Criminaliteit tijdens corona-crisis met 74% gedaald in Spanje

Criminaliteit tijdens corona-crisis met 74% gedaald in Spanje
Beeld: 123rf

Criminaliteit tijdens corona-crisis met 74% gedaald in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens het Sistema Estadístico de Criminalidad is de criminaliteit in Spanje tussen 14 en 31 maart met 73,8% afgenomen ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Gedurende de eerste twee weken van de noodtoestand daalde het aantal geregistreerde strafbare feiten naar 19.656 terwijl dat er vorig jaar nog 75.059 waren.

De noodtoestand heeft er in Spanje voor gezorgd dat de criminelen minder actief zijn en de evolutie van de misdaadcijfers tussen 14 en 31 maart laat een ander beeld zien dan in dezelfde periode vorig jaar.

In het Sistema Estadístico de Criminalidad (CEP) worden alle strafbare activiteiten die geregistreerd worden bij de verschillende politie eenheden in Spanje voor analyse door het Ministerie van Binnenlandse Zaken verzameld. 

In dit geval gaat het om de gegevens van de Guardia Civil, Policía Nacional, de Policía Foral de Navarra en de Policia Local. De informatie van de Catalaanse Mossos d’Esquadra en de Baskische Ertzaintza is voor dit onderzoek niet op tijd ontvangen.

De meeste strafbare feiten werden geregistreerd op de wegen met 923 overtredingen (in 2019 waren dat er nog 2.153) gevolgd door drugsgerelateerde strafbare feiten met 317 (in 2019 waren dat er nog 632).

Tabel: Type strafbare feiten 

Wat betreft diefstal, fraude en overvallen daalde dit in Spanje met 81,2% naar een totaal van 10.628 strafbare feiten terwijl dat in 2019 er nog 56.460 waren. De grootste daling werd geregistreerd bij inbraak met 2.278 zaken (in 2019 waren dat er nog 23.200) en fraude met 2.586 zaken (in 2019 waren dat er nog 10.584).

Tabel: Misdaden tegen eigendom

In alle autonome regio’s samen vonden er tussen 14 en 31 maart in dit jaar 19.656 strafbare feiten plaats terwijl dit er in 2019 nog 75.059 waren, een daling dus van 73,8%.

Tabel: Autonome regio vergelijking 2019/2020 (behalve Catalonië en Baskenland)

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.