skip to Main Content
Zomer begint wat betreft temperaturen nu echt in Spanje
123rf

Zomer begint wat betreft temperaturen nu echt in Spanje

MADRID – Het is al enkele dagen behoorlijk warm op sommige plaatsen in Spanje en inwoners en bezoekers kunnen zich opmaken voor de start van de zomer. Op zaterdag 1 juni is de meteorologische zomer begonnen maar de ‘echte’ zomer begint pas op 21 juni om 17.54 uur.

Het astronomisch bepaalde begin van de zomer (verano) is de zomerzonnewende op 21 juni op het noordelijk halfrond en op 21 december op het zuidelijk halfrond. De zon gaat dan door het zomerpunt, de zon bereikt die dag de hoogste stand boven de horizon en de dag duurt het langst. De zomer eindigt met het begin van de herfst (otoño) op 23 september om 9.50 uur ‘s morgens op het noordelijk halfrond en 20 maart op het zuidelijk halfrond.

Om praktische redenen begint de meteorologische zomer echter eerder, op 1 juni op het noordelijk halfrond en op 1 december op het zuidelijk halfrond. Deze duurt dan tot 1 september respectievelijk 1 maart.

Dat de zomer pas goed op gang is gekomen eind mei en begin juni mag duidelijk zijn want op diverse plaatsen in het land heeft men al enkele dagen te maken met voor deze tijd van het jaar extreem en bijzonder hoge temperaturen.

Temperaturen

Op zondag werd door de Spaanse weerdienst Aemet de hoogste temperatuur van Spanje gemeten in El Granado (Huelva) met 38,9 graden terwijl het in Badajoz (Extremadura) 38,4 graden werd en in Andújar (Jaén) 37,8 graden. In Tomares (Sevilla) bleef het kwik steken op 37,4 graden war ook bij het vliegveld in Sevilla werd gemeten.

Weliswaar had men in andere delen van het land niet met de eerder genoemde extreem hoge temperaturen te maken maar warm werd het op veel plaatsen. De hoogst gemeten temperaturen in de Comunidad Valenciana werden gemeten in de provincie Valencia waar het in Jalance op zondag 33,2 graden werd, in Ademuz 32,8 graden, Xativa 32,7 graden en in Ontinyent 31,6 graden.

Ook in Catalonië steeg het kwik flink zoals naar 33,2 graden in Lerida, 32,8 graden in Artesa de Segre (Lerida) en 32,3 graden in Llimiana (Lerida). In de regio en provincie Murcia werden de hoogste temperaturen gemeten in Alhama de Murcia met 31,4 graden, Molina de Segura met 31,3 graden en Archena met 31,2 graden.

De terugkerende Britse voetbalfans konden op zaterdag al genieten van het warme weer in Madrid en ook op zondag werd het warm in de provincie Madrid. Zo werd het 35,4 graden in Arganda del Rey, 35,3 graden in Alcalá de Henares, 35 graden in San Sebastián de Los Reyes en 34,9 graden bij het vliegveld van Madrid-Barajas.

Deze week

Volgens de weerexperts zal de warme Afrikaanse luchtstroom die de hitte veroorzaakt langzaam wegtrekken uit het warme Galicië, Extremadura en westen van Andalusië. De temperaturen langs de Middellandse Zeekust zullen nog wel erg hoog zijn waarbij deze op maandag zelfs nog iets kunnen stijgen ten opzichte van het afgelopen weekend.

De Andalusische provincies Córdoba en Jaén hebben van de Aemet voor deze maandag een geel weeralarm gekregen vanwege de te verwachten extreem hoge temperaturen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken