Dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht in Spanje

Dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht in Spanje
Beeld: Europa Press
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De regering heeft ongeveer een week geleden het vier stappen/fasen plan aangekondigd waarmee Spanje langzaamaan in vier stappen en ruim acht weken tijd van de noodtoestand moet overschakelen naar het ‘nieuwe normaal’ zoals premier Pedro Sánchez het noemt. 

Vanaf maandag 4 mei wordt het verplicht om in het openbaar vervoer een mondkapje of mondneusmasker (mascarilla) te dragen. Aangezien niet iedereen de beschikking heeft over de verplichte mondkapjes zal de regering net zoals enkele weken geleden gratis mondneusmaskers weg gaan geven bij de metro, bus en treinstations in Spanje. Daarvoor heeft de regering 6 miljoen mondkapjes ter beschikking die door agenten, rode kruis en burgerwacht medewerkers zullen weggeven bij de stations.

Het dragen van een mondkapje dat de mond en neus dient te bedekken is verplicht voor alle reizigers in bussen, treinen, metro, trams maar ook vliegtuigen, ferry’s (behalve in een kajuit) en in taxi’s. Het is tevens toegestaan om met meer passagiers in een auto tot 9 inzittenden te zitten met een maximum van twee personen per rij stoelen waarbij iedereen, inclusief de chauffeur, mondkapjes moet dragen en de maximale afstand dient te houden.

In het geval van de gratis mondkapjes die worden weggegeven gaat het om een bepaald soort mondkapjes dat bekend staan als hygiënische of barrière-maskers (mascarillas higiénicas of de barrera). Het gaat om mondkapjes die een aanvullende beschermende barrière geven maar dit type mondkapje heeft geen deeltjesfilters. Dit type ‘mascarilla’ is dus bedoeld voor volwassenen die geen symptomen hebben of geen beter beschermende chirurgische bescherming mondkapjes bezitten.

Naast de 6 miljoen mondkapjes die bij de stations verdeeld worden, heeft de regering ook 7 miljoen mondkapjes aan de Federación de Municipios y Provincias de España (FEMP) gegeven zodat deze verdeeld kunnen worden onder de gemeenten die de mondkapjes dan aan de inwoners kunnen geven, iets dat op veel plaatsen op eigen initiatief al gebeurd is. Verder gaan er 1 miljoen mondkapjes naar Cáritas, het Rode Kruis en het Comité van Vertegenwoordigers van Personen met een Handicap.

Premier Pedro Sánchez rechtvaardigt het verplichte gebruik van mondkapjes vanwege de grotere economische activiteit en grotere mobiliteit van de bevolking. In fase 0, die op maandag 4 mei van start gaat, is het net zoals daarvoor verplicht om een sociale afstand van 1,5 tot 2 meter te houden maar in het openbaar vervoer is dat niet altijd mogelijk. Daarom is het dragen van mondkapjes toch verplicht gesteld om besmettingen te voorkomen en reizigers een aanvullende beschermende barrière te geven.

De regering heeft ervoor gekozen om de mondkapjes gratis weg te geven direct bij de stations en via de gemeenten in plaats van wat diverse regio’s zoals Catalonië en de Valencia regio reeds doen, via de apotheken. Aangezien mondkapjes alleen verplicht zijn als men het openbaar vervoer gebruikt en daarbuiten weliswaar ten zeerste wordt aangeraden maar niet verplicht is, is het voor de regering makkelijker om de mondkapjes direct bij de stations weg te geven.

Het gratis verstrekken van mondkapjes werd door de regering al succesvol gedaan na Pasen op 13, 14 en 15 april toen de economische activiteiten weer begonnen en mensen weer naar hun werk gingen. Toen werden er 10 miljoen mondkapjes weggegeven bij de stations terwijl het dragen daarvan toen niet verplicht was.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.