skip to Main Content
Levende dieren-kunst in het Spaanse Guggenheim na verwijdering in New York
Pixabay

Levende dieren-kunst in het Spaanse Guggenheim na verwijdering in New York

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Pixabay

BILBAO – Vanwege protest van dierenactivisten, dreigementen aan het adres van het Guggenheim en een petitie die door honderdduizenden op Change.org werd getekend, besloot de New Yorkse versie van het Guggenheim museum de controversiële kunst van de Chinese kunstenaar Huang Yong Ping te verwijderen. Er is echter een nieuwe plaats gevonden voor de “levende-dieren-kunst-show” en dat is het Guggenheim in het Spaanse Bilbao.

De kunstwerken van de Chinese kunstenaar Huang Yong Ping zijn controversieel vanwege het gebruik van levende dieren zoals kevers, kakkerlakken, hagedissen, krekels, padden, spinnen, schorpioenen, insecten, schildpadden en slangen die gebruikt worden voor het “The Theatre of the World” kunstwerk. Deze is een onderdeel van de “Art and China after 1989: The Theater of the World” expositie die aanstaande 11 mei zal openen in het Guggenheim in Bilbao.

De installatie van deze problematische expositie bestaat uit twee kooiachtige structuren waarin levende dieren zitten, terwijl een video van kunstenaar Xu Bing getiteld “A Case Study of Transference” (1994) twee varkens toont die copuleren terwijl ze worden omringd door leden van het publiek. Beide zullen te zien zijn in het museum in Bilbao, in tegenstelling tot het Guggenheim in New York dat de werken in dezelfde expositie, die in januari eindigde, “deactiveerde”.

De reden voor het verhuizen van de kunstwerken van de Verenigde Staten naar Spanje is het feit dat er in New York veel klachten werden ingediend door dierenrechtenorganisaties. De directie van het Amerikaanse Guggenheim werd zelfs bedreigd en meer dan 600.000 mensen tekenden eind vorig jaar de petitie op Change.org (die nog steeds actief is en waar inmiddels 820.000 handtekeningen zijn verzameld).

De vraag is of er ook in Spanje geklaagd zal worden en of er ook in Spanje een vroegtijdig einde aan de kunst voorstelling van de Chinese artiesten gaat komen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. De regering geeft geen bal om dieren en is zelfs voorstander van het stierenvechten, zolang dit het geval is zul je weinig veranderingen gaan zien. Het is dat de lokale overheden waar de PP niet heerst wel wat voor de dieren doet waardoor het enigsinds wat vooruit gaat.

  1. Ja,daar is hij weer onze Leo, met zijn onzin,
   Zie het verband niet tussen een cultuur,
   Spaanse stieren gerechten, met een afschuwelijke tentoonstelling, en bovendien
   Wat heeft de PP daar nu weer mee te maken,

   We weten wel wat jouw gedachten goed is.

   1. Carlos zoals gewoonlijk weet jij er geen reet vanaf en schop je maar wat in het rond naar mensen die zeggen wat jou niet aanstaat. Als je de PP goed volgt weet je gewoon dat ze er alles aan te proberen te doen om de stierengevechten overal terug te krijgen, een barbaars werkje wat ze echt niet in dank wordt afgenomen. Ik werk met Spaanse opvang dieren dus zit er heel erg dicht op. Jij weet overduidelijk helemaal niets, en als je niets weet moet je gewoon je gewoon niets schrijven

   2. De PP heft alles met stierenvechten te maken want dat wordt door hart en nieren door de PP verdedigd. Maar dat is niet alleen de PP, van de PSOE, Podemos en Ciudadanos hoor je niets over het stierenvechten en ze durven het niet in het verkiezingsprogramma op te nemen. De enige die fel tegen is, is uiteraard de Partij voor de Dieren PACMA.

  2. Sorry maar wat heeft de PP hiermee te maken? Het is de directie van het museum die dit beslist en niet de PP. Daarnaast wordt Baskenland zeer zeker niet door de PP geregeerd dus, inderdaad slaat dit antwoord nergens op, in ieder geval niet met betrekking tot dit artikel.

 2. Te walgelijk voor woorden. Ik heb het Guggenheim bezocht in Bilbao, dat het zich verlaagt tot het tonen van deze expositie.!!!! Het Guggenheim onwaardig. Wat in NY niet mag, zal dan wel kunnen in Spanje???

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken