skip to Main Content
De beruchte zonbelasting voor zonne-energie in Spanje is er wel maar wordt nog steeds niet toegepast

De beruchte zonbelasting voor zonne-energie in Spanje is er wel maar wordt nog steeds niet toegepast

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Iedereen is boos op Spanje, de EU-commissie in Brussel, de zonne-energiesector in Spanje, de Spanjaarden en buitenlanders die graag gebruik willen maken van zonnepanelen etc. De reden daarvoor is de beruchte zonbelasting die de regering heft op het gebruik van de zon die in principe van iedereen is en gratis zou moeten zijn. Maar wist je dat ondanks alle ophef niemand ooit een cent aan zonbelasting heeft hoeven te betalen in Spanje?

De zogenaamde “impuesto al sol” van de ex minister van Industrie José Manuel Soria (inmiddels afgetreden vanwege de Panama affaire) die werd ingevoerd in 2015 is weliswaar door de conservatieve regering bestaande uit de Partido Popular goedgekeurd en zou van toepassing moeten zijn maar dankzij administratieve fouten en het niet op tijd inleveren van de gegevens door het voormalig hoofd van het energiebeleid van de regering is de zonbelasting helemaal niet actief in Spanje. De wet rondom de zonbelasting is door de regering toendertijd dus wel goedgekeurd en aangenomen maar dankzij het ontbreken van de ministeriële besluiten heeft de Spaanse regering nog geen cent kunnen berekenen aan de zonnepanelen gebruikers in Spanje.

Zonbelasting

Ondanks dat de wet is aangenomen en in principe actief zou moeten zijn, wordt de zonbelasting dus aan niemand die gebruik maakt van fotovoltaïsche installaties in Spanje doorberekend. Daarnaast is het nog maar de vraag of dat er ooit van zal komen want de oppositie in het Spaanse Parlement wil er niets van weten en men is reeds bezig om te kijken of de wet op het energieverbruik uit 2014 aangepast kan worden.

Volgens die wet moeten degenen die gebruik maken van zonnepanelen extra belastingen betalen, de zogenaamde “impuesto al sol”. Deze moet betaald worden over elke kWh die geproduceerd wordt door de eigen installatie. Dit wordt gerechtvaardigd door het feit dat de elektriciteitsmaatschappijen geen stroom leveren aan de gebruikers van eigen zonnepanelen en dus inkomsten mislopen terwijl men wel kosten maakt voor de infrastructuur. Het is een belasting die bijna de helft is van de kWh-prijs die de consument betaalde aan het stroombedrijf. ‘Solidariteit met de andere consumenten’, noemde de regering dat toendertijd.

In de wet staat dat hoe meer de zonnepanelen aan energie opwekken hoe meer er aan belasting betaald dient te worden, een rare gedachtegang natuurlijk. Het gaat hier om een vorm van belasting die op geen enkele plaats ter wereld geheven zou worden. Wat ook uniek is, is het feit dat de afwikkeling slordig is verlopen en niemand tot nu toe extra betaald waardoor het een hele grote storm in een glas water is geworden.

Installatie

Wat echter wel van kracht is geworden na aanname van de nieuwe wet zijn de kosten en administratieve rompslomp rondom het plaatsen van zonnepanelen in Spanje. Zo kwamen er meer regels en moest men aan meer voorwaarden voldoen waardoor mensen in de bureaucratische molen terecht kwamen, iets waar de Spanjaarden erg goed in zijn. Een installatie die slechts twee dagen duurt kan nu wel negen maanden in beslag nemen en honderden euro’s extra gaan kosten.

Voldoe je niet aan de nieuwe regels dan kan men als zonnepaneel eigenaar boetes krijgen tussen de 6.000 en maar liefst 60 miljoen euro! Mocht je er uiteindelijk toch in slagen om zonnepanelen te plaatsen dan dien je de teveel geproduceerde stroom gratis af te staan aan de elektriciteitscentrales. Hier ontvang je dus geen enkele beloning voor, iets wat in de meeste landen wel beter geregeld is.

Bangmakerij

Er kan dus op dit moment met recht gesproken worden van bangmakerij waarbij de Spaanse regering de discussie blijkbaar warm houdt omdat ze nu eenmaal zwaar beïnvloed wordt door de energiesector in het land (denk aan draaideuren politiek etc.). Hoe meer potentiële zonne-energie gebruikers denken dat er extra belastingen gelden, de administratie en aanvraag moeilijk is, de kosten hoog zijn en er hoge boetes gelden als je niet aan de regels voldoet, hoe meer mensen van het gebruik van zonnepanelen afzien.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 29 reacties
 1. Vanwege de bekrompenheid en het niet gunnen van ga ik dus niet permanent in Spanje wonen.
  De omslachtigheid van allerlei dubieuze wets-regels geeft geen vertrouwen terug.
  De EU faalt ook 100% in o.a. collectieve zorg , verzekeringen en bescherming van Nederlandse huurders in dit geval ook in Spanje. Residenten en niet residenten brengen wel hun geld middelen naar Spanje. Zonder toerisme is Spanje echt nergens meer . En zo zaligmakend is het weer nu ook weer niet.!
  Het weer in Spanje 2016 heeft ook flink zijn sporen achtergelaten . Overwinteren letterlijk en figuurlijk.
  Spanje moet geen misbruik maken van goedwillende Nederlanders. e.a.
  Jammer genoeg vindt het niet alleen plaats in Spanje ook in andere EU landen.

  De corruptie in de EU is overweldigend aanwezig. En dat is de splinter in de zwerende duim.
  Geen goed teken voor wat er gaat komen. Echt stom en kortzichtig. De geld belusten en zo blind als het maar zijn kan.
  Als het zo doorgaat loopt elk land flink tegen de muur van opstand aan.
  Nog een flinke schep terroristische aanslagen erbij en dag toerisme.! Zwaai maar met je handje.!

  De zeespiegel komt ook nog even om de hoek kijken. De hoogte van het zeewater is even schrikken. !
  Daar moet heel Spanje maar eens flink aandacht aan besteden. Weg kustlijnen weg stranden. Ervaring mee praat en schrijf geen onzin. Hasta Luego.

 2. Ja, ik vind die opmerkingen over spelfouten ook niet leuk. Ik lees het met pleizier, maar die mensen die dan gelijk gaan schrijven dat ze zooooooo fijn in de zon leven……net of je niet meer aan een gewone samenleving mee mag doen, geen kritiek meer mag hebben op politieke beslissingen!!
  En dan maar schrijven dat je terug moet gaan naar je eigen land……. daar mag je je dan wel met de samenleving bemoeien??Of mag je daar alleen van de regen genieten?? He bah flauw he? Ook in dit land bestaan er kranten en nieuwsuitzendingen op de tv en daar mag je wel degelijk wel wat van vinden !! Ik geniet van een bewolkte zondag……heerlijk! En ik ga dit schrijven niet terug lezen of ik wel fouten heb gemaakt. Abrazos a todos !!!!!!!

 3. Beste redactie,
  email van die spelfouten klagers, slechts enkele, zijn bekend.
  kunnen die niet als spam worden aangezien?
  wat een verschrikkelijk zeike.. zielige nietsnutten.

 4. Mensen toch, wat een gezeur op een vrije dag… Al diegenen die enkel kritiek hebben op het land waar ze hun stramme knoken komen opwarmen : ik zou zeggen dat die dan opkrassen toch?… Bij ons in Vlaanderen zijn wij het ook niet over alles eens, maar…

 5. Ik zie vooral zonnepanelen staan op of naast de illegale villa´s, die hebben tenminste die miserie niet met die ongehoord belachelijke zonnetaksen.

 6. Jammer, iedere keer dat gezeur over taalfouten!
  Wees blij dat iemand de moeite neemt voor het bijhouden van deze website.
  Ik lees hem dagelijks met veel plezier.

