau vandaan te halen. Het arrogante lachje was vernederend. Ik ben een gewone nette vent van 65 jaar. Toen ik hem toch nog bedankte voor de moeite vertelde ik hem dat ik eigenlijk mijn spaarrekening met € 2.600.000.00 naar zijn bank had willen overhevelen.. Maar daar nu maar van afzag. Hij verschoot van kleur naar grijs.. De rimpel in zijn voorhoofd werd zo diep dat je er een flink stokbrood in kon leggen.. Ik heb helemaal geen spaarrekening maar kon het niet laten. Die rimpel raakt die meneer voorlopig niet meer kwijt.. Ik hoop dat zijn vrouw het als reden ziet voor een scheiding.. [|LoL].

  Bij een andere bank [de Caixa bank in Torrox Costa ]was het binnen 20 minuten geregeld. Met alle egards en absolute perfecte service. Wat een verademing. Paspoort en Nie waren voldoende. De dame spreekt Engels en de directeur zelfs Duits en Nederlands. Zo kan het dus ook.

  Voor betweters die nu gaan schrijven dat ik maar Spaans had moeten leren de vermelding dat ik hier druk mee bezig ben maar na een zware tia moeite heb om het onder de knie te krijgen. Zo gaan die dingen. De tia heeft ook goede kanten.. Veel van mijn exen ben ik vergeten en herken ik niet meer. Dat opent perspectieven want ze mailen nog steeds..

  Zij er mogelijk mensen die dezelfde ervaring hebben.? Met de soort discriminatie dan bedoel ik.

  Excuses voor de lange uiteenzetting.

  Met vriendelijke en warme groet,
  Theo

  1. Zelden zo gelachen om jouw uiteenzetting van een aantal levensfragmenten hier in Spanje! !!! Echt, wat schrijf je heerlijk! Mag ik jou ergens volgen? Je kunt mij vinden onder Riët Oving op fb bijvoorbeeld

   1. Beste Riët, dank je voor je fijne compliment.. Zelf ben ik niet zo te volgen – voor de meeste mensen dan. En voor mezelf soms ook niet natuurlijk… Dat maakt het wel simpeler,- en een stuk stiller.

    Heb wel 12 FB accounts maar dat is voor de websites die ik draai. Privé dus geen FB. Excuses. Niet zoveel zin in gezeur van hoe het met ” Piet, Ria of Kees Jan” gaat. Of dat “Heb je al gehoord dat die en die dood is.? Hier de nieuwe foto van mijn botox lippen en weet misschien iemand hoe je een Tupperware doos dichtdoet want met mijn nieuwe lippen lukt dat niet. Help me… En vergeet niet om me een like te geven… Wat ‘n ellende.. Haha.

    Geweldig om te zien hoe jullie het doen met z’n vijven.. Mooie plek. Heerlijk gezin.! Top.! Je bent goed bezig met je verfkwasten.. Mooi.! En o ja, de pagina met foto’s op jullie site werkt niet echt. Geen foto’s die laden. [positieve input].

    Maak er een mooie dag van en hou je [jullie] neus in de wind.! Namaste, Theo

   1. Dank je Lucia. Ik weet het. Aan de andere kant heb je geen andere keuze als je solo bent. Dan moet je er wel uit. Ben wel voorzichtig maar als magere Hein langs komt dan doe ik gewoon open. Een goede Chinese vriend in Nederland zei altijd: “Dood.. Dood..? Heel goed.! Lekker lang slapen…. haha.. En zo is het ook. Stay cool en happy Lucia. Groet, Theo

  2. hahaha…goed dat je er nog zo positief over schrijft…maar inderdaad..ik vrees dat je gelijk hebt..in tenerife heb ik het ook al meermaals meegemaakt…ik woon hier 16j…maar je bent en blijft een buitenlander…als je dan zoals ik een alleenstaande vrouw,zelfstandig in het toerisme werkt..heb je helemaal afgedaan op een bank..heb ook zo een verhaal over banca march…bij caixa was er ook geen probleem…raar he….toch nog veel sterkte toegewenst en hou het veilig!

