Zesde en laatste verlenging noodtoestand tot 21 juni in Spanje

Zesde en laatste verlenging noodtoestand tot 21 juni in Spanje
Beeld: Europa Press

Zesde en laatste verlenging noodtoestand tot 21 juni in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse regering heeft met genoeg stemmen de alweer zesde maar laatste verlenging van de noodtoestand weten aan te realiseren. Deze begint op 8 juni en zal op 21 juni eindigen. Vanaf 22 juni eindigt in heel Spanje ook Fase 3 van het de-escalatieproces waarna Spanje in het zogenaamde nieuwe normaal moet komen, wat men in Nederland de anderhalvemeter samenleving noemt. 

De huidige verlenging van de noodtoestand (estado de alarma) moet in principe op 7 juni eindigen maar de regering heeft door onderhandelingen en afspraken met politieke partijen genoeg zetels bijeen weten te krijgen om een zesde en laatste verlenging te krijgen voor een noodtoestand die op 21 juni definitief zal eindigen.

Het is de zesde verlenging van de huidige ‘estado de alarma’ die op 15 maart werd afgekondigd. Sinds die datum is deze noodtoestand vijf keer verlengd op 30 maart, 12 april, 26 april, 10 mei en op 25 mei tot 7 juni.

De regering wist in een parlementair debat dat opnieuw bol stond van het over en weer beschuldigen en verwijten voor van alles en nogwat, toch genoeg stemmen/zetels bij elkaar gekregen zodat er meer JA- dan NEE-stemmers waren. 177 parlementariërs kozen voor JA, 155 voor NEE en 18 onthielden zich van stemmen. 

De parlementaires van de PSOE, Unidas-Podemos, Ciudadanos en de Baskische PNV stemden voor ‘SI’ terwijl de ERC-partij zich onthield van stemmen. De rechtse partijen PP, VOX, de Catalaanse partijen JxCAT en CUP en Compromis uit Valencia stemden voor ‘NO’. 

De ‘estado de alarma’ ofwel de staat van alarm of noodtoestand geeft de Spaanse centrale regering de controle over het hele land en alle autonome regio’s waarmee de regering samenwerkt in de strijd tegen het coronavirus tijdens de gezondheidscrisis.

Maar met de aanvang van het de-escalatieproces dat in feite op 4 mei begon en bestaat uit een vier-fasenplan hebben de inwoners en ondernemers van Spanje steeds meer vrijheden gekregen op weg naar het zogenaamde ‘nieuwe normaal’ zoals men de periode noemt die volgt na 21 juni wanneer dit fasenplan met Fase 3 eindigt.

Maar deze alweer zesde verlenging moet heel anders gaan worden dan voorgaande verlengingen. Zo krijgen de autonome regeringen de vrijheid om zelf te beslissen over de maatregelen die men wel en die men niet wil nemen in Fase 3. 

Er is echter een punt waar niet over gediscussieerd zal worden en dat is de vrije beweging van de inwoners van Spanje. Dat wil zeggen, tot 22 juni mag men niet buiten de eigen autonome regio komen en vrij door heel Spanje reizen. Als alle provincies binnen een bepaalde autonome regio in de dezelfde Fase zitten zal er binnen de autonome regio gereisd mogen worden tussen die provincies.

De Spaanse regering verbindt de noodtoestand met alle sociale en economische maatregelen die men heeft genomen gedurende deze periode en die volgens de regering alleen mogelijk zijn tijdens een noodtoestand. Daarnaast garandeert de noodtoestand dat men niet door heel Spanje kan reizen en wordt de noodtoestand als enige middel gezien om deze bewegingsvrijheid en mogelijke verspreiding van het coronavirus te kunnen controleren.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.