skip to Main Content
Koning van Spanje heeft nieuwe verkiezingen voor 26 juni uitgeschreven

Koning van Spanje heeft nieuwe verkiezingen voor 26 juni uitgeschreven

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

koning8aMADRID – De kogel is door de kerk, of beter gezegd door het Spaanse parlement en de beslissing waar eigenlijk niemand op zat te wachten is genomen. Dinsdag 3 mei tekende Koning Felipe van Spanje de papieren waarmee het parlement werd ontbonden en er verkiezingen werden uitgeschreven voor komende 26 juni.

Zoals inmiddels wel bekend wisten de diverse politieke partijen, waarvan de vier grootste PP, PSOE, Podemos en Ciudadanos, niet tot een coalitie te komen waarna de tijd voorbij is om een regering te vormen. Op maandag 2 mei was het de laatste kans om iets te presenteren maar niemand slaagde erin voldoende zetels te bemachtigen om een regering te vormen.

Daarom moest de Koning van Spanje geschiedenis schrijven door de kortste parlementsperiode ooit te beëindigen. Er wordt veel geschiedenis geschreven door de politiek tegenwoordig: als eerste wist de PP weliswaar de grootste partij te worden bij de verkiezingen van 20 december 2015 maar was het voor het eerst dat deze partij er alleen voor stond, niemand wil met de PP en de premier in functie Mariano Rajoy samenwerken. Geschiedenis werd geschreven omdat er niet slechts twee grote maar vier grote politieke partijen werden gekozen. Geschiedenis werd er geschreven omdat voor het eerst er een grote coalitie gevormd dient te worden om tot een regering te komen, iets wat dan ook fout is gegaan. Geschiedenis werd er geschreven omdat er een bemiddelaar werd aangesteld die niet van de grote winnende partij (PP) afkomstig was maar van de tweede grote partij (PSOE). Er werd echter nog veel meer geschiedenis geschreven deze korte parlementsperiode, de kortste ooit.

Het is dus voor het eerst in Spanje dat men in een situatie terecht komt zoals deze. Sinds het herstel van de democratie in 1975 toen Franco overleed, domineerden de sociaaldemocraten en conservatieven het parlement en de regering. Bij de verkiezingen van 20 december 2015 kwam daar een einde aan toen Podemos en Ciudadanos veel van de PP en PSOE stemmers wegsnoepten en veel zetels wisten te behalen.

Het is dus nu voor de tweede keer in 6 maanden dat de Spanjaarden gevraagd wordt om naar de stembussen te gaan. Dit zal gaan gebeuren op 26 juni aanstaande nadat op 10 juni de nieuwe verkiezingscampagne van start is gegaan, een campagne waar de politieke partijen eigenlijk al enkele weken stilletjes mee bezig waren en die, op verzoek van de Koning, rustiger zal verlopen dan de voorgaande campagne in december vorig jaar – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken