skip to Main Content

Onenigheid groeit onder 15M beweging kampeerders in Madrid

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) De onenigheid over het wel of niet doorgaan met de bivakeeracties op de Puerta del Sol in Madrid en tot welke datum men de protestacties blijft volhouden zorgen ervoor dat er steeds meer problemen ontstaan tussen de actievoerders. In eerste instantie werd besloten door te gaan met de bivakeeractie maar op kleinere schaal om zo de almaar grotere groep klagende winkeliers en andere inwoners van de stad tegemoet te komen. Daarna werd besloten in de diverse wijken kleinere protestacties op te zetten om de 15M beweging niet af te laten sterven en de boodschap toch over te brengen aan de mensen maar ook dat is nu onzeker.

Volgens een woordvoerder van de 15M beweging in Madrid is de Puerta del Sol inmiddels een internationale referentie geworden van de protesten tegen de regeringen, de politiek in het algemeen en het systeem nu duizenden jongeren in diverse andere landen tevens soortgelijke acties houden. Daarom zou het niet verstandig zijn het kamp in Madrid op te breken, ook al worden de winkeliers die miljoenen verliezen lijden steeds kwader en raakt het geduld van de Madrilenen ook op. Volgens een andere woordvoerder zou het echter beter zijn het kamp beetje bij beetje af te breken totdat er nog slechte een informatiepunt zal blijven staan op het centrale plein van de stad en heel Spanje. Ook hier zijn de woordvoerders het niet met elkaar eens en ontstaat er onenigheid.

Feit is dat de Spanjaarden er nu wel genoeg van hebben, de actievoerende jongeren moe zijn en de problemen van schoonmaak, hygiëne en andere factoren steeds groter worden. Op de Spaanse en internationale journaals en in de landelijke kranten praat en schrijft men ook nog nauwelijks over de actievoerende jongeren en is een einde nabij. De duizenden jongeren hebben hun mening massaal geuit maar waar wordt nu eigenlijk nog tegen gedemonstreerd? De gemeente en regionale verkiezingen zijn inmiddels voorbij en het leven gaat verder in Spanje. De politiek en de situatie in Spanje blijft hetzelfde en veel kunnen de jongeren hier ook niet aan veranderen.

Politie

Inmiddels heeft ook de politie zo’n 600 agenten klaar staan om eventueel het Puerta del Sol plein te ontruimen indien noodzakelijk. Zover wil de regering het echter niet laten komen maar de druk op hen wordt steeds groter en iets zal er moeten gebeuren. De politie weet dat ze geen actie moge ondernemen, het liefst een vrijwillige ontruiming van het plein zien en geweld achterwege moet blijven. Toch wordt er niet uitgesloten en zijn de plannen voor een eventuele ontruiming al gemaakt. Hopelijk komt het echter niet zo ver en zen de actievoerders nu ook wel in dat het zo wel goed is geweest.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend