Corona-zelftests binnenkort toch te koop bij apotheken in Spanje

Corona-zelftests binnenkort toch te koop bij apotheken in Spanje

Corona-zelftests binnenkort toch te koop bij apotheken in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Na half mei zullen de corona-zelftest dan toch verkocht worden bij de Spaanse apotheken. Ze zullen niet zoals in andere landen waaronder Nederland en Duitsland bij supermarkten en drogisterijen te vinden zijn in de schappen maar alleen bij de ‘farmacias’.

Het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid heeft het nooit toegestaan om corona-zelftest bij winkels of apotheek te verkopen maar het lijkt erop dat dit na half mei dan toch een realiteit kan worden. Het gaat om antigeen- en antilichaamtests voor SARS-CoV2 die aan het grote publiek verkocht mogen worden en waar men ook reclame voor mag maken.

In feite begon men in Spanje al in december 2020 met de verkoop van corona-zelftesten bij de apotheken maar dat was alleen toegankelijk met een doktersrecept en daarnaast vaak alleen voor bepaalde groepen personen zoals gezondheidszorg die preventief willen testen.

Maar na half mei moet het voor iedereen zonder doktersrecept mogelijk zijn om een corona-zelftest bij de apotheken te kopen, zo is te lezen in een voorstel dat op de website van het Ministerie van Volksgezondheid te lezen is.

Valse veiligheid

Het probleem van de corona-zelftests is dat deze vaak een vals gevoel van veiligheid kunnen geven omdat als iemand negatief getest is deze persoon dan wellicht kan denken dat ze niet besmet is waarna men relaxter met de corona-regels omgaat.

Maar de corona-zelftest kunnen, mits goed gebruikt, er ook voor zorgen dat besmette personen sneller geïdentificeerd en gevonden kunnen worden omdat men niet meer altijd naar een testlocatie hoeft te gaan.

Corona-zelftests zijn echter niet bedoeld als toegangstest, als je in de buurt bent geweest bij een besmet iemand of als je terugkeert van een hoog-risicogebied na een vakantie. Ook zijn ze niet geschikt voor mensen uit een risicogroep of voor mensen die werken met kwetsbare personen of mantelzorgers.

Verschil laboratoriumtests en zelftests

Geaccrediteerde laboratoria gebruiken tests die kunnen vaststellen of het coronavirus aanwezig is bij een patiënt. De zelftests die thuis gebruikt kunnen worden laten, via een andere methode, zien of iemand in aanraking is geweest met het virus. Deze zelftests kunnen echter niet bepalen of iemand op het moment van testen het virus bij zich draagt.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.