menu: rubrieken, zoeken & meer

Regering maakt afspraken met regionale overheden over heropening nachtleven in Spanje

Regering maakt afspraken met regionale overheden over heropening nachtleven in Spanje
Beeld: 123rf

Regering maakt afspraken met regionale overheden over heropening nachtleven in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Tijdens de wekelijkse bijeenkomst van het Ministerie van Volksgezondheid en de regionale overheden van de autonome regio’s in Spanje, zijn afspraken gemaakt over het gedeeltelijk heropenen en heractiveren van het nachtleven. Deze afspraken zijn door 10 autonome regio’s aangenomen maar 6 stemden tegen.

Over het algemeen is aangenomen dat bars en restaurants open mogen blijven tot 1.00 uur ‘s nachts en discotheken, pubs en andere nachtzaken open mogen blijven tot maximaal 3.00 uur ‘s nachts in bepaalde omstandigheden.

Deze nieuwe regels voor het heropenen van het nachtleven gaan over enkele dagen in wanneer deze in de staatscourant BOE gepubliceerd worden. Het is ook bekend dat deze speciale maatregelen blijven gelden totdat de groepsimmuniteit van 70% is bereikt in Spanje.

De nieuwe maatregelen zijn niet unaniem aangenomen bij de stemming tijdens de wekelijkse bijeenkomst omdat zes regionale overheden, te weten de Madrid regio, Baskenland, Catalonië, Galicië, Andalusië en Murcia, tegen stemden. 

De overige negen autonome regio’s, te weten Aragón, Navarra, La Rioja, Asturië, Cantabrië, Extremadura, Castilië en León, Castilla-La Mancha, de Balearen en Canarische Eilanden stemden voor de maatregelen.

Omdat de meerderheid voor deze maatregelen voor de heropening van het nachtleven heeft gestemd, zijn deze verplicht om op te volgen in alle regio’s van Spanje. De Madrid regio heeft nu al aangegeven geen gehoor te geven en hun eigen regels te hanteren (maar dat is op zich niet vreemd want de regionale overheid van de Madrid regio ligt bij de meeste beslissingen dwars).

Hoe de opening eruit ziet heeft te maken met het corona-stoplicht dat vijf niveaus (nieuwe normaliteit, laag, midden, hoog en erg hoog) heeft die afhankelijk zijn van de epidemiologische situatie waarin een bepaalde autonome regio zich bevindt en de corona-incidentie.

In de nieuwe normaliteit (25 of minder gevallen per 100.000 inwoners in de voorbije 14 dagen) of laag niveau (minder dan 50) mag het nachtleven tot 2.00 uur open blijven. De regionale en zelfs lokale autoriteiten mogen die sluitingstijd verlaten tot maximaal 3.00 uur.

In de overige niveaus moet het nachtleven altijd om 2.00 uur dicht. De bars, restaurants, strandpaviljoens ert. mogen open blijven tot 1.00 uur ‘s nachts in alle niveaus.

In de discotheken en pubs mag maximaal 50% van de normale capaciteit aanwezig zijn maar op de terrassen is dat 100% met maximaal 10 personen aan een tafel buiten en maximaal 6 personen binnen. Mensen moeten verplicht aan tafels zitten met een social distance tussen de stoelen van 1,5 meter.

Horeca

Bars en restaurants mogen tot maximaal 1.00 uur ‘s nachts open blijven waarbij er vanaf 24.00 uur geen nieuwe klanten meer binnen mogen worden gelaten. De maximale capaciteit is 100% op terrassen en 50% binnen met maximaal 10 personen aan tafels op de terrassen en maximaal 6 personen binnen.

Evenementen

Bij openlucht evenementen en concerten heeft men afgesproken dat er maximaal 10.000 mensen aanwezig mogen zijn als de corona-stoplicht niveau nieuwe normaliteit heeft en 5.000 personen in het lage niveau 1. Er mag maximaal een capaciteit zijn van 50% als de bezoekers staan en 75% als de mensen zitten. In alle gevallen dient men rekening te houden met de anderhalve meter of social distance.

Roken en dampen

Het roken en dampen is in heel Spanje niet toegestaan als de afstand van twee meter niet gegarandeerd kan worden. Dat damp- en rookverbod geldt overal, ook op straat en openbare ruimtes. Dat geldt voor de traditionele sigaretten, elektrische sigaretten, sigaren, pijpen, waterpijpen en alle andere vormen van roken of dampen.