Motie van wantrouwen in Spanje in het verschiet na Europese verkiezingen?

Motie van wantrouwen in Spanje in het verschiet na Europese verkiezingen?
Beeld: @NunezFeijoo / X

Motie van wantrouwen in Spanje in het verschiet na Europese verkiezingen?

De leider van de Partido Popular (PP), Alberto Núñez Feijóo, heeft de deur opengezet voor een eventuele motie van wantrouwen tegen de regering van Pedro Sánchez (PSOE) na de Europese verkiezingen van komende zondag. Hoewel hij een dergelijke stap momenteel als “politieke fictie” bestempelt, heeft hij niet uitgesloten dat hij in de toekomst naar dit middel zal grijpen als de context daar aanleiding toe geeft en de PP denkt dat het nuttig kan zijn.

Voor een hypothetische motie van wantrouwen tegen de Spaanse premier heeft de PP-partij steun nodig van meerdere partijen, waaronder de extreemrechtse Vox en mogelijk ook de Catalaanse partij Junts van Puigdemont. De PP wilde echter tot nu toe absoluut niet met Junts praten, en Junts wil ook niets weten van de PP. Op 29 april zei Feijóo nog dat een motie van wantrouwen geen optie was, omdat er niet genoeg steun zou zijn. Nu is de PP-leider ervan overtuigd dat hij de Europese verkiezingen op 9 juni zal winnen en een motie van wantrouwen dichterbij komt.

De oppositieleider Alberto Núñez Feijóo beschuldigt de regering er ook van op “massale wijze” te liegen over de vermeende corruptiezaak rond de echtgenote van premier Pedro Sánchez. Hij beweert dat niemand in Spanje gelooft dat Sánchez niet op de hoogte was van de zakelijke activiteiten van zijn vrouw. Voorlopig zijn er echter geen klinkklare bewijzen die laten zien dat de vrouw van de Spaanse premier betrokken is bij een corruptiezaak, iets wat een politieonderzoek ook niet heeft kunnen bewijzen.

Feijóo eist dat Sánchez verantwoording aflegt in een onderzoekscommissie van de Senaat, omdat hij tot nu toe geen afdoende uitleg heeft gegeven over de activiteiten van zijn vrouw. De oppositie overweegt ook om Begoña Gómez, de echtgenote van Sánchez, te verhoren, maar geeft de voorkeur aan het ondervragen van de premier zelf als hoofdverantwoordelijke, want, zoals de PSOE al vaker heeft aangegeven, het geheel is geen aanval tegen de vrouw van Sánchez, maar een manier om Sánchez te breken.

De PP wil ook nader onderzoek naar een mogelijke link tussen de corruptiezaak rond Sánchez’ vrouw en de omstreden ‘Koldo-zaak’, een mondkapjes-schandaal. Feijóo stelt dat er nog veel werk te doen is om de volledige waarheid boven tafel te krijgen. Ook in dit geval zijn er echter helemaal geen harde bewijzen en draait alles om geruchten en halve of onwaarheden.

Ook over de amnestiewet heeft de oppositieleider een mening. Feijóo heeft bevestigd dat de regering bewust wacht met het publiceren van de recent aangenomen wet in de Staatscourant BOE. Dit terwijl de wet nog niet is gepubliceerd door het Bulletin van de Cortes Generales en ondanks dat het niet mogelijk is om deze wet te publiceren, omdat de koning vanwege een staatsbezoek in El Salvador de wet niet kan ondertekenen.

De leider van de PP heeft ook verdedigd dat de wet niet zal worden toegepast. Hij is ervan overtuigd dat de wet onwettig en in strijd met de grondwet is, evenals met de EU-verdragen. Daarom zal deze wet volgens hem niet worden toegepast in Spanje.

Ga naar de inhoud