   1. Hi Karin, Tja, het is helaas zo. Zelf had ik dit nog nooit zo ervaren. Ik zie het maar als een positieve les. Kun je nagaan wat je nu overkomt als je Chinees bent, een bochel hebt en ook nog een raar loopje.. Volgens mij helpen ze je dan echt nergens.. Haha..
    Je zal het de komende maanden wel rustig krijgen met deze virus ellende. Dus genoeg tijd voor je om een paar keer per dag de El Teide op en neer te rennen.. Haha.. FF aan je conditie werken.. Maak er wat van Karin en ik wens je all happiness, Theo

 8. Het verlengen van de noodtoestand lijkt me vrijwel zeker. De ruzie met Casado is ontstaan doordat de aanscherping van vorige week zonder overleg is gegaan. Dat heeft Sánchez besloten zonder te bellen met Casado. Dat is een politieke blunder, waar hij nog lang last van zal houden in deze crisis. Ondanks dit gekrakeel verwacht ik niet dat Casado een verlenging zal blokkeren, omdat hij daar zelf ook voor is.

 9. Het verbaast me dat toch bijna de helft van de mensen al wel met maskers rond loopt. In de auto of in de supermarkt, kennelijk zijn de spanjaarden goed voorbereid? Ik had zelf toevallig nog een ffp2 stofmasker in de auto liggen die ik kon gebruiken. Maar geen idee hoe ik of andere mensen anders aan maskers moeten geraken? Maar waar heeft het gros van de spanjaarden ze nu al vandaan dan?
  In nederland is het een ander verhaal, daar draagt men ze vrijwel niet en heeft ook vrijwel niemand een masker, want alles gaat naar de ziekenhuizen. Mocht dit dus ooit een trend worden (gezien de ommezwaai van het WHO vandaag) dan zal het in nederland een nog groter probleem worden vermoed ik…

  1. Een tip:
   Zelf maken, of iemand vragen dit te doen. Heb ik ook gedaan.

   Ik had nog een naaimachine staan, waar ik niet mee overweg kon.

   Nu gebruikt iemand anders deze machine en maakt ook voor zorgverleners mondkapjes.
   Flanellen lakens verknipt ze hiervoor. Na gebruik te wassen en her te gebruiken.

  2. Hoi Roel bij ali expres kun je ze met de duizenden kopen in alle prijsklassen.
   Had er 100 besteld en een week later waren ze er al.Morgen ga ik de doos openen
   ben zo bang op besmetting dat ik de doos eerst 3 dagen heb laten staan en niet heb aangeraakt
   omdat het met plastiek verpakt is.De schrik zit er goed in bij mij

 10. Lekker dan als het verplicht wordt heb vandaag weer bij de Farmacia gevraagd en die zeggen dat elke lading hun direct afgenomen wordt kortom je kunt geen maskers kopen of handschoenen als particulier. Hoe kunnen ze je dat dan verplichten? Iedereen het hele land door laten crossen op zoek naar maskers en tegelijketijd lekker elkaar besmetten? Maskers verplichten prima idee maar zorg er dan ook voor de ze beschikbaar zijn.

  1. Annemiek Hennin

   Maskers zijn nog wel overal online te krijgen. Amazon.de of .it. Welw extra levertijd. Je kan ze ook zelf maken. Patronen online te zien.

   1. Het is heel eenvoudig, van een simpele sjawl afmeting 50×50 over de lengte 2x vouwen, dan de uiteinden 15cm ieder naar het midden vouwen, twee elastiekjes er om heen en klaar is kees. Elke keer als je boodschappen gedaan hebt kan die gelijk met je andere kleren de wasmachine in en schoon en gedesinfecteerd klaar voor de volgende boodschappen trip.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.