Wereldfietsdag met de mooiste fietsroutes in Spanje

Wereldfietsdag met de mooiste fietsroutes in Spanje
Beeld: Freepik

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – In april 2018 werd bij de Verenigde Naties door 193 landen de resolutie aangenomen dat elk jaar 3 juni de Wereldfietsdag is. De eerste editie werd dat jaar gehouden en deze maandag 3 juni 2019 is het tijd voor de tweede editie. Terwijl velen zich afvragen waarom er weer een nieuwe ‘Werelddag’ bij moet komen (er zijn er al zoveel) zijn anderen, met name in de fietsenbranche, weer blij met deze extra aandacht.

De ‘Wereldfietsdag’ heeft in Spanje de naam ‘Día Mundial de la Bicicleta’ waarbij men net zoals bijna op de rest van deze aarde even stilstaat bij de fiets en het fietsen. Er wordt ook in Spanje steeds meer gefietst en dagelijks stappen er zo’n 4 miljoen mensen op de fiets om te sporten, voor de vrije tijd of zoals in veel steden om naar het werk of school te rijden.

Om aan te geven dat er in Spanje toch echt wel mooi recreatief gefietst kan worden melden we in het kort enkele van de mooiste fietsroutes in het land. Ongetwijfeld zijn er fietsliefhebbers die nog wel meer mogelijkheden kunnen aankaarten maar de onderstaande routes zijn zeker de moeite waard om als fietsliefhebber eens te berijden. Overigens is er veel meer informatie over het fietsen in Spanje te vinden op de website fietseninspanje.nl

TransAndalus

In Zuid Spanje, in de regio Andalusië, bevindt zich de TransAndalus fietsroute die maar liefst 2.000 km lang is. Het gaat hier om een fietsroute voor mountainbikers die door alle acht provincies van Andalusië gaat en langs/door de mooiste natuurgebieden zoals de Sierra Nevada, Doñana en Cabo de Gata. Lees op deze website alles (in het Engels) over de TransAndalus.

Via Verde Toledo

De Spaanse regering heeft veel oude treinsporen in heel Spanje omgetoverd tot fiets- en wandelpaden die de naam Vía Verde hebben gekregen. Zoals altijd zijn de meningen verdeeld over welke van deze Vía Verde’s nu eigenlijk de mooiste is maar veel mensen zullen het ermee eens zijn dat de Vía Verde de la Jara in de provincie Toledo een goede kanshebber is.

Deze Vía Verde is meer dan 50 kilometer lang waarbij de fietser kan genieten van de mooiste panoramische vergezichten, bruggen, tunnels, stuwmeren en dorpen. Meer informatie over de Vía Verde de la Jara lees je op deze website.

Wereldfietsdag met de mooiste fietsroutes in Spanje
Freepik

Alicante langs de zee

In de provincie Alicante kunnen fietsers (en wandelaars) genieten van een prachtig wandel- en fietspad langs de middellandse zee. Deze route bevindt zich tussen het San Juan strand en de plaats Campello en is ideaal voor de hele familie. De route is 26 kilometer lang en je kunt, eenmaal aan het einde, met de tram terug naar het beginpunt.

Barcelona vanaf de heuvel

Voor degene die in Barcelona wonen of daar op bezoek zijn, is het wellicht eens mooi om op de mountainbike te stappen en te genieten van de mooiste panoramische vergezichten over de Catalaanse hoofdstad. In het Collserola Natuurpark, gelegen op de Tibidabo berg (met het pretpark en de antenne) loopt een route van bijna 10 kilometer waarbij je de mooiste uitzichten hebt over Barcelona. Probeer echter wel de weekends te mijden want dan is het enorm druk op de berg aangezien veel inwoners dan de natuur intrekken.

Pelgrimsroute op de fiets: Santiago de Compostela

Voor diegene die ervaren zijn om lange afstanden te fietsen en dit willen combineren met de langste en mooiste pelgrimsroute in Spanje, is de Santiago de Compostela route wellicht een mooie optie. Het gaat hier echter wel om een route van meer dan 800 kilometer die je helemaal kunt afleggen of de 200 kilometer die verplicht is om het pelgrims-certificaat te ontvangen. Deze route is voor de die hards. Lees hier meer informatie in het Nederlands.

