menu: rubrieken, zoeken & meer

Regiopreimer Valencia: na 9 mei geen regionale lockdown meer en latere avondklok

Regiopreimer Valencia: na 9 mei geen regionale lockdown meer en latere avondklok
Beeld: Generalidad Valenciana

Regiopreimer Valencia: na 9 mei geen regionale lockdown meer en latere avondklok

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – De regiopremier van de Valencia regio Ximo Puig heeft op maandag laten weten dat waarschijnlijk na 9 mei wanneer de noodtoestand eindigt in Spanje ook de regionale lockdown voor de Valencia regio zal eindigen. Daarnaast zegt Puig dat de avondklok waarschijnlijk één uur later zal beginnen na 9 mei.

Op dit moment geldt voor de Valencia regio (en praktisch alle andere regio’s in Spanje) een regionale lockdown met een in- en uitreisverbod voor de hele regio. Maar als de noodtoestand op 9 mei zal eindigen in Spanje is er geen juridische paraplu meer om de regionale lockdown te blijven handhaven.

Daarom geeft Ximo Puig aan dat de regionale lockdown (cierre perimetral) waarschijnlijk komt te vervallen vanaf maandag 10 mei waarna er dus geen in- en uitreisverbod meer geldt voor de Comunidad Valenciana.

Verder geeft de regiopremier aan dat de avondklok (toque de queda) waarschijnlijk met één uur vertraagd wordt van de huidige 22.00 uur naar 23.00 uur. Tegelijkertijd geeft de regiopremier aan dat niet plotseling alle andere corona-maatregelen komen te vervallen. Dat moet georganiseerd en gestructureerd via een plan gebeuren.

In de loop van deze week zal er meer informatie bekend worden gemaakt, net zoals in alle andere autonome regio’s die ook hun regionale corona-maatregelen moeten aanpassen vanwege het einde van de noodtoestand (estado de alarma) op zondag 9 mei om 23.59 uur.

LEESTIP:
Wat gebeurt er na beëindiging van de noodtoestand op 9 mei in Spanje?