  1. Ik lees het ook met plezier en ben wat wijzer geworden over alles wat gaande is in Spanje want ik daar Eind dit jaar wonen en lekker genieten zeker van het weer als je in Ierland heb gewoont

 7. Zoals al eerder opgemerkt rond dit thema, heeft ook België die verwerpelijke belasting op opgewekte eigen energie (sic). In het kader van de hedendaagse poeha rond energiedoelstellingen zijn dat serieuze hindernissen in de groene energiedoelstellingen. Zolang de nationale regeringen dit wantrouwen van de privé-investeerder niet doen verdwijnen zal niemand zijn centen hier nog willen in steken.
  Wat verwonderlijk is, is dat de geciteerde media dus al zes maanden de bal duidelijk misslaan naar “objectieve” info en dus naar hoe de vork in de steel steekt. Wie is daar bij gebaat?
  Wat ook ergerlijk is, is dat er tools bestaan om na te gaan hoeveel groene energie de maatschappijen daadwerkelijk aanbieden in hun formules. Om te huilen! Dus de meeste Europese regeringen kunnen de energiedoelstelling realiseren als ze maatschappijen én privé-investeerders hun eigen ruimte geven. Maar zoals “Weter” opmerkte is dat wel snijden in eigen zakken van vele politici. Zullen onze kleinkinderen dat begrijpen?

  1. belgië heeft GEEN belasting op de zon! wel is er een vergoeding te betalen voor het gebruik van het net.
   Normaal vind ik want ook zonnepaneel mensen gebruiken het net….om elektriciteit te leveren en om eruit te halen.In tegendeel er zijn zeer hoge subsidies geweest.

   1. Vind je het normaal die procumententax? Is wel33% tax op eigen investering geen enkel bedrijf in Belgie betaald tax op eigen ivesteringen want die kunnen ze aftrekken en nergens betalen ze op winsten 33% belastingen alleen in Belgie en dan nog de Kleine Consumet/producent betaal graag belasting als die redelijk is21% en ik mijn investering kan aftrekken

 8. Ik wil een zonneboiler plaatsen in mijn huis in Spanje.
  Valt dit buiten de zonbelasting ? weet iemand dit toevallig?

 9. Ik vind je artikels zeer interessant maar zou het op prijs stellen indien er wat minder spelfouten in zouden voor komen.

   1. Ik kan alles goed en duidelijk lezen voor mij geen enkel probleem ik lees elke dag het Spaans nieuws topie

   1. wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mensen die zich ergeren aan de taalfouten van anderen onaangename mensen zijn, eerlijk waar, geen grapje.

  1. ongeloofelijk waar je een mens op aanvalt wees blij dat hij alles openbaar brengt
   met je gezeur over spelfouten
   een normaal mens
   don juan

  2. Weer dat iemand die zeurt over enkele spelfout? Lees eerst je eigen tekst maar eens goed door! Het meervoud van artikel is nog steeds artikelen!

    1. Dat klopt, maar ik ben het gezemel over een enkele taalfout helemaal zat. En wilde ik even zeuren tegen een zeurkous. Artikels en artikelen zijn allebei correct meervoud van artikel.

 10. Het is wel heel verwonderlijk dat het land met het meeste zonneschijn zo schijnheilig doet.
  Als een mobilhome met zonnepanelen in Spanje rondtoert,dan kraait hier toch ook geen haan naar………..

  1. Een mobile home is doorgaans niet op het net aangesloten en levert dus ook niets terug. Alleen “autoconsumo” dus, en dat is niet belast.

 11. Ach wat wil je. Je bent een afgetreden kamerlid of bent ooit eens premier geweest van een land en dan wordt je uitgenodigd door de energie maatschappijen bij hun te komen (adviseren?). Felipe González in Gas Natural, José María Aznar in Endesa, Elena Salgado y Pedro Solbes, ook in Endesa, Ángel Acebes en Manuel Marín, in Iberdrola volgens de geruchten? Dan moet je toch die energie maatschappijen helpen met de wetten? Vele vraagtekens, waar Jan met de Pet nooit achter komt, maar wel te denken geeft.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken