skip to Main Content
Kind uit het Catalaanse Olot is eerste difterie geval van Spanje sinds 1987

Kind uit het Catalaanse Olot is eerste difterie geval van Spanje sinds 1987

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

ziekenhuis4BARCELONA – Een vanwege ideologische redenen niet gevaccineerd zesjarig kind uit de plaats Olot in Catalonië is de eerste patiënt geworden die geïnfecteerd geraakt met difterie sinds 1987. De jongen is in een ernstige toestand opgenomen in het ziekenhuis van Vall d’Hebron in Barcelona.

De zesjarige jongen werd met griepverschijnselen, keelpijn, koorts en hoofdpijn opgenomen in het ziekenhuis waar men vaststelde dat het kind besmet was geraakt met de bacterie Corijnebacterium diphteriae, oftewel difterie. De ziekte wordt in Nederland sinds 1990 niet meer waargenomen bij de vaak jonge patiënten. Tegenwoordig worden kinderen tegen de ziekte gevaccineerd maar in dit geval was dat niet het geval omdat de ouders daar niet in geloven.

Vroeger was difterie een van de grootste doodsoorzaken bij jonge kinderen. De laatste jaren worden kinderen ingeënt tegen de ziektes maar bij kinderen die niet ingeënt worden is er nog steeds een kans op besmetting, zoals ook in dit geval. De incubatietijd van difterie is 1 tot 4 dagen, waarbij de eerste symptomen vaak bestaan uit moeilijk slikken en een zere keel. Misselijkheid, braken, lichte koorts, snelle hartslag en hoofdpijn treden veel op. Ook een loopneus waarbij slechts één neusgat aangedaan is, komt regelmatig voor. Als de infectie zich uitbreidt naar de larynx zwelt de keel vaak op en dit bemoeilijkt de ademhaling zeer.

Inmiddels is men begonnen met het verzamelen en voorbereiden van medicatie mochten er andere gevallen bijkomen van wellicht mensen die in contact zijn geweest met het besmette kind – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken