Start van fase 0 in het 4 fasen-plan naar het ‘nieuwe normaal’ in Spanje

Start van fase 0 in het 4 fasen-plan naar het ‘nieuwe normaal’ in Spanje
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Op maandag 4 mei begint fase 0 van het 4 fasen-plan in de de-escalatie van de noodtoestand naar het ‘nieuwe normaal’ zoals premier Pedro Sánchez het noemt. De de-escalatie bestaat uit 4 fasen die beginnen op 4 mei en zullen eindigen eind juni / begin juli. Maar wat verandert er in fase 0 in Spanje en wat mag vanaf nu wel en wat niet. Een overzicht.

Recent werd de de-escalatie van de noodtoestand naar het ‘nieuwe normaal’ bekend gemaakt. Deze bestaat uit 4 fasen waarvan de eerste fase 0 op 4 mei begint, fase 1 op 11 mei, fase 2 op 25 mei en fase 3 op 8 juni. Deze data zijn niet definitief en kunnen per provincie verschillen aangezien deze afhankelijk zijn van de ontwikkeling wat betreft de corona besmettingen. Over het algemeen moet elke fase zo’n 2 weken duren (behalve fase 0) en moet het 4 fasen-plan rond 22 of eind juni eindigen. 

Heel Spanje begint op maandag 4 mei met fase 0 behalve op de eilanden Formentera, La Graciosa, El Hierro en La Gomera die meteen op 4 mei met fase 1 beginnen.

LEESTIP: Het de-escalatieplan met versoepeling corona-maatregelen in Spanje

Maatregelen fase 0

Hieronder een opsomming van de maatregelen die gelden tijdens fase 0 en deels (met aanpassingen) ook in de daaropvolgende fases. Bekijk hier de drie staats bulletins (BOE) gepubliceerd op zondag 3 mei.

Wandelen, fietsen en sporten

Sinds zaterdag 2 mei is het voor iedereen (tenzij je corona-symptomen hebt of in quarantaine bent) weer toegestaan om naar buiten te gaan. Dat dient wel te gebeuren binnen de volgende tijdvakken: 

  • Tussen 6-10 uur en 20-23 uur mogen personen tussen 14 en 70 jaar wandelen (met zijn tweeën) en sporten (individueel) en fietsen (individueel). 
  • Tussen 10-12 uur en 19-20 uur mogen 70-plussers naar buiten (eventueel met begeleiding indien noodzakelijk).
  • Tussen 12-19 uur mogen kinderen jonger dan 14 jaar onder begeleiding van één volwassen persoon naar buiten. 

In alle gevallen dient men de social distance te respecteren terwijl het dragen van mondkapjes niet verplicht is. Meer informatie lees je HIER.

Openbaar vervoer 

Mondkapjes zijn verplicht in het openbaar vervoer zoals in bussen, treinen, trams, metro’s, taxi’s, vliegtuigen en ferry’s (behalve in een kajuit). Mondkapjes die de mond en neus moeten bedekken worden gratis weggegeven bij de stations en verdeeld in gemeenten. Meer informatie lees je HIER.

Personenwagens

Vanaf 4 mei is het toegestaan om met meer mensen in personenwagens tot maximaal 9 personen te zitten. Per rij stoelen mogen twee passagiers zitten die onderling een maximale afstand moeten aanhouden. Alle inzittenden moeten verplicht mondkapjes die de mond en neus bedekken dragen.

Kleine ondernemingen

Kleine ondernemingen zoals kappers, fysiotherapeuten, tandartsen, kantoren, boekhandels, ijzerwarenwinkels en andere kleine ondernemingen tot 400 m2 mogen weer open maar alleen op afspraak en met slechts één klant per medewerker in het interieur. 

  • Het personeel en de klanten moeten beschermd zijn door plexiglas schermen (indien mogelijk), handschoenen, mondkapjes, desinfecterende gels etc. 
  • 65-plussers hebben voorrang tijdens de tijdsloten dat zij naar buiten mogen (tussen 6-10 uur en 20-23 uur en vanaf 70 jaar 10-12 uur en 19-20 uur) 
  • Sanitaire voorzieningen mogen niet gebruikt worden en men dient de winkel of het lokaal regelmatig (minstens 2 keer per dag en 1 keer altijd bij het sluiten) te desinfecteren en schoon te maken.

Horeca

Restaurants en bars mogen opengaan maar alleen voor afhaalmaaltijden. Dat kan gebeuren door de maaltijden aan huis te bezorgen of de klanten mogen de maaltijden ophalen. Klanten mogen niet naar binnen en de terrassen blijven tot 11 mei en het interieur tot 25 mei gesloten. Vanaf 11 mei mogen terrassen open met een capaciteit van 50% en vanaf 25 mei mag het interieur open met een capaciteit van 30%.

LEESTIP: Wanneer gaan winkels, bars, restaurants, hotels en stranden open in Spanje?

Professionele sporters

Professionele sporters mogen weer gaan trainen maar altijd individueel en dus niet in groepsverband. Er geldt daarbij geen limiet wat betreft afstanden, provincies en tijden. Gehandicapte sporters mogen begeleid worden.

Klussen in huis

Vanaf 4 mei is het weer toegestaan dat klusjesmannen binnenshuis gaan klussen. Dat wil zeggen dat vanaf maandag 4 mei tijdens fase 0 de schilders, metselaars, stukadoors, tegelleggers, timmermannen, elektriciens en loodgieters weer aan de slag kunnen. Daarbij is het wel belangrijk dat de klusjesmannen niet in contact kunnen komen met de bewoners van een woning of lokaal.

Andere fases

Vanaf fase 1 (11 mei) zullen er meer maatregelen versoepeld worden gevolgd door fase 2 (25 mei) en fase 3 (8 juni). Deze data zijn niet officieel en kunnen eventueel wijzigen afhankelijk van de ontwikkelingen wat betreft de corona besmettingen. Op 22 of eind juni moet Spanje zijn aanbeland in het zogenaamde ‘nieuwe normaal’.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.