Worden mondmaskers verplicht en wordt de noodtoestand verlengd in Spanje?

Worden mondmaskers verplicht en wordt de noodtoestand verlengd in Spanje?
Beeld: Europa Press
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De geruchtenmachine draait overuren in Spanje en ondanks dat het merendeel van de geruchten niet meer zijn dan geruchten, zijn sommige opmerkingen en/of geleverde informatie toch belangrijk om te melden. Een van de geruchten is door de directeur van het Centrum voor gezondheidswaarschuwingen en noodsituaties Fernando Simón de wereld in gebracht terwijl de andere geopperd werd door de minister van Volksgezondheid als antwoord op een vraag tijdens een persconferentie.

Gerucht 1 gaat over het verplicht stellen van mondmaskers als iemand buitenshuis gaat. Buiten de vraag of dit wel nuttig en effectief is (waar veel theorieën over zijn) is het ook een idee dat niet gerealiseerd kan worden op dit moment omdat er simpelweg niet genoeg mondmaskers zijn.

Er zijn al niet genoeg ‘mascarillas’ voor het medisch personeel, politie en ander personeel dat in de frontlinie staat van deze corona-crisis, dus laat staan dat er genoeg mondmaskers zijn voor 47 miljoen inwoners van Spanje.

Fernando Simón plaatste een opmerking over het feit dat men in de Aziatische landen al jaren met mondmaskers rondloopt. In Japan is het bijvoorbeeld verplicht om tijdens een uitbraak van het griepvirus mondmaskers te dragen. Ook de minister van Volksgezondheid heeft laten weten dat hij open staat voor het dragen van mondmaskers.

Bij een mogelijke beslissing over het dragen van maskers houd de Spaanse regering rekening met de beslissingen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Deze heeft tot nu toe altijd aangegeven dat het dragen van mondmaskers niet noodzakelijk en zelfs niet effectief is tenzij je al besmet bent. Maar uit een recent onderzoek is gebleken dat het coronavirus zich tot wel acht meter door de lucht kan verplaatsen na bijvoorbeeld hoesten of met name niesen. Daarom heeft de Wereldgezondheidsorganisatie nu het criterium aangenomen om mondmaskers wél aan te bevelen. En dus heeft de regering daar naar geluisterd.

In catalonië heeft men ook geopperd om het dragen van mondmaskers te verplichten als men naar de markt of supermarkt gaat.

Gerucht 2 gaat over een tweede verlenging van de noodtoestand. Want volgens de experts is er weliswaar enige vooruitgang in de resultaten wat betreft besmettingen, sterfgevallen en ziekenhuisopnames maar men is er nog lang niet. 

De eerste noodtoestand zou duren van 15 maart tot 30 maart maar dat werd na een week al verlengd naar 12 april. Nu is er een kans dat er een tweede verlenging komt tot 26 april. 

Net zoals bij de eerste verlenging heeft de Spaanse regering daarvoor goedkeuring nodig van het parlement en dus dienen alle politieke partijen een verlenging van de noodtoestand goed te keuren. Maar de PP en VOX partijen geven op dit moment aan dat ze de regering niet vertrouwen en weten nog niet of ze hun steun geven. 

Het risico van niet verlengen is dat er weer een stijging komt in besmettingen en met name ziekenhuisopnames en intensive care patiënten en dat kan Spanje waarschijnlijk niet aan.

Op zaterdag zou de Spaanse premier een telefoonronde doen en bellen met de oppositieleiders om zijn beslissing mede te delen en naar hun mening te vragen. Daarna zou eventueel volgende week een beslissing genomen kunnen worden over een mogelijke verlengingen maar, zoals we al aangeven, in beide gevallen gaat het om geruchten.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.