Lanzarote op de fiets

Fietsen door vulkaanlandschap, dat is mogelijk op het Canarische Eiland Lanzarote. Daar kan de fietser twee dingen doen. Een is wat veel toeristen doen, met de auto naar boven en dan op de fiets naar beneden via een georganiseerde excursie (downhill bike rides) of zoals het de echte fietser beaamt, op de fiets omhoog en dan weer naar beneden.

Dit alles is mogelijk in het Timanfaya Natuurpark waar een prachtige en unieke weg ligt van 8 kilometer. Hier fiets je door het vulkaanlandschap wat een unieke ervaring is. Vanwege het klimaat is het daarnaast mogelijk om het hele jaar deze route met lekker warm weer te fietsen. Lees HIER meer informatie (in het Nederlands).

Wereldfietsdag met de mooiste fietsroutes in Spanje
Freepik

Mallorca

Het Balearen eiland Mallorca is een waar fietsparadijs. Jaarlijks komen hier duizenden fietsers naartoe om te genieten van de prachtige wegen door mooi natuurgebied en om te genieten van de mooiste vergezichten.

Een van de vele mooie routes is 25 kilometer lang en begint in de plaats Pollenca met als eindpunt het meest noordelijke punt van het eiland, de vuurtoren van Formentor. Let hier echter wel goed op het verkeer aangezien de route wordt afgelegd over de normale weg waar ook veel (vakantie)auto’s en motoren rijden. Lees HIER meer in het Nederlands over fietsen op Mallorca.

Pyreneeën

Als je een ervaren fietser bent is het misschien mooi om door de Pyreneeën van de Catalaanse kust tot aan de Baskische kust (of andersom) te fietsen. Deze route is alleen weggelegd voor de fietser die van bergen houdt en het uithoudingsvermogen heeft om bergop en bergaf te fietsen. Ook hier loopt de fietsroute over de normale weg waarbij men dus goed moet uitkijken voor het overige verkeer. Meer informatie lees je HIER (in het Nederlands).

Ongetwijfeld zijn er nog veel meer mooie fietsroutes in Spanje en als je ideeën hebt, meld deze dan als reactie of op Facebook of onderaan als reactie. Wie weet gaan we nog eens een veel uitgebreider artikel schrijven over fietsroutes in Spanje.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
4 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Fietsvakantie tussen de olijfgaarden, wijngaarden en amandelbomen van de Moorse dorpjes in de kalkbergen achter de Costa Blanca, naar de hippe stad Valencia, met zijn moderne architectuur en gemoedelijke sfeer. Je fietst deels ontspannen over vlakke oude spoorweg tracés, de zogenaamde ‘via verdes’. Deze reis staat garant voor grote contrasten, want na een aantal dagen fietsen verandert het landschap compleet en fiets je langs de sinaasappelgaarden, vennen, duinen en moerassen van de kustvlakte van Albufera. Je eindigt in de prachtige stad Valencia, momenteel een van de geliefdste steden van Spanje, dankzij zijn relaxte sfeer en unieke mix van oude gebouwen… Lees verder »

Via Verde de la Sierra van Olivia in de prov. Malaga met fraaie uitzichten en van Huelva naar Valverde de Camino door afwisselend landschap. Beide rond de 40 km.

De camino del Cid, van Burgos naar Valencia, is een prachtige fietsroute. Er zijn varianten voor mountainbike en wegfiets. De website http://www.caminodelcid.org geeft heel veel informatie. Site is in het spaans en in het engels.

Heel veel informatie over fietsroutes is ook te vinden op de site http://www.fietseninspanje.nl

Ook in de Sierra Nevada is het prachtig fietsen en de Ruta de la Cabra vanaf Almuñecar is een echte aanrader (wel voor de klimliefhebbers).

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.